Czy mięso jest niezbędnym źródłem białka w diecie? Dietetyk rozwiewa wątpliwości
W społeczeństwie wciąż panuje przekonanie, że mięso to jedyne pełnowartościowe źródło białka, a osoby na diecie wegetariańskiej są narażone na jego niedobór. Okazuje się jednak, że istnieją również inne produkty bogate w białko, a mięso nie jest jego jedynym źródłem. Co jeść, aby dostarczyć organizmowi pełnowartościowe białko? Zapytaliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską – Kwaśnik.
Rola białka w organizmie
Białko jest jednym z najważniejszych składników odżywczych. Pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, takich jak między innymi:
- budowa i regeneracja tkanek,
- regulacja procesów metabolicznych,
- produkcja hormonów i enzymów,
- wspieranie układu odpornościowego,
- utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
5 głównych źródeł białka w diecie
„Mięso jest bogatym źródłem białka, ale nie jedynym. Istnieje 5 głównych źródeł białka. Należą do nich: mięso, ryby, jajka, nabiał i nasiona roślin strączkowych.” - powiedziała dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik.
5 głównych źródeł białka:
- mięso (m.in. kurczak, indyk, wołowina),
- ryby (m.in. łosoś, tuńczyk, makrela, śledź),
- jaja,
- nabiał ( m.in. jogurt, kefir, maślanka, twaróg, ser żółty, ser biały),
- nasiona roślin strączkowych (m.in. soczewica, ciecierzyca, fasola czerwona, fasola biała).
Czy mięso jest niezbędnym źródłem białka w diecie?
Przede wszystkim podstawą jest zbilansowana dieta. Aby zminimalizować ryzyko negatywnego wpływu aminokwasów ograniczających wchłanianie białka, warto stosować różnorodne źródła tego składnika.
„Najzdrowsza dla naszego organizmu jest rotacja tymi źródłami. Chodzi o to, aby dostarczać sobie z różnych źródeł, różne grupy aminokwasów, bo wtedy białko będzie się najlepiej przyswajało.” - powiedziała dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik.
Jeżeli w naszej diecie znajdują się 4 produkty bogate w białko, takie jak rośliny strączkowe, nabiał, jajka i ryby, mięso nie musi być obecne. Jeśli jednak jedynym źródłem białka w codziennym jadłospisie będą rośliny strączkowe, może pojawić się problem
„Problematyczna sytuacja pojawia się wtedy, kiedy zaczynamy ograniczać większą ilość źródeł białka, czyli np. rezygnujemy jeszcze oprócz mięsa z ryb, nabiału, jajek i zostają nam same nasiona roślin strączkowych. Wtedy musimy pamiętać o tym, żeby w sposób najbardziej różnorodny bilansować posiłki i układać je na jednym talerzu, łącząc ze sobą inne, również mniej bogate w białko produkty. W takiej sytuacji bardzo cenimy produkty zbożowe, orzechy nasiona i pestki, które nie są standardowo traktowane jaki źródło białka, ale mają ich na tyle sporo że pomogą nam w przyswajalności białka, zawierając inną pulę aminokwasów, a więc sprawiają, że zmniejsza się ilość tych aminokwasów ograniczających.” - powiedziała dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik.
Osoba stosująca dietę wegańską powinna zadbać o to, aby w jej jadłospisie oprócz nasion roślin strączkowych znalazły się także inne produkty pełnoziarniste, takie jak orzechy, nasiona, pestki oraz warzywa, które pomogą prawidłowo zbilansować posiłek i zwiększyć wykorzystanie białka.