Pacjenci.pl Żywienie To jedno z najzdrowszych mięs. Odchudza i zbija cholesterol. W Polsce praktycznie go nie jemy
Fot. Shutterstock / gagula

To jedno z najzdrowszych mięs. Odchudza i zbija cholesterol. W Polsce praktycznie go nie jemy

13 grudnia 2024
Autor tekstu: Daria Siemion

To mięso bardzo rzadko gości na naszych stołach, choć pod wieloma względami przewyższa inne rodzaje mięsa, takie jak wołowina czy wieprzowina. Kozina jest chuda, bogata w składniki odżywcze i sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu – jest wiele powodów, by włączyć ją do swojej diety.

Wartości odżywcze koziny

Kozina , a zwłaszcza koźlęcina pozyskiwana z młodych zwierząt, które nie ukończyły 6. tygodnia życia, to prawdziwy skarb dla miłośników zdrowej diety. Mięso to zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, które dostarcza organizmowi aminokwasów egzogennych, takich jak leucyna, metionina czy lizyna. Są to bardzo ważne substancje, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć.

Kozina zaliczana jest do mięs wyjątkowo chudych. W przeciwieństwie do wołowiny i wieprzowiny, dostarcza znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które negatywnie wpływają na poziom „złego” cholesterolu LDL, prowadząc do poważnych problemów z układem sercowo-naczyniowym, np. miażdżycy. Zamiast tego, kozie mięso jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe , w tym omega-3 i omega-6, co wspiera zdrowie serca, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i działa antynowotworowo.

Jest jeszcze jedna korzyść ze spożywania koziny – mięso z kozy jest źródłem cennych minerałów takich jak żelazo, wapń, fosfor, cynk czy miedź, a także witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12) i witaminy PP. Pod względem zawartości żelaza przewyższa wieprzowinę i baraninę, a nawet nieznacznie wołowinę, jest więc doskonałym wyborem dla osób zmagających się z niedokrwistością nazywanej inaczej anemią .

Normy cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Jakie wartości są niebezpieczne?
Miażdżyca - przyczyny, objawy, leczenie. Ekspert tłumaczy

Kozie mięso – dla kogo?

Kozina to mięso niemal dla każdego – od dzieci po osoby starsze. Ze względu na lekkostrawność i bogactwo składników odżywczych, idealnie nadaje się do diety osób z problemami układu pokarmowego , a także dzieci ze skazą białkową lub anemią . Niższa zawartość tłuszczu i cholesterolu sprawia, że kozina jest doskonałym wyborem dla osób dbających o linię oraz dla tych, którzy chcą zmniejszyć ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Sportowcy są kolejną grupą, której zaleca się kozinę, ponieważ stanowi ona świetne źródło białka wspierającego budowę i regenerację tkanki mięśniowej. Niestety mięso to nie należy to tanich, ale właśnie w dużej mierze z tego wynika jego wysoka jakość – powodem jest ograniczona liczba przemysłowych hodowli. Trzeba jednak pamiętać, że mięso kozie, tak jak każde inne, powinno być częścią zróżnicowanej diety – nie trzeba jeść go codziennie, by korzystnie wpływało na zdrowie.

Mięso z kozy – nie tylko zdrowe, ale i smaczne

Smak koziny może zaskoczyć tych, którzy obawiają się jej rzekomego „koziego” aromatu. Nic bardziej mylnego! Jest delikatna, często porównywana do jagnięciny , ale wielu smakoszy uważa ją za jeszcze subtelniejszą i bardziej aromatyczną. Oczywiście kluczem do wydobycia pełni smaku jest odpowiednie przyprawienie i przygotowanie mięsa.


Kozina daje mnóstwo kulinarnych możliwości – można z niej przygotować zarówno klasyczne buliony, jak i bardziej wykwintne dania, takie jak duszone mięso w aromatycznych sosach czy pieczone kawałki w ziołach. Doskonale sprawdzi się w połączeniu z warzywami – gulasze, szaszłyki z papryką, bakłażanem czy cebulą to prawdziwe kulinarne arcydzieła.

Zobacz też:

To warzywo to witaminowa bomba. Zawiera związki sprzyjające redukcji masy ciała

Przyspieszy metabolizm, wyostrzy zmysły. Wystarczy szczypta do porannej kawy

Działają na zakrzepy jak najlepszy rozpuszczalnik. Jedz każdego dnia, a organizm ci podziękuje

Czy można cofnąć objawy Alzheimera? Japońscy naukowcy testują właściwości owoców jujuby
"Cebula czarownic" rośnie dziko w wielu miejscach. Ale kto ją zerwie, może pożałować
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko