Ciasto drożdżowe. Czy cukrzycy mogą je jeść?
Chorzy na cukrzycę powinni unikać cukrów prostych, takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Nie oznacza to jednak, że przy dobrze wyregulowanej cukrzycy i prawidłowej masie ciała, powinni unikać słodkości. Są jednak takie, które nieszczególnie im służą. A co z ciastem drożdżowym? Czy cukrzycy mogą je jeść?
Cukrzyca to choroba metaboliczna polegająca na zaburzeniu wydzielania lub produkcji insuliny – jednego z najważniejszych hormonów w ludzkim ciele. Choroba dzieli się na kilka rodzajów, m.in. cukrzycę typu 1, cukrzycę typu 2 oraz ciążową. Na całym świecie na cukrzycę może cierpieć prawie 500 mln osób. Do 2040 roku liczba ta ma wzrosnąć do 650 mln.
Ciasto drożdżowe dla diabetyka – tak czy nie?
W diecie diabetyków istotne jest to, aby pilnować indeksu glikemicznego produktów. Cukrzykom zalecane są produkty o niskim i średnim IG, a więc takie, które nie powodują nagłego zwiększenia poziomu glukozy. O dziwo, można zaliczyć do nich niektóre ciasta, m.in. ciasto drożdżowe.
Ciasto drożdżowe ma średni indeks IG, więc może być spożywane przez cukrzyków w małych ilościach. Należy jednak pamiętać, że ogromny wpływ na IG mają użyte składniki, jeśli więc ciasto zostało posłodzone dużą ilością cukru, jego IG będzie wyższy. Z kolei ciasto drożdżowe przygotowane z pełnoziarnistej mąki bez dodatku cukru, będzie miało niższy poziom IG. Na IG ciasta drożdżowego wpływ mają też użyte owoce. Lepiej nie dodawać do niego owoców niebezpiecznych dla cukrzyków, np. bananów czy wiśni.
Chociaż cukrzyca nie jest przeciwwskazaniem do spożywania ciasta drożdżowego, to inne choroby, które mogą jej towarzyszyć już tak. Zaliczamy do nich m.in. chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz niestrawność. Ciasta drożdżowego lepiej nie jeść też na ciepło, ponieważ w podwyższonej temperaturze zwiększa się aktywność enzymatyczna drożdży, co może podrażniać żołądek.
Jakich ciast lepiej nie jeść przy cukrzycy?
Osoby chore na cukrzycę powinny unikać ciast z kremami, owocami i dużą ilością cukru. Ponadto niewskazane są ciasta z dużą ilością tłuszczu, np. tych na bazie orzechów lub czekolady.
Ciasta, których cukrzycy powinni unikać:
- tort czekoladowy,
- orzechowiec,
- ciasto drożdżowe z owocami,
- ciasto kruche z owocami,
- makowiec zawijany,
- beza,
- kopiec kreta,
- tarty z dodatkiem kremów,
- brownie.
Jakie ciasta mogą jeść chorzy na cukrzycę?
Najlepszym ciastem dla cukrzyka jest ciasto marchwiowe oraz tort szwarclandzki. Oba rodzaje ciast mają mało kalorii i niski IG. Chorzy na cukrzycę mogą jeść również inne ciasta na bazie warzyw, np. te z ciecierzycy. Dobrym pomysłem jest również szarlotka, choć ta na pewno bez cukru.
Ciasta, które mogą jeść cukrzycy:
- tort szwarcwaldzki,
- ciasto drożdżowe,
- ciasto marchwiowe,
- csto z ciecierzycy,
- sernik krakowski,
- szarlotka.
Zobacz też:
Zaczął się sezon na truskawki. Czy cukrzycy mogą ją jeść?
Cukrzyca zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Chodzi aż o trzy rodzaje
Te polskie gwiazdy chorują na cukrzycę. Jedna nazywa ją swoją “psiapsi”