Pacjenci.pl Żywienie Tego lepiej nie jeść. Wyniszczają żołądek, jelita i powodują raka
fot.shutterstock/NewAfrica

Tego lepiej nie jeść. Wyniszczają żołądek, jelita i powodują raka

12 października 2024

Zdrowa dieta jest niezwykle ważna w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu i cieszeniu się dobrym zdrowiem przez długi czas. Niektórych produktów powinniśmy więc zdecydowanie unikać, bo mogą negatywnie wpływać na nasze narządy i sprzyjać rozwojowi komórek nowotworowych.

To, co jemy, jest ważniejsze, niż nam się wydaje. Niestety, żyjąc w ciągłym pędzie, pozwalamy sobie na małe grzeszki. Często sięgamy po gotowce lub fastfoody, ani myśląc o konsekwencjach.  Ale to nie wszystkie produkty, które są pożywką dla raka. Podpowiadamy, czego nie jeść, by nie ryzykować nowotworem.

Tych produktów lepiej unikać, jeśli zależy nam na zdrowiu

Produktami, które są szkodliwe dla jelit , układu immunologicznego oraz sprzyjają stanom zapalnym i nowotworom, są cukier, słodziki oraz biała mąka pszenna. Te rafinowane węglowodany znajdują się w żywności wysoko przetworzonej, białym pieczywie i ciastkach. Jeśli spożywamy ich zbyt dużo, mogą zaburzać pracę trzustki, wątroby oraz układu sercowo-naczyniowego.

Antybiotyki mogą prowadzić do nieswoistych zapaleń jelit. Są nowe badania
Dieta po kolonoskopii – czego unikać, na co zwracać uwagę. Ta wiedza może Ci się przydać

Takie mięso i ostre przyprawy mogą powodować raka

Joanna Mulik-Buczma, psychodietetyk i technolog żywności z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej, cytowana przez o2.pl,  zwraca też uwagę na szkodliwość  przetworzonego mięsa. Jak poinformowała, tylko 50 g mięsa przetworzonego dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc.

Z ust ekspertki płyną też złe wiadomości dla miłośników pikantnego jedzenia. Przywołując wyniki badań naukowych opublikowanych w brytyjskim periodyku "BMJ", ostrzega, że pikantne dodatki zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci, ale mogą również prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych.

Z kolei w artykule "Neurogastroenterology & Motility" badacze udowodnili, że nadmierne spożywanie ostrych przypraw podrażnia błony śluzowe układu pokarmowego, zwiększając ryzyko raka żołądka, przełyku i jamy ustnej. Nie zaleca się również takiego jedzenia osobom, które borykają się na co dzień z wrzodami, refluksem lub stanem zapalnym przewodu pokarmowego.

Zbyt duże ilości soli są niebezpieczne

O tym, jak niebezpieczne są duże ilości soli, wie chyba każdy. Nie wszyscy jednak pamiętamy o tym podczas gotowania. Smak potrawy często jest dla nas ważniejszy niż zdrowie. To duży błąd, bo nadmierne spożycie soli prowadzi do nadciśnienia krwi, a co za tym idzie, zwiększa się ryzyko udarów mózgu oraz demencji, a także dochodzi do upośledzenia funkcji poznawczych. Sól zwiększa też ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, niewydolności serca, kamicy nerek, osteoporozy oraz nowotworów – przede wszystkim raka żołądka.

Zobacz też:

Pijesz kawę o tej porze? Lekarka alarmuje, że to niedopuszczalne, jeśli dbasz o zdrowie

Jak złagodzić problemy z nietrzymaniem moczu? Wprowadź ten nawyk w życie

Masz takie objawy? To zrób gastroskopię. Wiek nie ma znaczenia

Tak pachnie nowotwór. Nigdy nie ignoruj tego zapachu
To jeden z najbardziej bolesnych raków. Bagatelizujemy jego pierwsze objawy
Obserwuj nas w
autor
Izabela Nestioruk-Narojek

Absolwentka Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Na co dzień pisze o zdrowiu i kwestiach medycznych, a w wolnych chwilach pochłania niezliczone ilości książek. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko