Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Tak objawia się rak trzustki. Te dwa sygnały pojawiają się rok przed diagnozą
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 03.02.2025 13:03

Tak objawia się rak trzustki. Te dwa sygnały pojawiają się rok przed diagnozą

Pomelo
fot.canva/sasirin pamai's Images

Rak trzustki to bardzo agresywny nowotwór. Jest również bardzo niebezpieczny, ponieważ zwykle wykrywany jest w bardzo zaawansowanym stadium. Niewiele osób wie jednak, że nasz organizm wysyła dwa sygnały, że dzieje się coś złego nawet na rok przed diagnozą.

Rak trzustki to niezwykle zjadliwy rodzaj nowotworu

Jak podaje portal mp.pl, rak trzustki jest 12. co do częstości występowania nowotworem na świecie. Zajmuje 4. miejsce wśród przyczyn zgonów z powodu nowotworów złośliwych w Europie. Ryzyko zachorowania w populacji ogólnej wynosi około 1,3%.

W Polsce, tylko w 2018 roku, rozpoznano 3837 przypadków raka trzustki, co przekłada się na zapadalność 5,56/100 000/rok u mężczyzn i 4,38/100 000/rok u kobiet. Najczęściej występuje po 50. roku życia – średnia wieku to 70 lat. Ponadto do zachorowania znacznie częściej dochodzi u mężczyzn oraz u osób ciemnoskórych.

Zimą nie rezygnuj z kremów z filtrem. Słońce okiem kosmetologa Szokujące trendy w wykorzystaniu L4. Korzystamy ze zwolnień na opak

Tak wygląda rak trzustki

Rak trzustki przez długi czas nie daje żadnych charakterystycznych objawów, dlatego jest bardzo niebezpieczny. Na początku choroby mogą pojawić się takie symptomy jak: ogólne osłabienie, dyskomfort w górnej części brzucha, utrata apetytu, uczucie sytości przed zjedzeniem posiłku i wzdęcie brzucha, zmiana zapachu stolca i trudności ze spłukiwaniem stolca w toalecie, które pojawiają się ze względu na jego tłuszczowy charakter.

Projekt bez nazwy (37).png

Objawy zaawansowanego raka trzustki to m.in.:

  • żółtaczka,
  • świąd skóry
  • bóle brzucha lub pleców,
  • utrata kilogramów (najczęściej szybka),
  • ostre zapalenie trzustki,
  • osłabienie,
  • cukrzyca,
  • zakrzepica żylna, 
  • wędrujące zakrzepowe zapalenie żył.

 

Te objawy raka trzustki naukowcy odkryli niedawno

Pod koniec 2021 roku naukowcy z Wielkiej Brytanii powiązali z rakiem trzustki dwa objawy, które pojawiają się nawet rok przed diagnozą, a są przez nas bagatelizowane.  Analizie poddano ponad 24 tys. osób, u których zdiagnozowano raka trzustki. Badania wykazały, że to zwiększone pragnienie i ciemnożółty mocz.

Zgodnie z postawioną hipotezą, zwiększone pragnienie może być spowodowane cukrzycą typu 2, która ma związek z rakiem trzustki. Ciemny mocz ma być z kolei wynikiem narastającej dysfunkcji wątroby lub niedrożności dróg żółciowych chorego.

- Odkrycia te pozwalają nam prowadzić dalsze prace nad zrozumieniem objawów, które mogą sugerować raka trzustki. Pomoże to (lekarzom rodzinnym) w podejmowaniu decyzji o tym, kogo skierować na pilne badania, zwłaszcza gdy pacjenci mają kilka pozornie niespecyficznych objawów – poinformował dr Weiqi Liao z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

Źródło: survivornet.com, cancercenter.com

Zobacz też:

Seniorzy powinni jeść go codziennie. Podkręca pracę serca, a rak się go boi

Ten owoc to „brazylijski klejnot”. Działa jak metaboliczna rakieta i tarcza przed infekcjami

Ten ryż może być szkodliwy. Zwróć uwagę na pochodzenie

 

Wybrano najbardziej trującą roślinę roku. Może powodować alergie i oparzenia, a jemy codziennie
toksyczna roślina - orzechy nerkowca
toksyczna roślina - orzechy nerkowca
Te orzechy należą do naszych ulubionych. Są delikatne i niezbyt twarde i dobrze smakują nawet bez soli, czy innych przypraw. Sprawdzają się jako samodzielna przekąska, a także jako składnik przeróżnych dań, zwłaszcza kuchni tajskiej lub indyjskiej.Co ciekawe, pochodzą z rośliny, która zdobyła ostatnio niezbyt zaszczytny tytuł – najbardziej trującej rośliny roku. I rzeczywiście, istnieje ryzyko zatrucia się tymi orzechami. Warto zdawać sobie z tego sprawę. 
Czytaj dalej
W PRL-u jedli je wszyscy, dziś rzadko o nich pamiętamy. To najzdrowsze dania z dawnych lat
Najzdrowsze dania z PRL-u
W czasach PRL-u kuchnia była w dużej mierze dostosowana do ograniczeń wynikających z braków w sklepach i konieczności gotowania z tego, co było dostępne. Nasze babcie i mamy gotowały wtedy dania nieskomplikowane i tanie, ale też bardzo pożywne. Chociaż potrawy z tamtych lat często kojarzymy z prostotą i monotonią, do niektórych warto wracać.Coraz większy dobrobyt i globalizacja wpłynęły na nasze kuchnie – chętniej sięgamy po dania inspirowane kuchnią włoską, azjatycką czy amerykańską. Często jemy też żywność przetworzoną, co wcale nie służy naszemu zdrowiu. Żyjąc w pośpiechu, czasem warto przygotować tradycyjny, prosty posiłek w domu niż sięgać po gotowe dania. Oto kilka wartościowych posiłków, które na pewno zjesz ze smakiem i z korzyścią dla zdrowia.
Czytaj dalej