Masz nawracające migreny? Gastroenterolog wskazuje, co może być ich przyczyną
Migrena jest powszechnym objawem, z którym na co dzień boryka się wielu z nas. Istnieje wiele powodów mogących stać za uporczywymi migrenami. Jednak czy jednym z nich może być też niewłaściwa dieta? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Migrena - objaw celiakii
Podłożem nawracających migren może być celiakia. Jest to choroba autoimmunologiczna, która pojawia się u osób, które genetycznie mogą mieć tendencje do jej wystąpienia poprzez spożywanie pokarmów zawierających gluten. Gluten jest to mieszkanka pewnych białek, które możemy znaleźć w zbożach:
„Jest to choroba dość powszechna i dotyczy około 1% populacji. Wcześniej celiakia wiązana była z okresem dzieciństwa, jednak w ostatnim czasie okazuje się, że ponad 70% rozpoznań dotyczy osób powyżej 20 roku życia. W zależności od predyspozycji genetycznych i pojawiających się czynników zewnętrznych, celiakia może ujawniać się w każdym wieku.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Celiakia zazwyczaj objawia się różnymi zaburzeniami z zakresu przewodu pokarmowego. Jednak poza dolegliwościami jelitowymi może objawiać się w postaci problemów skórnych, objawów ze strony układu płciowo-moczowego oraz układu nerwowego. Jednym z symptomów ze strony układu nerwowego mogą być uporczywe bóle głowy. Dlatego wiele osób, które cierpi na migrenę oraz nieprzyjemne bóle głowy ma właśnie celiakię.
Wykrycie celiakii bez tych badań jest niemożliwie. Ekspert wyjaśnia Celiakia może ujawnić się w każdym wieku. Jak ją rozpoznać?
Przyczyny celiakii
Celiakia jest chorobą o podłożu genetycznym, która ujawnia się na skutek spożywanych pokarmów, zwierających gluten i zboża. Nietolerancja tych pokarmów jest przyczyną celiakii, która objawia się różnymi dolegliwościami:
„Spożywanie produktów bogatych w gluten przez osoby z daną predyspozycją genetyczną stymuluje układ odpornościowy do produkcji swoistych przeciwciał. Powstałe przeciwciała aktywują stan zapalny, który toczy się głównie w jelicie cienkim, powodując uszkodzenie bądź zanik kosmków jelitowych. W kosmkach jelitowych odbywa się wchłanianie oraz trawienie spożywanych przez nas pokarmów.” – powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Postępowanie w celiakii
„Jest to choroba przewlekła, więc nie możemy jej wyleczyć. Podstawą leczenia jest reżimowa dieta bezglutenowa. Pacjent powinien też być pod stałą kontrolą poradni gastroenterologicznej. Zdarza się, że pomimo rygorystycznej diety bezglutenowej, u niektórych osób choroba jest w dalszym ciągu aktywna. Mówimy wtedy o tak zwanej celiakii opornej i w tej sytuacji musimy wdrożyć leczenie immunosupresyjne.” – powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Dieta jest kluczową i jedyną metodą oraz postępowaniem w leczeniu celiakii. Dlatego w walce z dolegliwościami spowodowanymi przez celiakię najważniejsze jest zastosowanie diety bezglutenowej. Najlepiej udać się do lekarza, specjalisty, który umiejętnie dostosuje odpowiednią, indywidualną dietę do danej osoby. W trakcie trwania diety obowiązkowe jest zupełne wyłączenie produktów bogatych w zboża takich jak m.in. pszenica, żyto, jęczmień, owies. Dodatkowo alkohol robiony na zbożu również jest elementem, który musi zostać wykluczony.
Dozwolonymi produktami są: nabiał, warzywa, owoce, jajka, mięso. Jednak wiele z produktów mimo wszystko może zawierać pewne ilości glutenu lub dodatki zbożowe. Dlatego warto dokładnie sprawdzić skład poszczególnych produktów, zanim włączymy je do swojej diety. Coraz częściej na rynku spożywczym możemy spotkać produkty typowo bezglutenowe z oznaczeniem, co jest sporym ułatwieniem dla osób z tą przypadłością.