Jak prawidłowo przechowywać jajka? Ekspertka zwraca uwagę na jeden błąd
W lodówce czy szafce? A może w piwnicy lub spiżarni? Wiele osób zastanawia się, jak prawidłowo przechowywać jajka. Jest to bardzo ważne, gdyż zmniejsza ryzyko salmonellozy.
Oto co na ten temat ma do powiedzenia dr Emma Davis, pisarka naukowa z doktoratem z chemii żywności. Ekspertka zwraca uwagę na jeden częsty błąd – i bynajmniej nie chodzi o trzymanie jajek poza lodówką.
Czy jajka trzeba trzymać w lodówce? Jak je przechowywać?
Z dr Emmą Davis rozmawiali dziennikarze BBC Science Focus. Zapytali ją,
czy jajka trzeba trzymać w lodówce
.
Lekarka odpowiedziała, że jeśli jajka w sklepie nie były w lodówce, a mamy w domu
chłodną spiżarnię
, nie musimy ich chłodzić.
"Jaja należy przechowywać w stałej temperaturze poniżej 20°C"
– wyjaśniła.
Osoby, które nie mają chłodnej spiżarni, powinny przechowywać jajka w lodówce.
"Najlepiej
w oryginalnym pudełku
, aby nie przesiąkły zapachami jedzenia. Mają porowate skorupki"
– zwraca uwagę.
Dr Emma Davis zaznacza, że chociaż tempo wzrostu Salmonelli zależy od temperatury, to trzymanie jajek w lodówce nie jest panaceum na wszystko. Równie istotna jest ich obróbka i przestrzeganie terminów ważności.
Jajka w lodówce
można przechowywać przez
ok. 5 tygodni
, natomiast jajka w spiżarni nie nadają się do spożycia po upływnie ok. 3. tygodni. Jeśli nieprzyjemnie pachną – zarówno po ugotowaniu, jak i przed – są popsute.
Świeżość jajka
można sprawdzić na podstawie
testu w wodzie
. Jeżeli położymy jajko poziomo na dnie garnka czy miseczki, a ono po chwili ustawi się pionowo i uniesie do góry, to znaczy, że jest zepsute.
A
czy myć jajka przed włożeniem do lodówki
? Okazuje się, że
nie
! Myjąc jajka, zmywamy z nich warstwę ochronną, która zabezpiecza je przed bakteriami. Możemy jedynie zetrzeć z nich widoczne zabrudzenia – to nie zaszkodzi.
Częsty błąd w przechowywaniu jajek
Z badań naukowych wynika, że chociaż przechowywanie jajek w lodówce może zmniejszyć ryzyko zakażenia Salmonellą, to kondensacja pary wodnej na jajach, spowodowana ciągłym otwieraniem i zamykaniem lodówki, może zwiększać to ryzyko.
"Nigdy nie przechowuj jajek na drzwiach lodówki. Temperatura w tym miejscu nie jest stabilna. Jajka ciągle chłodzą się i grzeją. To zwiększa ryzyko zakażenia Salmonellą" – tłumaczy dr Emma Davis.
Ekspertka zwraca uwagę na jeszcze jedną rzecz: jeśli w sklepie jajka były w lodówce, powinniśmy jak najszybciej iść z nimi do domu. Ogrzanie ich do temperatury pokojowej, zwiększa ryzyko choroby.
Kolejny błąd popełniamy przez konsumentów dotyczy już nie tyle przechowywania jajek, co nieprawidłowej ich obróbki. Pamiętajmy, by
jajka wyjąć z lodówki na ok. 30 minut przed gotowaniem
– dzięki temu będą smaczniejsze i zdrowsze.
Zobacz też: Lepiej jeść jajka o białej, czy brązowej skorupce? Eksperci nie mają wątpliwości
Objawy salmonellozy – jak rozpoznać zatrucie jajkiem?
Człowiek może zarazić się Salmonellą drogą pokarmową lub przez kontakt z zakażonym człowiekiem lub zwierzęciem. Zakażenie może przebiegać bezobjawowo, ale u niektórych powoduje ciężkie objawy.
Salmonelloza – objawy:
- ból brzucha,
- biegunka,
- nudności i wymioty,
- gorączka.
U osób z chorobami onkologicznymi lub osłabioną odpornością Salmonella może doprowadzić do zapalenie pęcherzyka żółciowego, płuc, kości i stawów, wsierdzi i nerek. Na ciężki przebieg choroby narażone są również dzieci i osoby starsze.
W niektórych przypadkach może rozwinąć się
sepsa z niewydolnością wielonarządową
lub
zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych
– takie stany wymagają bezwzględnego pobytu w szpitalu, grożą śmiercią.
Leczenie salmonellozy
, jeśli przebieg choroby jest łagodny, ogranicza się do nawadniania organizmu, podawania leków przeciwbólowych i przeciwbiegunkowych, natomiast w zakażeniach uogólnionych konieczna jest antybiotykoterapia, a niekiedy pobyt w szpitalu.
Zobacz też:
Dieta jajeczna bije rekordy popularności. Lekarze przed nią ostrzegają
Jesz jajka codzienne? Zobacz, co na to Twój organizm
Ile można jeść jajek dziennie? Czy warto włączyć jaja do codziennej diety?