Niebezpieczna bakteria w serach z sieciówki. Pod żadnym pozorem ich nie jedz
„Zaleca się, aby osoby, które zakupiły produkt, nie spożywały go i zwróciły go do sklepu wraz z paragonem w celu uzyskania zwrotu pieniędzy. Zwroty będą przyjmowane do 27.03.2025 r.” – czytamy w komunikacie na stronie sklepu Carrefour.
Sieć handlowa Carrefour zamieściła na swojej stronie internetowej pilny komunikat dotyczący wycofania ze sprzedaży jednego z serów. W produkcie wykryto bakterie, które w skrajnych przypadkach u dzieci mogą powodować nawet niewydolność nerek.
Tej bakterii boją się wszyscy
W serach ze wskazanej w komunikacie partii wykryto obecność Escherichia Coli – bakterii, która może wywoływać groźne infekcje. Szczególnie niebezpieczne są szczepy produkujące toksynę Shiga (STEC, Shiga toxin-producing E. coli) i właśnie takie bakterie znaleziono w serach sprzedawanych przez Carrefour.
Objawy zakażenia STEC obejmują:
• silne bóle brzucha,
• wodnistą lub krwistą biegunkę,
• nudności,
• wymioty,
• gorączkę.
W przeciwieństwie do innych zatruć pokarmowych infekcja STEC może prowadzić do poważniejszych komplikacji nawet u zdrowych osób .
Naturalne procesy dojrzewania serów mogą sprzyjać niepożądanym zanieczyszczeniom – kluczowa jest kontrola jakości na każdym etapie produkcji. Fot. guys_who_shoot/Shutterstock
Dowiedz się więcej o niebezpiecznych bakteriach: Niebezpieczne bakterie w fontannach. Tam nie szukaj ochłody
Najgroźniejszym powikłaniem zakażenia STEC jest zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), który występuje u około 5-10% zakażonych, zwłaszcza u dzieci i osób starszych. HUS powoduje niszczenie czerwonych krwinek, co prowadzi do niewydolności nerek , trombocytopenii (obniżona liczba płytek krwi) i niedokrwistości hemolitycznej (rodzaj anemii spowodowany przyspieszonym rozpadem krwinek czerwonych). Może wymagać hospitalizacji, transfuzji krwi, a w ciężkich przypadkach nawet dializ .
Inne możliwe powikłania to zapalenie mózgu, drgawki, sepsa oraz trwałe uszkodzenie nerek . Ponieważ antybiotyki mogą nasilać uwalnianie toksyny Shiga, ich stosowanie w leczeniu STEC jest niewskazane.
Chociaż groźne bakterie wykryto tylko w jednej partii sera, są też inne powody, by unikać go na co dzień . Ta rada dotyczy głównie dzieci i kobiet w ciąży.
Wycofany ser z Carrefour
Produkt, o którego niejedzenie i zwrot apeluje sieć handlowa, to francuski półtwardy, kremowy, dojrzewający ser podpuszczkowy produkowany tradycyjnie z niepasteryzowanego mleka krowiego . Niezgodność biologiczną, a dokładnie obecność niebezpiecznej dla ludzi bakterii , ustalono dla konkretnych partii sera . Jeśli masz w domu opakowanie sera MORBIER AOP 250g, koniecznie sprawdź jego etykietę.
1294706 RDF SER MORBIER AOP 250g
• kod kreskowy: 3560070892075
• numer weterynaryjny zakładu: FR 25 155 001 CE
• nr. partii: wszystkie z podanym poniżej terminem przydatności
• termin przydatności do spożycia:
od 08.01.2025
Więcej o wycofanych produktach: GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. Stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia
Tak wygląda opakowanie wycofanego sera. Źródło: carrefour.pl
Warto zwrócić uwagę na to, że termin przydatności do spożycia wyznacza datę początkową, tzn. moment, w którym ser dojrzewający uzyskał już swoje właściwości smakowe i aromatyczne. Sklep przyjmuje zwroty i oddaje pieniądze niemal do końca marca (konieczne jest okazanie paragonu).
Przysmak nie dla ciężarnych i dzieci
Dojrzewające sery podpuszczkowe produkowany z niepasteryzowanego mleka mogą zawierać rozmaite bakterie chorobotwórcze – nie tylko e. coli, ale też Listeria monocytogenes czy Salmonella. Dlatego niektórzy powinni za wszelką cenę unikać spożycia serów z mleka niepasteryzowanego.
Niektóre osoby powinny unikać sera z niepasteryzowanego mleka. Fot. Canva
Kto i dlaczego nie powinien jeść takiego sera?
1.
Kobiety w ciąży
– Listeria monocytogenes może wywołać listeriozę, groźną dla płodu, prowadzącą do poronienia, przedwczesnego porodu lub poważnych wad wrodzonych.
2.
Osoby z osłabionym układem odpornościowym
– np. chorzy na nowotwory, osoby po przeszczepach, pacjenci z
HIV/AIDS
lub przyjmujący leki immunosupresyjne, są bardziej narażeni na ciężkie infekcje bakteryjne.
3.
Osoby starsze
– ich układ odpornościowy jest mniej efektywny, a infekcje pokarmowe mogą prowadzić do ciężkich powikłań, np. sepsy czy odwodnienia.
4.
Małe dzieci
– ich układ pokarmowy i odpornościowy nie jest w pełni rozwinięty, co zwiększa ryzyko zatrucia bakteriami obecnymi w surowym mleku.
Przeczytaj więcej o produktach dozwolonych w ciąży:
Czy ciężarna może jeść sałatkę jarzynową? Tylko pod 1 warunkiem
Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia, osoby z tych grup powinny wybierać sery z pasteryzowanego mleka, które poddano obróbce termicznej eliminującej szkodliwe drobnoustroje.