5 ziół, które zdaniem lekarza warto zbierać w czerwcu

Nasze rodzime zioła są skarbnicą dobroczynnych substancji. Aromatyczne napary mogą wspierać profilaktykę i przynosić ulgę w rozmaitych dolegliwościach. W swoim wczorajszym Porannym Dzienniku Zdrowia dr Bartek Kulczyński wymienia pięć ziół, których okres zbioru przypada na czerwiec.
Liście mięty pieprzowej
Mięta należy do najpopularniejszych roślin leczniczych. Napar z liści mięty warto pić przede wszystkim w problemach trawiennych, ponieważ:
• łagodzi wzdęcia,
• wspomaga trawienie,
• pobudza wytwarzanie żółci i zapobiega jej zastojom.
Dodatkowo mięta naturalnie obniża ciśnienie krwi, a przygotowanie dobroczynnego naparu jest bardzo łatwe.
Wystarczą 2 łyżki suszonych lub świeżych liści mięty i 2 szklanki wrzątku. Po 20 minutach zaparzania odcedzamy wywar i mamy gotowy napój. Ekspert zaleca picie do 4 szklanek dziennie. W przypadku zapalenia gardła można używać go też w charakterze płukanki.
Przeczytaj też: Fitoterapia, czyli rola ziół w leczeniu i profilaktyce chorób

Ziele dziurawca
Dziurawiec zwyczajny to zioło znane ze swojego dobroczynnego wpływu na układ nerwowy. Zbierany w pełni kwitnienia – właśnie w czerwcu – jest naturalnym wsparciem w stanach napięcia psychicznego i łagodnej depresji. Napar z dziurawca:
• działa uspokajająco i poprawia nastrój,
• pomaga w bezsenności i rozdrażnieniu,
• ma łagodne działanie przeciwzapalne i rozkurczowe.
Jak przygotować napar? 1,5 łyżki ziela zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do wrzenia i trzymamy na ogniu przez 5 minut. Po zdjęciu z palnika odstawiamy napar na kolejnych 10 minut.
Warto pamiętać, że ziele dziurawca zwiększa wrażliwość skóry na słońce, dlatego po jego spożyciu należy unikać intensywnego nasłonecznienia. Przeczytaj też: Przyjmujesz leki na nadciśnienie? Uważaj na popularny preparat ziołowy!
Kwiaty lipy
Czerwiec to idealny czas na zbiór pachnących kwiatów lipy, które są doskonałym remedium na pierwsze objawy przeziębienia i infekcji górnych dróg oddechowych. Napar z lipy:
• działa napotnie i obniża gorączkę,
• łagodzi kaszel i ból gardła,
• wspomaga układ odpornościowy.
Do przyrządzenia naparu potrzebujemy 1,5 łyżki kwiatów i 1 szklanki wrzątku. Wystarczy zaparzyć je pod przykryciem przez 15 minut, a po kolejnych 10 – przecedzić.
Kwiaty lipy można pić profilaktycznie lub w trakcie infekcji – do dwóch szklanek dziennie. Napój działa też relaksująco i może wspomóc zasypianie.
Przeczytaj też: Tani i doskonały sposób na kaszel. W dodatku składniki każdy ma w domu

Kwiaty rumianku
Rumianek pospolity to zioło, które warto zbierać, gdy jego koszyczki są w pełnym rozkwicie – zwykle na początku lata. Napar z rumianku:
• działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,
• pomaga przy dolegliwościach żołądkowych, w tym wrzodach i kolkach,
• łagodzi podrażnienia skóry i błon śluzowych (można stosować zewnętrznie).
Rumianek sprawdzi się też jako płukanka do jamy ustnej czy okład na zmęczone oczy. Dr Kulczyński zaleca przygotowanie naparu w ten sposób:
1 łyżkę kwiatów zalewa się 1 szklanką wrzątku, zaparza pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec odcedzamy. Zalecane stosowanie doustne to 1/4 szklanki 4 razy dziennie.
Przeczytaj też: Rumianek może poważnie zaszkodzić. Unikaj go, jeśli bierzesz te leki
Liście poziomki
Niepozorne liście poziomki to prawdziwa skarbnica garbników i witaminy C. Zbierane w czerwcu, jeszcze przed pełnym owocowaniem, najlepiej nadają się na napary wspomagające pracę organizmu. Działają:
• ściągająco i przeciwbakteryjnie – na układ pokarmowy i skórę,
• moczopędnie – wspierając pracę nerek i usuwanie toksyn,
• wzmacniająco – dzięki zawartości antyoksydantów.
Do przygotowania naparu z liści poziomki potrzebna jest 1 łyżka surowca i 1 szklanka wody. Całość gotujemy przez 5 minut. Po odcedzeniu nadaje się do picia. Dr Kulczyński zaleca picie pół szklanki naparu 2 razy dziennie.




































