Pestycydy i MOAH w popularnej przyprawie. GIS ostrzega: "Nie jedzcie tego"
To przyprawa, którą uwielbia i stosuje wiele osób. Znakomicie komponuje się z ryżem i tofu, ale pasuje również do polskich potraw. Niestety w jednej z partii produktu wykryto szkodliwe pestycydy i MOAH.
Wiele mówi się o bezpieczeństwie żywności, a wydaje się, że jest z nim coraz gorzej. Niedawno w popularnych herbatach ujawniono obecność pestycydów, a teraz to. Czy da się ugotować obiad bez dodatku chemii? Ten przykład to kolejny dowód na to, że nie jest to łatwe, a zagrożenia czyhają na każdym kroku.
Pestycydy i MOAH w pieprzu
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega przed spożywaniem jednej z przypraw. Zgodnie z komunikatem GIS znajdują się w niej pestycydy i węglowodory aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) . Sanepid przekazał informację przez swoje media społecznościowe (X, dawniej Twittera) oraz przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).
We wspomnianej przyprawie wykryto podwyższony poziom MOAH oraz przekroczenie norm dla 10 różnych pestycydów. Ponieważ substancje te są szkodliwe dla zdrowia, GIS podjął decyzję o wycofaniu produktu z rynku. Chodzi o pieprz syczuański marki GOLDEN LION , a konkretnie o partię numer 230702 – produkt pochodzi z Chin. Jego spożycie nawet w niewielkiej ilości może mieć fatalne skutki dla zdrowia.
Szkodliwość pestycydów i MOAH
Pestycydy to środki szkodnikobójcze stosowane przez rolników do zabezpieczania upraw przed insektami. W ludzkim organizmie mogą prowadzić one do mutacji genetycznych i nowotworu , szkodzą też zwierzętom i glebie. I chociaż skutki ich stosowania są znane od lat, w zeszłym roku w samej tylko Europie sprzedaje się prawie pół miliona ton pestycydów rocznie.
"Pestycydy obecne w ludzkim organizmie powodują zmiany mutagenne, teratogenne i nowotworowe. Zaburzają gospodarkę hormonalną i enzymatyczną organizmu, są przyczyną chorób układu oddechowego, trawiennego, limfatycznego, jak również chorób skórnych. Substancje te charakteryzują się także działaniem embriotoksycznym i mogą powodować upośledzenie rozrodu i rozwoju płodu" – czytamy w opracowaniu Grażyny i Radosława Kowalskich z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Równie niebezpieczne są węglowodory aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) . Zawarte w nich związki, a zwłaszcza 3-7PAC, mogą kumulować się w tkankach, zaburzając pracę organów, przede wszystkim wątroby, śledziony i węzłów chłonnych. Ponadto uważa się, że sprzyjają mutacjom genetycznym , zaburzają gospodarkę hormalną organizmu, mogą też powodować raka.
Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:
- Nazwa produktu: Dried Sichuan Pepper
- Marka: GOLDEN LION
- Numer partii (LOT NR): 230702
- Data minimalnej trwałości: 31.12.2026
- Kraj pochodzenia: Chiny
- Importer: Asian Food Group B.V., Niderlandy
źródło: GIS
Zobacz też:
Toksyny w konserwach i przetworach zagrażają zdrowiu. Uważaj też na to, jak je przechowujesz
Zespół wstrząsu toksycznego (TSS)
Zatrucie pokarmowe - objawy, przyczyny, leczenie