Ten owoc jest jak lekarstwo na serce. Wystarczy garść dziennie, by odczuć efekty
Naukowcy udowodnili, że pomaga na wiele schorzeń, w tym na choroby układu krążenia, kamicę i infekcje. Żurawina to owoc, który sprawdzi się zarówno jako dodatek do owsianki, jak i do wypieków. Można też zrobić z niej koktajl albo sok. To bogate źródło witamin i minerałów. Jak działa i ile jej jeść, by odczuć pozytywne działanie?
Z tego tekstu dowiesz się, jakie są właściwości prozdrowotne żurawiny, w jakiej postaci jest najlepsza i jak wpływa na serce.
Substancje prozdrowotne w żurawinie
Żurawina to malutki owoc bogaty w witaminę C, która wspiera odporność. Oprócz tego w składzie żurawiny znajdziemy witaminę A – niezbędną dla dobrego wzroku oraz zapobiegającą miażdżycy witaminę E.
Znajduje się w niej także wiele makro i mikroelementów , jak luteina, beta-karoten, potas, sód czy selen – substancje te wspierają pracę serca, poprawiają wygląd skóry, mają działanie odmładzające.
Owoce żurawiny są też źródłem polifenoli, w tym kwasów fenolowych i flawonoidów – są to związki o potężnym potencjale antyoksydacyjnym, czyli zapobiegającym namnażaniu wolnych rodników.
W żurawinie znajdują się również antocyjany i proantocyjanidyny – związki o silnym działaniu przeciwbakteryjnym i zbawiennym działaniu na układ moczony. Co ważne, zawierają je nie tylko świeże owoce, ale również suszone.
Choroby, na które pomaga żurawina
Lista chorób, na które pomaga żurawina, jest długa. Roślina ta wpływa głównie na układ moczowy, działając moczopędnie, pomagając przy stanach zapalnych i infekcjach. Jest też znana z łagodzenia objawów przeziębienia i grypy.
Właściwości lecznicze żurawiny:
-
zapobieganie infekcjom dróg moczowych,
ograniczenie tworzenia złogów w nerkach (kamieni i piasku), - zmniejszanie stanów zapalnych,
- hamowanie rozwoju raka,
- odkażanie jamy ustnej,
- odkażanie układu moczowego.
Z uwagi na wspomniane działanie żurawinę można wykorzystać w leczeniu i łagodzeniu objawów wielu chorób. Niedawno odkryto też, że żurawina ma bardzo dobre działanie na serce i może nawet pomóc w zapobieganiu zawałom.
Choroby, na które pomaga żurawina:
- przeziębienie,
- grypa,
- infekcje górnych dróg oddechowych,
- infekcje dróg moczowych,
- wrzody żołądka,
- choroby układu krążenia,
- miażdżyca ,
- kamica nerkowa.
Zobacz też: Jak wykorzystać w kuchni żurawinę?
Wpływ żurawiny na serce
Badania dotyczące wpływu żurawiny na serce przeprowadzili niedawno brytyjscy naukowcy. Badacze z King’s College w Londynie wykazali, że żurawina rozszerza tętnice , a stosowana przez miesiąc, daje trwałe efekty .
– Zwiększenie stężenia polifenoli i ich metabolitów we krwi oraz związana z tym poprawa rozszerzalności naczyń po spożyciu żurawin wskazuje na znaczenie tych owoców w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym – tłumaczy autorka badań, dr Ana Rodriguez-Mateos.
Ekspertka dodaje, że poprawa następowała po spożyciu ilości żurawiny, którą można jeść codziennie (100 g, czyli jedna garść, ok. 300 kcal). – Z punktu widzenia ochrony przed chorobami układu krążenia w ogólnej populacji, czyni to żurawinę ważnym owocem – zaznacza badaczka.
Dieta bogata w żurawinę – przeciwskazania
Niestety istnieją przeciwwskazania do spożywania żurawiny. Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży oraz osoby chore na cukrzycę – zwłaszcza w przypadku stosowania żurawiny suszonej, która może być dodatkowo słodzona.
Chociaż żurawina jest stosunkowo bezpiecznym owocem, u niektórych osób może wywoływać działanie niepożądane. Zaliczają się do nich pacjenci stosujący leki przeciwzakrzepowe – owoc może nasilać ich działanie, obniżając krzepliwość krwi.
Żurawina jest też źródłem szczawianów, dlatego w przypadku kamicy szczawianowej , wprowadzenie jej w dużych ilościach do diety, należy skonsultować z lekarzem. Owoc nie jest też wskazany przy niedoborach wapnia , ponieważ może wypłukiwać go z organizmu.
Źródło: King’s College w Londynie
Zobacz też:
Refluks - objawy, przyczyny, leczenie. Ekspert tłumaczy
Prof. Andrzej Fal: Jak koń może zabić miłość? Tajemnicze oblicza alergii
Polskie owoce jagodowe to prawdziwy skarb! Dlaczego warto je jeść? Dietetyk tłumaczy