Zdrowy, ale nie dla każdego. Te osoby powinny unikać rabarbaru
Z początkiem kwietnia rozpoczyna się sezon na rabarbar - popularną w Polsce roślinę, którą wielu z nas kojarzy z ogródkiem u babci i beztroskim okresem dzieciństwa. Ciekawostką jest to, że w jednych krajach uznawany jest za owoc, a w innych za warzywo.
Rabarbar posiada wiele właściwości zdrowotnych, jednak ma pewną wadę i nie każdy może go spożywać. Kto powinien go unikać? Wyjaśniamy.
Rabarbar to źródło witamin i minerałów
Rabarbar charakteryzuje się kwaskowatym smakiem, a jego najsłodszą częścią są ogonki liściowe o czerwonym zabarwieniu. Są powszechnie stosowne jako składnik konfitur, soków czy kompotów, a także jako dodatek do ciast i deserów.
Rabarbar, który jest nam najbardziej znany i kojarzy się z okresem dzieciństwa to rabarbar ogrodowy. W medycynie wykorzystuje się rabarbar lekarski, a ten nieco różni się od tradycyjnego. Jest znacznie większy i może osiągać nawet 3 metry wysokości.
Rabarbar to źródło wielu cennych substancji odżywczych. Znajdziemy w nim między innymi:
- witaminy: A, E i C,
- składniki mineralne: potas, sód, magnez, wapń i żelazo,
- kwas foliowy,
- błonnik pokarmowy,
- fitoestrogeny.
Właściwości zdrowotne rabarbaru
Fitoestrogeny obecne w rabarbarze to naturalne związki występujące w roślinach, które posiadają właściwości antyutleniające i grzybobójcze. Wykazują one działanie podobne do kobiecego estrogenu, dlatego spożywanie rabarbaru zalecane jest kobietom cierpiącym na dolegliwości związane z menopauzą. Szczególne znaczenie ma zawarta w rabarbarze rapontycyna.
Ponadto, rabarbar zawiera substancję, która pomaga zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych. Podczas obróbki termicznej rabarbaru, wytwarzany jest polifenol-rapontygeniny posiadający zdolność do hamowania tempa podziału komórek nowotworowych.
Rabarbar jest niskokaloryczny i cechuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego jest przyjazny cukrzykom oraz osobom będącym na diecie redukcyjnej. Według badań, stosowanie dodatkowego leczenia w postaci wyciągu z olejków eterycznych z rabarbaru wykazuje pozytywne działanie na poziom glukozy we krwi na czczo.
Rabarbar ze względu na swoje właściwości przeczyszczające może być pomocny przy problemach ze wzdęciami i zaparciami. Ponadto, wykazuje działanie żółciopędne, wspomagające trawienne oraz pobudzające apetyt.
Właściwości rabarbaru:
- przeciwzapalne,
- antynowotworowe,
- regulujące poziom glukozy we krwi,
- przeczyszczające,
- żółciopędne,
- wspomagające trawienie,
- pobudzające apetyt.
Zobacz też: Rabarbar to warzywo, czy owoc? Wiele osób jest w błędzie (smakosze.pl)
Komu nie zaleca się spożywania rabarbaru?
Pomimo swoich cennych właściwości prozdrowotnych, rabarbar ma też swoje wady. Posiada duże ilości kwasu szczawiowego, który przyczynia się do wypłukiwania wapnia z kości i degradacji zębów. Z tego względu, rabarbaru powinny unikać osoby cierpiące kamicę nerkową.
Warto dodać, że rabarbar gotowany w wodzie zawiera o połowę mniej szczawianów niż podany na surowo. Niestety, pieczenie nie zmniejsza ilości szczawianów. Możemy jednak dodać do dania jogurt czy maślankę, dzięki czemu uzupełnimy wypłukiwane porcje wapnia.
Przez wzgląd na wysoką zawartość fitoestrogenów, spożywanie rabarbaru nie jest zalecane u mężczyzn z niskim poziomem testosteronu oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Pamiętajmy, że ze względu na swoje właściwości przeczyszczające, rabarbar zjedzony w dużej ilości może powodować biegunki. Warto też dodać, że spożycie rabarbaru w nadmiarze w skrajnych przypadkach może prowadzić do zatrucia.
Przeczytaj też:
Rusza sezon na szparagi. Dlaczego warto je jeść? (pacjenci.pl)
Pasują do wielu dań. I mają właściwości przeciwcukrzycowe (pacjenci.pl)
Cierpisz na refluks? Unikaj tych warzyw i owoców (pacjenci.pl)