przyczyny wysokiego cholesterolu
Cholesterol pełni ważną rolę w organizmie, jednak kiedy jest go za dużo, zaczyna odkładać się na ścianach naczyń krwionośnych, zwiększając ryzyko chorób układu krążenia, w tym zawału i udaru. Cholesterol produkowany jest przez wątrobę, a także dostarczany z pożywieniem. Panuje powszechne przekonanie, że głównym winowajcą podwyższonego cholesterolu we krwi jest spożywanie mięsa. Czy rzeczywiście tak jest? Postanowiliśmy to sprawdzić i zapytać eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską - Kwaśnik.
Wysoki cholesterol potrafi doskonale się maskować i możemy nie mieć świadomości, że ten problem dotyczy właśnie nas. Organizm może jednak wysyłać pewne sygnały, informując nas o stanie naszego zdrowia. Nie należy ich bagatelizować i w przypadku ich wystąpienia, warto udać się do lekarza.