Słowo nowotwór budzi trwogę w każdym. Obawa przed tą śmiertelną chorobą wzmaga się z roku na rok, co niestety wpływa na wczesne wykrywanie. Ludzie się nie badają, bo czują lęk przed diagnozą. Według najnowszych badań, onkologicznych aż 90% wszystkich nowotworów na wczesnym stadium rozwoju, można wyleczyć. Im dłużej czekamy z badaniami, tym gorzej. Można także zadbać o profilaktykę. Są bowiem produkty spożywcze, które blokują namnażanie się w organizmie komórek rakowych. Wśród nich znajduje się przyprawa, która szybko staje się niejako tarczą dla naszego organizmu. O czym mowa?
Owoce żurawiny kojarzmy najczęściej z zapaleniem pęcherza i dróg moczowych, jednak na tym jej prozdrowotne właściwości się nie kończą. Znacznie ważniejszy jest jej udział w profilaktyce nowotworowej, na co wskazują badania potwierdzające jej zdolność do hamowania rozwoju komórek rakowych.
Wiele osób nie ma świadomości, że niektóre spożywane przez nas na co dzień produkty mogą znacząco zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór. Naukowcy zwracają jednak uwagę: związek między dietą a zachorowalnością na raka jest nierozerwalny. Na jakie produkty trzeba więc uważać? Lekarz wyszczególnił 4 z nich. Każdy z nas ma je w swojej lodówce!
Niestety rak trzustki należy do tych nowotworów, które rzadko są wykrywane we wczesnym stadium, gdy jest największa szansa na wyleczenie. To jedna z przyczyn, dla której cieszy się on złą sławą. Jednak lekarze mówią wprost — jest pewien charakterystyczny objaw, który świadczy o raku trzustki. Nie wolno go ignorować! Gdy się pojawi, należy natychmiast udać się do lekarza. To jasny sygnał od organizmu, że dzieje się coś niedobrego.
Kiedy Stephen Blakeston zaczął odczuwać niepokojące objawy – bełkotliwą mowę, silne bóle głowy i nieuzasadnione zdenerwowanie – nikt nie przypuszczał, że czeka go walka o życie. Niestety, lekarz rodzinny zbagatelizował jego objawy, oskarżając go o udawanie. Rok później mężczyzna już nie żył. Zabiła go jedna z najgorszych chorób.
Bez kawy wielu z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie poranka. Ten napój nas napędza, dodaje energii, sprawia, że mamy chęć do działania. Działa bardzo korzystnie na nasz organizm, co do niedawna, wcale nie było takie oczywiste.Wciąż prowadzone są badania na temat kawy i jej wpływu na nasze zdrowie. Ich wyniki są coraz bardziej obiecujące, zwłaszcza w kwestii najgroźniejszych chorób, czyli nowotworów.
Nawyki żywieniowe oraz dieta odgrywają kluczową rolę w profilaktyce zdrowotnej. Coraz więcej badań wskazuje, że sposób odżywiania może mieć istotny wpływ na ryzyko rozwoju nowotworów. I choć nie ma jednego, uniwersalnego sposobu żywienia, który na 100% chroniłby przed rakiem, jest pewne, że niektóre produkty wspierają organizm w walce z rakotwórczymi czynnikami. Jeden z nich każdy znajdzie w swojej szafce kuchennej.
Tomasz Jakubiak podzielił się w grudniu przykrą wiadomością, że choruje na raka. Niestety, uwielbiany kucharz zmarł w czwartek 30 kwietnia. Nowotwór dwunastnicy, na którego chorował jest niezwykle cichy i podstępny, a jego objawy niespecyficzne. Oto7 najczęstszych.
Nie ma osoby, która nie obawiałaby się zachorowania na nowotwór. Aby go uniknąć, należy stale się badać. Warto też mieć oczy szeroko otwarte i obserwować, czy organizm nie daje nam znać, że dzieje się coś złego. Onkolog wskazuje na objawy, które powinny nas zaniepokoić.
Tomasz Jakubiak na początku grudnia ubiegłego roku wyjechał do kliniki w Izraelu, gdzie leczono go na raka. Teraz kucharz przekazał za pośrednictwem Instagrama, że jest już w Polsce, a przy okazji powiedział, że ma dla fanów ważną wiadomość.
4 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Walki z Rakiem. Globalna inicjatywa ma na celu podnoszenie świadomości na temat chorób nowotworowych, promowanie działań profilaktycznych oraz wsparcie osób dotkniętych rakiem. To dzień, który łączy ludzi na całym świecie w walce z jednym z największych wyzwań współczesnej medycyny.Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), nowotwory są jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie. Rocznie diagnozuje się ich miliony, a liczba zachorowań stale rośnie. Jednocześnie postęp w medycynie, rozwój diagnostyki i nowych terapii pozwalają na coraz skuteczniejsze leczenie wielu rodzajów raka, zwłaszcza gdy choroba zostanie wykryta we wczesnym stadium.
Rak trzustki to bardzo agresywny nowotwór. Jest również bardzo niebezpieczny, ponieważ zwykle wykrywany jest w bardzo zaawansowanym stadium. Niewiele osób wie jednak, że nasz organizm wysyła dwa sygnały, że dzieje się coś złego nawet na rok przed diagnozą.
Każdego dnia korzystamy z produktów, które pozornie wydają się zdrowe, ale ich regularne spożywanie lub nieodpowiednie przygotowanie może znacząco wpłynąć na nasze zdrowie. Czy wiesz, że niektóre produkty z Twojej lodówki, a nawet sposób gotowania, mogą zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów? Oto 4 produkty, na które warto uważać.Marek Skoczylas to lekarz, który dzieli się swoją wiedzą za pomocą platformy YouTube. Publikuje na niej filmy o tematyce zdrowotnej. Jeden z najnowszych poświęcił "nowotworom z lodówki". "Chcę uświadomić Państwu, iż wielu chorobom można zapobiec, wiele można wyleczyć - wystarczy zrozumieć, że chemiczna żywność nie jest sprzymierzeńcem zdrowia" – czytamy na jego profilu.
Świąd skóry to objaw, który towarzyszy wielu różnym schorzeniom. Na ogół chodzi o przesuszenie, alergię, egzemę, ale przyczyna takiego stanu rzeczy może być też o wiele poważniejsza. W ten sposób może również objawiać się rak skóry.Pamiętajmy – skóra to największy nasz narząd. Często widać na nim kondycję całego organizmu. Warto więc uważnie się sobie przyglądać, a kiedy tylko coś nas zaniepokoi, konsultować to z lekarzem.
Statystyki pokazują, że w Polsce ponad milion pacjentów zmaga się z choroba nowotworową, a nawet kilkaset osób dowiaduje się, że rozpoczyna się ich walka o życie. Jak podaje portal onkologiczny zwrotnikraka.pl, wskaźnik wyleczeń w naszym kraju jest niestety niski, ale wykrycie nowotworu w stadium zaawansowanym wiąże się zwykle z niepomyślnym rokowaniem. Jednym z czynników wpływających na jakość naszego życia i zdrowie organizmu jest zoptymalizowana dieta pod kątem jak najwyższej jakości składników odżywczych. Odpowiedni dobór produktów może nie tylko zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby, ale również wspierać organizm w walce z nierównym przeciwnikiem. Ułatwieniem w wyborze, ale też codziennych zakupach jest prosty podział na grupy, które zawierają optymalne dla nas produkty.
W niedzielę 26 stycznia rozpoczął się 33. Finał Wielkiej Orkierstry Świątecznej Pomocy. Pieniądze zbierane przez tysiące wolontariuszy z całej Polski wesprą w tym roku dzieci chore na nowotwory. Do puszek trafiły już miliony złotych.
Zdaniem lekarzy praktyki znachorów i naturopatów, uprawiających pseudomedycynę, są szkodliwe zwłaszcza dla pacjentów w ciężkim stanie nowotworowym. Apelują do prezesa rady ministrów, o przerwanie ich działalności.
Coraz więcej znanych osób z pierwszych stron gazet cierpi z powodu poważnych chorób. Jedną z nich jest topowa modelka, która chwilę przed diagnozą otrzymała informację o nosicielstwie jednego z genów. Jest on odpowiedzialny za powstawanie w organizmie śmiertelnych chorób. Jej zmagania sprawiają, że łzy stają w oczach.
Jedzenie powinno być paliwem dla naszego organizmu. Często niestety jest tak, że sięgamy po to, co akurat mamy pod ręką, albo co ma ładne opakowanie, nie zastanawiając się nawet nad tym, czy jest to wartościowe, czy nie. To działa na niekorzyść naszego zdrowia. Niezdrowe jedzenie sprzyja chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość, cukrzyca, czy schorzenia układu krążenia, a także nowotwory.Wielu z nas każdego dnia spożywa produkty, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory. Dietetyk wskazuje, o jakie jedzenie chodzi.
Spełnił się najczarniejszy scenariusz - zmarła Sara Fodrowska, 28-latka, która zmagała się z rakiem jajnika. Informacje o jej śmierci przekazał jej partner. - Sara była bardzo wyjątkowa i wierzę, że pamięć o Niej będzie wieczna, zostawiła po sobie bardzo dużo - napisał. Kobieta prowadziła konto na Instagramie, na którym można było śledzić jej walkę z chorobą.
Tomasz Jakubiak to znany z programu “MasterChef” kucharz, który niedawno podzielił się przykrą wieścią, że choruje na raka. 41-latek przebywa obecnie na leczeniu w Izraelu. Chociaż jest ciężko, zachowuje optymizm.
Objawy raka nie zawsze są oczywiste. Poza rutynowymi badaniami warto dokładnie obserwować swoje ciało. Zebraliśmy 10 powodów, przy których można zacząć się martwić.
Powszechnie wiadomo, że styl życia, jak i dieta, są nierozerwalnie związane z naszym stanem zdrowia. Żywność, którą spożywamy, powinna zapewniać wszystkie substancje potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tymczasem prawie każdy z nas nieświadomie spożywa szereg produktów, które mogą prowadzić do rozwoju groźnych nowotworów! Popularny w sieci dietetyk bije na alarm. Wymienił kilka, które są pożywką dla raka. Lepiej ich unikać!
Skóra to największy organ ludzkiego ciała – jej powierzchnia u dorosłego człowieka to ok. 2 m2. Służy naszym ciałom jako bariera przed szkodliwymi czynnikami z zewnątrz, a jednocześnie jest prawdziwym lustrem zdrowia. Wszelkie zmiany skórne, jak nietypowe przebarwienia czy niegojące się rany mogą być sygnałem poważnych problemów. Dlatego warto uważnie ją obserwować.Określenie „rak skóry” używane jest dla aż trzech nowotworów o różnym przebiegu: raka podstawnokomórkowego, raka płaskonabłonkowego skóry i czerniaka.
W Polsce jest dostępnych mnóstwo różnorodnych warzyw i owoców. W dużych marketach, a coraz częściej i w małych, osiedlowych sklepach, bez trudu znajdziemy nawet i te egzotyczne odmiany. Cieszą się one coraz większą popularnością, nie tylko ze względu na swój wyjątkowy zapach i smak. Okazuje się, że wiele z nich posiada nieocenione właściwości zdrowotne. “Owoc męczennicy” zdecydowanie wyróżnia się pod tym kątem. Chroni przed wieloma poważnymi chorobami, m.in. rakiem. Warto włączyć je do swojej codziennej diety!
Dieta to klucz do zdrowia – ta wiedza staje się coraz bardziej powszechna. Od tego, po jakie produkty sięgamy w codziennej diecie, zależy naprawdę bardzo dużo, np. to, czy zachorujemy na nowotwór, czy nie. W naszym jadłospisie nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców. Szczególnie antynowotworowe działanie wykazują jagody i borówki. A wszystko za sprawą antocyjanów, barwników odpowiedzialnych za ich kolor.
Znana tenisistka poinformowała na Instagramie, że choruje na raka. 32-latka polskiego pochodzenia walczy z nowotworem piersi i ma za sobą operację. Nadal kontynuuje karierę.
Nowotwór może pojawić się w prawie każdym miejscu w naszym ciele. Zdarza się, że rozwija się w zatokach przynosowych lub w nosie. Daje wtedy wiele niespecyficznych objawów. Jak go poznać?