Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Ciasto drożdżowe. Czy cukrzycy mogą je jeść?
Daria  Siemion
Daria Siemion 27.05.2024 12:24

Ciasto drożdżowe. Czy cukrzycy mogą je jeść?

Ciasto drożdżowe
Fot. Canva / Getty Images

Chorzy na cukrzycę powinni unikać cukrów prostych, takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Nie oznacza to jednak, że przy dobrze wyregulowanej cukrzycy i prawidłowej masie ciała, powinni unikać słodkości. Są jednak takie, które nieszczególnie im służą. A co z ciastem drożdżowym? Czy cukrzycy mogą je jeść?

Cukrzyca to choroba metaboliczna polegająca na zaburzeniu wydzielania lub produkcji insuliny – jednego z najważniejszych hormonów w ludzkim ciele. Choroba dzieli się na kilka rodzajów, m.in. cukrzycę typu 1, cukrzycę typu 2 oraz ciążową. Na całym świecie na cukrzycę może cierpieć prawie 500 mln osób. Do 2040 roku liczba ta ma wzrosnąć do 650 mln.

Ciasto drożdżowe dla diabetyka – tak czy nie?

W diecie diabetyków istotne jest to, aby pilnować indeksu glikemicznego produktów. Cukrzykom zalecane są produkty o niskim i średnim IG, a więc takie, które nie powodują nagłego zwiększenia poziomu glukozy. O dziwo, można zaliczyć do nich niektóre ciasta, m.in. ciasto drożdżowe.


Ciasto drożdżowe ma średni indeks IG, więc może być spożywane przez cukrzyków w małych ilościach. Należy jednak pamiętać, że ogromny wpływ na IG mają użyte składniki, jeśli więc ciasto zostało posłodzone dużą ilością cukru, jego IG będzie wyższy. Z kolei ciasto drożdżowe przygotowane z pełnoziarnistej mąki bez dodatku cukru, będzie miało niższy poziom IG. Na IG ciasta drożdżowego wpływ mają też użyte owoce. Lepiej nie dodawać do niego owoców niebezpiecznych dla cukrzyków, np. bananów czy wiśni. 


Chociaż cukrzyca nie jest przeciwwskazaniem do spożywania ciasta drożdżowego, to inne choroby, które mogą jej towarzyszyć już tak. Zaliczamy do nich m.in. chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz niestrawność. Ciasta drożdżowego lepiej nie jeść też na ciepło, ponieważ w podwyższonej temperaturze zwiększa się aktywność enzymatyczna drożdży, co może podrażniać żołądek.

Ugniatanie ciasta
Cukrzycy mogą jeść ciasto drożdżowe Fot. Freepik
10 produktów zakazanych w cukrzycy. Diabetolodzy nie mają wątpliwości Cierpi na nią 70% osób z cukrzycą typu 2. Nieleczona może prowadzić do marskości i raka wątroby

Jakich ciast lepiej nie jeść przy cukrzycy?

Osoby chore na cukrzycę powinny unikać ciast z kremami, owocami i dużą ilością cukru. Ponadto niewskazane są ciasta z dużą ilością tłuszczu, np. tych na bazie orzechów lub czekolady.

Ciasta, których cukrzycy powinni unikać:

  • tort czekoladowy,
  • orzechowiec,
  • ciasto drożdżowe z owocami,
  • ciasto kruche z owocami,
  • makowiec zawijany,
  • beza,
  • kopiec kreta,
  • tarty z dodatkiem kremów,
  • brownie.

Jakie ciasta mogą jeść chorzy na cukrzycę?

Najlepszym ciastem dla cukrzyka jest ciasto marchwiowe oraz tort szwarclandzki. Oba rodzaje ciast mają mało kalorii i niski IG. Chorzy na cukrzycę mogą jeść również inne ciasta na bazie warzyw, np. te z ciecierzycy. Dobrym pomysłem jest również szarlotka, choć ta na pewno bez cukru.

Ciasta, które mogą jeść cukrzycy:

  • tort szwarcwaldzki,
  • ciasto drożdżowe,
  • ciasto marchwiowe,
  • csto z ciecierzycy,
  • sernik krakowski,
  • szarlotka.


Zobacz też:

Zaczął się sezon na truskawki. Czy cukrzycy mogą ją jeść?

Cukrzyca zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Chodzi aż o trzy rodzaje

Te polskie gwiazdy chorują na cukrzycę. Jedna nazywa ją swoją “psiapsi”

Dekalog słynnej onkolog. Przepis na zdrowe i szczęśliwe życie
Prof. Alicja Chybicka, zdrowie, profilaktyka, senior, jak żyć
– Popatrzcie na mnie. 50 lat walczyłam o życie chorych na nowotwory dzieci, wkrótce świętuję 50 rocznicę ślubu, skończyłam 73 lata i wciąż biegam – mówi prof. Alicja Chybicka. Przez lata kierowała „Przylądkiem nadziei”, znaną nie tylko w Polsce kliniką hematologii we Wrocławiu, dziś jest posłanką. I dzieli się swoimi patentami na to, jak żyć.Na stałe mieszka we Wrocławiu. Ma trójkę dzieci i szóstkę wnucząt. Pierwsze i drugie wejście na Kilimandżaro zaliczyła po sześćdziesiątych urodzinach. Tak jak i maraton. Ciągle w biegu, więc nic dziwnego, że na konferencję „Healtyhy ageing. Długie życie w dobrym zdrowiu”, która trwała prawie trzy godziny, prof. Alicja Chybicka wpadła tylko na chwilę. Nim wyszła, (przepraszając wszystkich, że nie może być do końca, ale spieszy się do Wrocławia oddalonego o 350 km), podzieliła się dekalogiem, który stworzyła z myślą o seniorach.A że ma 73 lata, powstał na bazie jej doświadczeń i tego, jak sama żyje. Tak naprawdę te 10 przykazań warto stosować w każdym wieku, nie tylko będąc emerytem. Oto one:
Czytaj dalej
Patryk Vega schudł 57 kilogramów. Swoją dietę oparł na dwóch składnikach
Patryk Vega
Patryk Vega
Patryk Vega to jeden z najbardziej znanych i kontrowersyjnych reżyserów w Polsce. Na jego koncie znajdują się hity takie jak “Pitbull” czy “Polityka”. Filmowiec zszokował wszystkich, kiedy schudł ponad 50 kg. Jak mu się to udało? Jak schudł Patryk Vega?– Zrobiłem to dla zdrowia. Kiedy miałem 30 lat, nie przeszkadzała mi nadwaga. Ale kiedy skończyłem 40, zacząłem się z tym czuć fatalnie. Byłem permanentnie zmęczony i śpiący. Czułem się więźniem własnego ciała – mówił w wywiadzie z portalem Plejada.
Czytaj dalej