Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Główny Inspektorat Sanitarny

Główny Inspektorat Sanitarny

 Główny Inspektorat Sanitarny 

GIS, Główny Inspektorat Sanitarny, mąka żytnia
16.10.2024 17:03 GIS wycofuje partię mąki z obrotu. Sprawdź, czy masz ją w swojej kuchni

Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejny komunikat. Tym razem GIS ostrzegł przez kilkoma partiami mąki żytniej typ 720 chlebowej. W mące stwierdzono podwyższony poziom toksyn. Mogą być one niebezpieczne dla zdrowia konsumentów i absolutnie nie można jej spożywać.

Grzyby, grzybobranie, GIS
02.10.2024 09:15 Ważny komunikat dla grzybiarzy. Główny Inspektorat Sanitarny apeluje

Marek Waszczewski, rzecznik prasowy Głównego Inspektora Sanitarnego poinformował w rozmowie z PAP, że nie należy zbierać grzybów na terenach popowodziowych. Wszystko przez to, że fala powodziowa niosła zanieczyszczenia, które te organizmy bardzo łatwo wchłaniają, w związku z czym spożycie grzybów może być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Z jakim apelem wystąpił jeszcze GIS? 

Ser, ser żółty
25.09.2024 09:29 Salmonella w popularnym serze. GIS wydał ostrzeżenie

Główny Inspektorat Sanitarny tym razem wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia obecności bakterii Salmonella Newport w żółtym serze. Niestety, spożycie tego produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. O jakim serze mowa?

Festiwale, imprezy masowe
14.06.2024 09:37 Planujesz udział w imprezach plenerowych? GIS przypomina o zasadach bezpieczeństwa

Wraz z rozpoczęciem lata ruszają koncerty i imprezy plenerowe w całej Polsce. Przed nami również największe festiwale muzyczne. Główny Inspektorat Sanitarny podkreśla zasady bezpieczeństwa, o których warto pamiętać, biorąc udział  we wszelkiej maści imprezach masowych. Na co trzeba zwrócić uwagę i o czym pamiętać?

Odra, choroba
17.05.2024 10:28 Odra nie odpuszcza. Niemal 12-krotny wzrost liczby przypadków zachorowań

Krztusiec i odra to nazwy chorób, które w ostatnim czasie odmienialiśmy przez wszystkie przypadki. Media nieustająco informowały o wzroście zachorowań na krztusiec, zarówno w Polsce, jak i Czechach czy Wielkiej Brytanii.Nie odpuszcza też druga choroba - czyli odra. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o liczbie zachorowań. Sytuacja nie jest najlepsza.

GIS, mleko dla niemowląt, listerioza
07.05.2024 09:16 Bakterie w popularnym mleku dla niemowląt. GIS ostrzega

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia groźnej bakterii w mleku dla niemowląt. W produkcie dla dzieci pojawiły się bakterie Listeria monocytogenes. GIS podkreślił, że producent zaraz po otrzymaniu informacji o skażonym mleku, podjął uruchomienie procedury wycofania partii mleka ze sprzedaży. Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą obecnie postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Tatar wołowy, GIS
24.04.2024 16:36 W tatarze wykryto groźną bakterię. GIS wydał ostrzeżenie

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) po raz kolejny ostrzega. Tym razem chodzi o wykrycie groźnej bakterii Escherichia coli w tatarze wołowym. Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej - bezkrwawej biegunki.GIS zaapelował, że w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu mięsa, należy skontaktować się z lekarzem. Natychmiast nakazano też wycofanie produktu z obrotu.

badanie laboratoryjne
16.01.2024 11:37 GIS bije na alarm. Znów wykryto niebezpieczną bakterię w popularnych słodyczach

Dwie partie popularnych słodyczy zostały wycofane. Znów wykryto w nich groźną bakterię. Sytuacja robi się coraz bardziej niepokojąca. Tę samą bakterię wykryto w tym samym słodyczu 5 stycznia br.

None
09.11.2023 19:17 W popularnych przyprawach wykryto salmonellę! GIS alarmuje Polaków

Główny Inspektorat Sanitarny ogłosił, że w przyprawach wykryta została salmonella. Spożycie ich może spowodować zatrucie. Co to za przyprawy? Sprawdź, czy ich nie masz.  

makaron
09.11.2023 17:51 GIS wycofuje ze sklepów makaron świderki! Może zagrażać zdrowiu konsumentów

W partii makaronu wykryto substancję, która nie powinna się w nim znaleźć, ponieważ zagraża zdrowiu konsumentów. Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje ze sklepów produkt zbożowy i ostrzega przed zagrożeniem związanym z jego spożyciem.