To najzdrowsza zupa dla wątroby. Nasze babcie gotowały ją co niedzielę
Najlepsza zupa na chorą wątrobę to taka, która jest lekkostrawna i pełna witamin. To doskonałe propozycja nie tylko dla osób zmagających się z marskością wątroby lub jej stłuszczeniem, ale również dla wszystkich, którym zależy na zdrowym żywieniu.
W diecie wątrobowej wskazane są warzywa i chude mięso. Można zapomnieć o tłustym rosole z "bąblami", ale jest pewna zupa, która świetnie go zastąpi. Chodzi o jarzynową z tradycyjnego przepisu, którą dawniej co niedzielę gotowały nasze babcie. Jak ją zrobić?
Najlepsza zupa na zdrową wątrobę – czyli jaka?
Najlepsza zupa na zdrową wątrobę
powinna zawierać warzywa takie jak kalafior, szparagi, brokuły, a także niewielką ilość tłuszczu. Nie powinna być z dodatkiem mąki i zawiesista. Nie powinna też zawierać wielu smażonych dodatków, które obciążą wątrobę. Ma być chuda, lekka i rzecz jasna – bardzo smaczna.
Te zupy sprawdzą się u osób z chorą wątrobą:
- chudy rosół na bulionie warzywnym,
- krupnik z kaszą jęczmienną,
- zupa jarzynowa.
Dziś zajmiemy się tą ostatnią. Ten przepis polecamy nie tylko osobom zmagającym się z zaburzeniami wątroby, np. wirusowym zapaleniem wątroby typu C lub marskością, ale również wszystkim tym, którym zależy na zrównoważonej, zdrowej diecie. Przygotowanie zupy jarzynowej wg tego przepisu zajmuje ok. 40 minut.
Zupa jarzynowa na zdrową wątrobę – tradycyjny przepis
Składniki:
- pół kalafiora,
- 4 małe ziemniaki,
- 2 mniejsze marchewki,
- 200 g fasolki szparagów,
- 100 g brokułów,
- 1,5 litra chudego bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- kurkuma,
- kumin.
Zaczynamy od podsmażenia na małym ogniu na maśle drobno poszatkowanej cebuli. Smażymy przez 15 minut i odkładamy do miseczki na później. Następnie w drobną kostkę kroimy marchewki i ziemniaki – te gotujemy na średnim ogniu w chudym bulionie przez około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy do zupy szparagi i różyczki kalafiora. Na tym etapie dodajemy przyprawy. Gotujemy przez 5 minut. Następnie do garnka wrzucamy brokuła i podsmażoną wcześniej cebulę. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
Zupa jarzynowa
jest już gotowa. Smacznego! Przeczytaj jeszcze, jakich zup przy chorej wątrobie lepiej nie jeść.
Chora wątroba – jakich zup nie jeść?
Jakie zupy jeść przy chorej wątrobie, a jakich absolutnie unikać? W
diecie wątrobowej
na pewno należy unikać potraw tłustych, a więc rosołu na udkach czy zup zabielanych śmietaną bądź z dodatkiem zasmażki, a także ciężkostrawnych, czyli tych z kapustą (np.
kwaśnicy
) czy grzybowej. Zaszkodzić mogą też grzanki z białego chleba i
zupa serowa
– tego
nie jedz przy chorej wątrobie
.
Zobacz też:
Zdrowy, ale nie dla każdego. Te osoby powinny unikać rabarbaru
Po tym poznasz, że truskawki były pryskane. Zdradzi je jeden szczegół
Odchudzająca herbata. Przepis na napój, który przyspiesza przemianę materii