Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej opublikowało zalecenia dietetyczne dla osób chorych na cukrzycę typu 2. Specjaliści zwrócili uwagę, że nieprawidłowa dieta stwarza ogromne zagrożenie dla chorych.Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna objawiająca się podwyższeniem stężeniem glukozy i zwiększeniem wrażliwości komórek na działanie insuliny, co powoduje upośledzenie jej wydzielania. Nieprawidłowo leczona może doprowadzić do chorób oczu, serca, nerek, a także do stanu zagrażającego życiu – hiperglikemii. Za jedną z przyczyn choroby uważa się złe nawyki żywieniowe i brak aktywności fizycznej.
Na cukrzycę choruje już prawie 10 proc. ogółu ludności. I choć nowe leki przeciwcukrzycowe zmniejszają m.in. ryzyko niewydolności nerek i mają korzystny wpływ na zredukowanie masy ciała, wciąż bardzo ważne jest utrzymanie zdrowej diety. Jakich produktów powinna unikać w diecie osoba chora na cukrzycę? Lekarze postanowili opracować zalecenia dietetyczne w cukrzycy typu 2, gdzie wskazują, co można jeść, a co jest zabronione.