Główny Inspektorat Sanitarny
Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejny komunikat. Tym razem GIS ostrzegł przez kilkoma partiami mąki żytniej typ 720 chlebowej. W mące stwierdzono podwyższony poziom toksyn. Mogą być one niebezpieczne dla zdrowia konsumentów i absolutnie nie można jej spożywać.
Marek Waszczewski, rzecznik prasowy Głównego Inspektora Sanitarnego poinformował w rozmowie z PAP, że nie należy zbierać grzybów na terenach popowodziowych. Wszystko przez to, że fala powodziowa niosła zanieczyszczenia, które te organizmy bardzo łatwo wchłaniają, w związku z czym spożycie grzybów może być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Z jakim apelem wystąpił jeszcze GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny tym razem wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia obecności bakterii Salmonella Newport w żółtym serze. Niestety, spożycie tego produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. O jakim serze mowa?
Wraz z rozpoczęciem lata ruszają koncerty i imprezy plenerowe w całej Polsce. Przed nami również największe festiwale muzyczne. Główny Inspektorat Sanitarny podkreśla zasady bezpieczeństwa, o których warto pamiętać, biorąc udział we wszelkiej maści imprezach masowych. Na co trzeba zwrócić uwagę i o czym pamiętać?
Krztusiec i odra to nazwy chorób, które w ostatnim czasie odmienialiśmy przez wszystkie przypadki. Media nieustająco informowały o wzroście zachorowań na krztusiec, zarówno w Polsce, jak i Czechach czy Wielkiej Brytanii.Nie odpuszcza też druga choroba - czyli odra. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o liczbie zachorowań. Sytuacja nie jest najlepsza.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia groźnej bakterii w mleku dla niemowląt. W produkcie dla dzieci pojawiły się bakterie Listeria monocytogenes. GIS podkreślił, że producent zaraz po otrzymaniu informacji o skażonym mleku, podjął uruchomienie procedury wycofania partii mleka ze sprzedaży. Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą obecnie postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) po raz kolejny ostrzega. Tym razem chodzi o wykrycie groźnej bakterii Escherichia coli w tatarze wołowym. Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej - bezkrwawej biegunki.GIS zaapelował, że w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu mięsa, należy skontaktować się z lekarzem. Natychmiast nakazano też wycofanie produktu z obrotu.
Dwie partie popularnych słodyczy zostały wycofane. Znów wykryto w nich groźną bakterię. Sytuacja robi się coraz bardziej niepokojąca. Tę samą bakterię wykryto w tym samym słodyczu 5 stycznia br.
Główny Inspektorat Sanitarny ogłosił, że w przyprawach wykryta została salmonella. Spożycie ich może spowodować zatrucie. Co to za przyprawy? Sprawdź, czy ich nie masz.
W partii makaronu wykryto substancję, która nie powinna się w nim znaleźć, ponieważ zagraża zdrowiu konsumentów. Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje ze sklepów produkt zbożowy i ostrzega przed zagrożeniem związanym z jego spożyciem.