Polacy kochają grillowanie – wystarczy odrobina słońca i już rozpalamy ruszt. Często przy tym sięgamy po gotowe, przyprawione produkty, z którymi nie trzeba się z nimi „bawić” – zero krojenia, marynowania czy doprawiania. Problem w tym, że niektóre z nich mogą kosztować nas zdrowie. Tak może być w przypadku kiełbasy sprzedawanej w Lidlu.Kiełbasa z Lidla „Grill and Fun” zawiera azotyn sodu – substancję, która pod wpływem wysokiej temperatury może tworzyć rakotwórcze związki Sprawdź, co jeszcze powinno cię zaniepokoić w składzie gotowych produktów Grillowanie może być zdrowsze – podpowiadamy, jak to osiągnąć
Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków. Nic dziwnego, ponieważ różnorodność składników może sprawić, że za każdym razem będzie smakować inaczej. Niestety, szczególnie upodobaliśmy sobie ten konkretny rodzaj pizzy. Powinien jednak trafić do kosza, a nie do naszego żołądka.Jedzenie typu fast food nie należy do najzdrowszych. Ale pizza mrożona jest wyjątkowo złym wyborem. I choć szybki czas przygotowania kusi, to takie danie zdecydowanie źle wpłynie na nasze zdrowie. Zobacz, co ma w składzie.
Mówiło się głównie o tym, że tak zwane śmieciowe jedzenie zwiększa ryzyko nowotworu, otyłości czy chorób serca. Wspólne badania zespołu naukowców z USA, Brazylii i Hiszpanii dowiodło, że co siódmy dorosły jest uzależniony od wysoko przetworzonej żywności. Po analizie 281 badań przeprowadzonych w 36 państwach świata naukowcy szacują, że uzależnienie od żywności UFP występuje aż u 14 proc. dorosłych oraz 12 proc. dzieci - „to wielkości zbliżone do poziomu uzależnienia obserwowanego u dorosłych w przypadku alkoholu i papierosów. W przypadku alkoholu jest to 14 proc., podczas gdy uzależnienie od tytoniu dotyczy 18 proc. populacji. , ale poziom domniemanego uzależnienia u dzieci jest bezprecedensowy” - czytamy w artykule „Społeczne, kliniczne i polityczne implikacje uzależnienia od ultraprzetworzonej żywności” (Social, clinical, and policy implications of ultra-processed food addiction), który został opublikowany w serwisie naukowym „BMJ Journals”.