Po tym poznasz, że truskawki były pryskane. Zdradzi je jeden szczegół
W niektórych sklepach już można kupić truskawki. I chociaż są reklamowane jako smaczne i zdrowe, to lepiej uważać. Większość z nich potraktowano chemią. Dobra wiadomość jest taka, że da się to rozpoznać.
Oznaczenia truskawek w sklepach
Na opakowaniach truskawek, tak jak na jajkach, można znaleźć tajemnicze ciągi cyfr. Są to oznaczenia, z których można dowiedzieć się, skąd pochodzą owoce, czy je pryskano i jak nawożono.
Kluczowa w tym wypadku jest cyfra 9 – oznacza ona, że truskawek nie potraktowano pestycydami. Z kolei cyfra 8 oznacza, że owoce pochodzą z upraw GMO. Istotna jest też długość kodu – jeśli jest 4-cyfrowy to w uprawie wykorzystano nawozy sztuczne.
Test na chemię w truskawkach
A co jeśli kupujemy truskawki na bazarku, gdzie nie ma tego typu oznaczeń? Wtedy możemy wykonać w domu szybki test, dzięki któremu dowiemy się, czy truskawki były pryskane. Jak to zrobić? Oto instrukcja krok po kroku.
1. Opłucz truskawki pod bieżącą wodą.
2. W misce zmieszaj ocet z wodą (proporcja 1:3).
3. Mocz truskawki w mieszance przez 6 minut.
4. Przygotuj kolejną mieszankę – miskę wody z łyżeczką sody oczyszczonej.
5. Przełóż do niej truskawki i zostaw pod przykryciem kilka minut.
Jeżeli płyn, w którym truskawki były moczone, stanie się mętny, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że owoce były pryskane. Test można wykonać na jednej truskawce. Pozostałe należy dokładnie umyć.
Pestycydy w truskawkach – zagrożenie dla zdrowia
Truskawka jest uznawana za jeden z najbardziej zanieczyszczonych pestycydami owoców.
Naukowcy z organizacji Environmental Working Group wykryli pestycydy w aż 98 proc. badanych truskawek.
Pestycydy to środki ochrony roślin służące do niszczenia szkodników, głównie owadów, które mogą obgryzać rośliny, a także do niszczenia grzybów i chwastów. Niestety nie służą ludzkiemu zdrowiu.
Typowe objawy zatrucia pestycydami to wymioty, biegunka, zawroty głowy. Czasami takie zatrucia przechodzą w postać przewlekłą, wpływając destrukcyjnie na nerki i wątrobę. Pestycydy mogą też powodować mutacje w DNA i prowadzić do nowotworów.
Zobacz też:
Te warzywa i owoce mają najwięcej pestycydów. Tak prezentuje się “chemiczna dwunastka”
Te owoce są pełne chemii. Ewa Wachowicz ostrzega kupujących w supermarketach
10 owoców morderczych dla cukrzyków. Zawierają mnóstwo cukru