W Polsce rocznie wykrywa się 3,5 tys. przypadków raka trzustki i 19 tys. przypadków raka jelita grubego. Kolejną złą wiadomością jest to, że te diagnozy, do niedawna stawiane przede wszystkim osobom w starszym wieku, coraz częściej padają także w przypadku ludzi młodych.Dlaczego tak się dzieje? Za taki stan rzeczy odpowiada wiele czynników, a m.in., nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, brak ruchu, czy niezdrowa dieta. Również fakt, ze niezbyt chętnie korzystamy z badań profilaktycznych.
Tylko w 2020 roku ból dolnego odcinka pleców dotknął aż 619 mln pacjentów na całym świecie. Zdaniem WHO osób cierpiących z tego powodu będzie przybywać. Chociaż przyczyną bólu w odcinku lędźwiowym kręgosłupa najczęściej są problemy natury mechanicznej – np. wypadający dysk – w niektórych przypadkach może on świadczyć o nowotworze.W przebiegu choroby nowotworowej dochodzi do niekontrolowanego rozrostu patologicznych komórek w organizmie. Komórki te mogą tworzyć guzy, atakować pobliskie tkanki i rozprzestrzeniać się po innych częściach ciała przez układ krwionośny lub limfatyczny. W zależności od tego, gdzie rozwija się rak i do jakich części ciała się rozprzestrzenia, może powodować ból w różnych miejscach.
Ze statystyk wynika, że liczba zachorowań na nowotwory w naszym kraju stale rośnie. Ma na to wpływ wiele czynników, ale jednym z nich jest to, że nie badamy się tak często, jak trzeba, a także bagatelizujemy różne objawy, które organizm nam wysyła.Wiele wczesnych objawów nowotworów może być oczywiście myląca, ale jest kilka takich, które powinny szybko sprawić, by zapaliła nam się, tak zwana, czerwona lampka. Mówi o nich onkolog.
W ostatnich latach dostęp do innowacyjnych metod leczenia nowotworów prostaty w dużym stopniu się poprawił, jednak największy postęp dotyczył wczesnych stadiów choroby. A co z pacjentami, którzy usłyszeli diagnozę po raz kolejny? Gdy ich rak przestanie reagować na dotychczasowe leczenie, szansą na dłuższe życie stają się nowoczesne terapie skojarzone. O możliwościach, jakie daje nowoczesna hormonoterapia połączona z inhibitorami PARP, a także o życiu z trudną diagnozą, Pacjenci.pl rozmawiali z ekspertami — Anną Kupiecką, prezeską Fundacji OnkoCafe – Razem Lepiej, oraz dr n. med. Pawłem Potockim, onkologiem klinicznym z UJ Collegium Medicum.
Podgrzanie parówek wydaje się dziecinnie proste – wystarczy wrzucić je do wrzątku lub włożyć do mikrofalówki. Niestety, nic bardziej mylnego. Podgrzane w nieprawidłowy sposób mogą wyzwalać groźne rakotwórcze związki. Jak tego uniknąć? Wyjaśniamy.
Rak to jedna z najgroźniejszych chorób. Wiele osób uważa, że odpowiadają za niego wyłącznie geny, ale to nieprawda – tylko 5-10 proc. przypadków nowotworów wynika z dziedzicznych mutacji.Jak tłumaczy dr Brandy-Joe Milliron z Drexel University, kluczową rolę w ryzyku zachorowania odgrywa styl życia – a przede wszystkim dieta. Spożywanie określonych produktów może znacząco zwiększyć ryzyko raka.Oto 9 najbardziej rakotwórczych produktów, które warto ograniczyć lub całkowicie wyeliminować ze swojej diety.
„Zdiagnozowano u mnie raka jelita grubego. Takie g… się zdarza, ale będę walczył i mam nadzieję, że pokonam również tego rywala” – zaledwie 2 lata temu mówił wielki bokser. Niestety wczoraj dotarły do nas smutne wieści zza oceanu.
Idziesz do lekarza z bólem brzucha. Nie podejrzewasz jednak, że może kryć się w nim coś tak strasznego. Nie wiadomo skąd się bierze i jak dokładnie powstaje. Wokół tego schorzenia powstało już wiele mitów i niepotwierdzonych informacji. Wielu lekarzy wprost mówi, że to najgorsze, co znaleźli w organizmie człowieka. Czy faktycznie jest się czego bać?
Nowotwór może dawać różne objawy, więc warto obserwować swoje ciało. Lekarze alarmują, że z łatwością podszywają się pod przeziębienie. Jak je rozpoznać i jakie objawy powinny zwrócić naszą uwagę? Odpowiadamy.
Choroba często uderza znienacka. Diagnoza o poważnym schorzeniu potrafi wywrócić życie do góry nogami, szczególnie jeśli pacjent nie zdawał sobie sprawy, gdy pojawiły się u niego niepokojące objawy. Tymczasem pewne charakterystyczne symptomy powinny od razu zwrócić naszą uwagę i skłonić do szybkiej wizyty u lekarza. Ekspert wskazał, jakie znaki wysyła nasz organizm, które mogą wskazywać na rozwijający się nowotwór. Nie wolno ich ignorować!
Tę herbatę wybiera wielu z nas jako alternatywę dla kawy. Ona również ma działanie pobudzające, jednak, o ile w kontekście kawy mamy świadomość, że nadmiar może szkodzić, to już w przypadku tego naparu jest zupełnie przeciwnie. Niektóre osoby piją tę herbatę w ogromnych ilościach, często przez cały dzień popijając małymi łykami. Może to doprowadzić do bardzo negatywnych konsekwencji zdrowotnych, na czele z nowotworami.
Nowotwór mózgu często pojawia się niezauważony. Wynika to z tego, że wczesne objawy, które daje, zwykle są mylone z innymi schorzeniami. Jednak gdy pojawia się któryś z poniższych symptomów, zdecydowanie powinniśmy wzmożyć swoją czujność i udać się na dodatkowe badania. Te 5 charakterystycznych sygnałów organizm wysyła, gdy w mózgu rozwija się guz.
Słowo nowotwór budzi trwogę w każdym. Obawa przed tą śmiertelną chorobą wzmaga się z roku na rok, co niestety wpływa na wczesne wykrywanie. Ludzie się nie badają, bo czują lęk przed diagnozą. Według najnowszych badań, onkologicznych aż 90% wszystkich nowotworów na wczesnym stadium rozwoju, można wyleczyć. Im dłużej czekamy z badaniami, tym gorzej. Można także zadbać o profilaktykę. Są bowiem produkty spożywcze, które blokują namnażanie się w organizmie komórek rakowych. Wśród nich znajduje się przyprawa, która szybko staje się niejako tarczą dla naszego organizmu. O czym mowa?
Owoce żurawiny kojarzmy najczęściej z zapaleniem pęcherza i dróg moczowych, jednak na tym jej prozdrowotne właściwości się nie kończą. Znacznie ważniejszy jest jej udział w profilaktyce nowotworowej, na co wskazują badania potwierdzające jej zdolność do hamowania rozwoju komórek rakowych.
Wiele osób nie ma świadomości, że niektóre spożywane przez nas na co dzień produkty mogą znacząco zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór. Naukowcy zwracają jednak uwagę: związek między dietą a zachorowalnością na raka jest nierozerwalny. Na jakie produkty trzeba więc uważać? Lekarz wyszczególnił 4 z nich. Każdy z nas ma je w swojej lodówce!
Niestety rak trzustki należy do tych nowotworów, które rzadko są wykrywane we wczesnym stadium, gdy jest największa szansa na wyleczenie. To jedna z przyczyn, dla której cieszy się on złą sławą. Jednak lekarze mówią wprost — jest pewien charakterystyczny objaw, który świadczy o raku trzustki. Nie wolno go ignorować! Gdy się pojawi, należy natychmiast udać się do lekarza. To jasny sygnał od organizmu, że dzieje się coś niedobrego.
Kiedy Stephen Blakeston zaczął odczuwać niepokojące objawy – bełkotliwą mowę, silne bóle głowy i nieuzasadnione zdenerwowanie – nikt nie przypuszczał, że czeka go walka o życie. Niestety, lekarz rodzinny zbagatelizował jego objawy, oskarżając go o udawanie. Rok później mężczyzna już nie żył. Zabiła go jedna z najgorszych chorób.
Bez kawy wielu z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie poranka. Ten napój nas napędza, dodaje energii, sprawia, że mamy chęć do działania. Działa bardzo korzystnie na nasz organizm, co do niedawna, wcale nie było takie oczywiste.Wciąż prowadzone są badania na temat kawy i jej wpływu na nasze zdrowie. Ich wyniki są coraz bardziej obiecujące, zwłaszcza w kwestii najgroźniejszych chorób, czyli nowotworów.
Nawyki żywieniowe oraz dieta odgrywają kluczową rolę w profilaktyce zdrowotnej. Coraz więcej badań wskazuje, że sposób odżywiania może mieć istotny wpływ na ryzyko rozwoju nowotworów. I choć nie ma jednego, uniwersalnego sposobu żywienia, który na 100% chroniłby przed rakiem, jest pewne, że niektóre produkty wspierają organizm w walce z rakotwórczymi czynnikami. Jeden z nich każdy znajdzie w swojej szafce kuchennej.
Tomasz Jakubiak podzielił się w grudniu przykrą wiadomością, że choruje na raka. Niestety, uwielbiany kucharz zmarł w czwartek 30 kwietnia. Nowotwór dwunastnicy, na którego chorował jest niezwykle cichy i podstępny, a jego objawy niespecyficzne. Oto7 najczęstszych.
Nie ma osoby, która nie obawiałaby się zachorowania na nowotwór. Aby go uniknąć, należy stale się badać. Warto też mieć oczy szeroko otwarte i obserwować, czy organizm nie daje nam znać, że dzieje się coś złego. Onkolog wskazuje na objawy, które powinny nas zaniepokoić.
Tomasz Jakubiak na początku grudnia ubiegłego roku wyjechał do kliniki w Izraelu, gdzie leczono go na raka. Teraz kucharz przekazał za pośrednictwem Instagrama, że jest już w Polsce, a przy okazji powiedział, że ma dla fanów ważną wiadomość.
4 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Walki z Rakiem. Globalna inicjatywa ma na celu podnoszenie świadomości na temat chorób nowotworowych, promowanie działań profilaktycznych oraz wsparcie osób dotkniętych rakiem. To dzień, który łączy ludzi na całym świecie w walce z jednym z największych wyzwań współczesnej medycyny.Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), nowotwory są jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie. Rocznie diagnozuje się ich miliony, a liczba zachorowań stale rośnie. Jednocześnie postęp w medycynie, rozwój diagnostyki i nowych terapii pozwalają na coraz skuteczniejsze leczenie wielu rodzajów raka, zwłaszcza gdy choroba zostanie wykryta we wczesnym stadium.
Rak trzustki to bardzo agresywny nowotwór. Jest również bardzo niebezpieczny, ponieważ zwykle wykrywany jest w bardzo zaawansowanym stadium. Niewiele osób wie jednak, że nasz organizm wysyła dwa sygnały, że dzieje się coś złego nawet na rok przed diagnozą.
Każdego dnia korzystamy z produktów, które pozornie wydają się zdrowe, ale ich regularne spożywanie lub nieodpowiednie przygotowanie może znacząco wpłynąć na nasze zdrowie. Czy wiesz, że niektóre produkty z Twojej lodówki, a nawet sposób gotowania, mogą zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów? Oto 4 produkty, na które warto uważać.Marek Skoczylas to lekarz, który dzieli się swoją wiedzą za pomocą platformy YouTube. Publikuje na niej filmy o tematyce zdrowotnej. Jeden z najnowszych poświęcił "nowotworom z lodówki". "Chcę uświadomić Państwu, iż wielu chorobom można zapobiec, wiele można wyleczyć - wystarczy zrozumieć, że chemiczna żywność nie jest sprzymierzeńcem zdrowia" – czytamy na jego profilu.
Świąd skóry to objaw, który towarzyszy wielu różnym schorzeniom. Na ogół chodzi o przesuszenie, alergię, egzemę, ale przyczyna takiego stanu rzeczy może być też o wiele poważniejsza. W ten sposób może również objawiać się rak skóry.Pamiętajmy – skóra to największy nasz narząd. Często widać na nim kondycję całego organizmu. Warto więc uważnie się sobie przyglądać, a kiedy tylko coś nas zaniepokoi, konsultować to z lekarzem.
Statystyki pokazują, że w Polsce ponad milion pacjentów zmaga się z choroba nowotworową, a nawet kilkaset osób dowiaduje się, że rozpoczyna się ich walka o życie. Jak podaje portal onkologiczny zwrotnikraka.pl, wskaźnik wyleczeń w naszym kraju jest niestety niski, ale wykrycie nowotworu w stadium zaawansowanym wiąże się zwykle z niepomyślnym rokowaniem. Jednym z czynników wpływających na jakość naszego życia i zdrowie organizmu jest zoptymalizowana dieta pod kątem jak najwyższej jakości składników odżywczych. Odpowiedni dobór produktów może nie tylko zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby, ale również wspierać organizm w walce z nierównym przeciwnikiem. Ułatwieniem w wyborze, ale też codziennych zakupach jest prosty podział na grupy, które zawierają optymalne dla nas produkty.
W niedzielę 26 stycznia rozpoczął się 33. Finał Wielkiej Orkierstry Świątecznej Pomocy. Pieniądze zbierane przez tysiące wolontariuszy z całej Polski wesprą w tym roku dzieci chore na nowotwory. Do puszek trafiły już miliony złotych.