Pacjenci.pl Najnowsze Wiadomości Niebezpieczna bakteria w serach z sieciówki. Pod żadnym pozorem ich nie jedz
Fot. Daniel Sztork/Shutterstock

Niebezpieczna bakteria w serach z sieciówki. Pod żadnym pozorem ich nie jedz

4 lutego 2025
Autor tekstu: Alina Gałka

„Zaleca się, aby osoby, które zakupiły produkt, nie spożywały go i zwróciły go do sklepu wraz z paragonem w celu uzyskania zwrotu pieniędzy. Zwroty będą przyjmowane do 27.03.2025 r.” – czytamy w komunikacie na stronie sklepu Carrefour.

Sieć handlowa Carrefour zamieściła na swojej stronie internetowej pilny komunikat dotyczący wycofania ze sprzedaży jednego z serów. W produkcie wykryto bakterie, które w skrajnych przypadkach u dzieci mogą powodować nawet niewydolność nerek.

Tej bakterii boją się wszyscy

W serach ze wskazanej w komunikacie partii wykryto obecność Escherichia Coli – bakterii, która może wywoływać groźne infekcje. Szczególnie niebezpieczne są szczepy produkujące toksynę Shiga (STEC, Shiga toxin-producing E. coli) i właśnie takie bakterie znaleziono w serach sprzedawanych przez Carrefour.

Objawy zakażenia STEC obejmują:
• silne bóle brzucha,
• wodnistą lub krwistą biegunkę,
• nudności,
• wymioty,
• gorączkę.

W przeciwieństwie do innych zatruć pokarmowych infekcja STEC może prowadzić do poważniejszych komplikacji nawet u zdrowych osób .

sery-dojrzewające-guys_who_shoot-Shutterstock

Naturalne procesy dojrzewania serów mogą sprzyjać niepożądanym zanieczyszczeniom – kluczowa jest kontrola jakości na każdym etapie produkcji. Fot. guys_who_shoot/Shutterstock

Dowiedz się więcej o niebezpiecznych bakteriach: Niebezpieczne bakterie w fontannach. Tam nie szukaj ochłody

Najgroźniejszym powikłaniem zakażenia STEC jest zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), który występuje u około 5-10% zakażonych, zwłaszcza u dzieci i osób starszych. HUS powoduje niszczenie czerwonych krwinek, co prowadzi do niewydolności nerek , trombocytopenii (obniżona liczba płytek krwi) i niedokrwistości hemolitycznej (rodzaj anemii spowodowany przyspieszonym rozpadem krwinek czerwonych). Może wymagać hospitalizacji, transfuzji krwi, a w ciężkich przypadkach nawet dializ .

Inne możliwe powikłania to zapalenie mózgu, drgawki, sepsa oraz trwałe uszkodzenie nerek . Ponieważ antybiotyki mogą nasilać uwalnianie toksyny Shiga, ich stosowanie w leczeniu STEC jest niewskazane.

Chociaż groźne bakterie wykryto tylko w jednej partii sera, są też inne powody, by unikać go na co dzień . Ta rada dotyczy głównie dzieci i kobiet w ciąży.

Zdrowa wersja czekolady z Dubaju. Zrób ją sam w domu. Palce lizać [PRZEPIS]
Tak objawia się rak trzustki. Te dwa sygnały pojawiają się rok przed diagnozą

Wycofany ser z Carrefour

Produkt, o którego niejedzenie i zwrot apeluje sieć handlowa, to francuski półtwardy, kremowy, dojrzewający ser podpuszczkowy produkowany tradycyjnie z niepasteryzowanego mleka krowiego . Niezgodność biologiczną, a dokładnie obecność niebezpiecznej dla ludzi bakterii , ustalono dla konkretnych partii sera . Jeśli masz w domu opakowanie sera MORBIER AOP 250g, koniecznie sprawdź jego etykietę.

1294706 RDF SER MORBIER AOP 250g
• kod kreskowy: 3560070892075
• numer weterynaryjny zakładu: FR 25 155 001 CE
• nr. partii: wszystkie z podanym poniżej terminem przydatności
• termin przydatności do spożycia: od 08.01.2025

Więcej o wycofanych produktach: GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. Stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia

https://pacjenci.pl/gif-pilnie-wycofuje-popularny-antybiotyk-stanowi-zagrozenie-dla-zdrowia-i-zycia-ww-in-310125

Tak wygląda opakowanie wycofanego sera. Źródło: carrefour.pl

Warto zwrócić uwagę na to, że termin przydatności do spożycia wyznacza datę początkową, tzn. moment, w którym ser dojrzewający uzyskał już swoje właściwości smakowe i aromatyczne. Sklep przyjmuje zwroty i oddaje pieniądze niemal do końca marca (konieczne jest okazanie paragonu).

Przysmak nie dla ciężarnych i dzieci

Dojrzewające sery podpuszczkowe produkowany z niepasteryzowanego mleka mogą zawierać rozmaite bakterie chorobotwórcze – nie tylko e. coli, ale też Listeria monocytogenes czy Salmonella. Dlatego niektórzy powinni za wszelką cenę unikać spożycia serów z mleka niepasteryzowanego.

ser-canv
Niektóre osoby powinny unikać sera z niepasteryzowanego mleka. Fot. Canva

Kto i dlaczego nie powinien jeść takiego sera?
1. Kobiety w ciąży – Listeria monocytogenes może wywołać listeriozę, groźną dla płodu, prowadzącą do poronienia, przedwczesnego porodu lub poważnych wad wrodzonych.
2. Osoby z osłabionym układem odpornościowym – np. chorzy na nowotwory, osoby po przeszczepach, pacjenci z HIV/AIDS lub przyjmujący leki immunosupresyjne, są bardziej narażeni na ciężkie infekcje bakteryjne.
3. Osoby starsze – ich układ odpornościowy jest mniej efektywny, a infekcje pokarmowe mogą prowadzić do ciężkich powikłań, np. sepsy czy odwodnienia.
4. Małe dzieci – ich układ pokarmowy i odpornościowy nie jest w pełni rozwinięty, co zwiększa ryzyko zatrucia bakteriami obecnymi w surowym mleku.

Przeczytaj więcej o produktach dozwolonych w ciąży: Czy ciężarna może jeść sałatkę jarzynową? Tylko pod 1 warunkiem

Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia, osoby z tych grup powinny wybierać sery z pasteryzowanego mleka, które poddano obróbce termicznej eliminującej szkodliwe drobnoustroje.

Dziecko zatruło się muchomorem sromotnikowym. GIS przypomina o bardzo ważnych zasadach
Ten ryż może być szkodliwy. Zwróć uwagę na pochodzenie
Obserwuj nas w
autor
Alina Gałka
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko