To warzywo to istny wymiatacz. Chroni wątrobę, wzmacnia trzustkę i serce
Przez wiele osób to warzywo traktowane jest wyłącznie jako kulinarna ciekawostka. Nie doceniamy jednak jego właściwości zdrowotnych. A to fatalny błąd, bo ma wyjątkową moc i znajduje się w czołówce naturalnych środków o szerokim działaniu zdrowotnym.
Badania naukowców nad czarnym czosnkiem
Jak podaje portal rynekzdrowia.pl, naukowcy z Indii i Korei Południowej zbadali właściwości antybakteryjne czarnego czosnku z wykorzystaniem techniki statycznego rozpraszania światła (SLS). Sprawdzano jego skuteczność przeciwko szczepowi bakterii Escherichia coli w różnych temperaturach. Okazało się, że najwyższą aktywność antybakteryjną czarny czosnek osiąga w temperaturze 37°C. W 65°C i 100°C znacznie spadła.
Jak czytamy, naukowcy użyli technologii SLS, dzięki czemu mogli ocenić zmiany morfologiczne w strukturze bakterii oraz czosnku w zależności od temperatury, bez ingerencji chemicznej. Wyniki wykazały dość duże różnice w rozkładzie światła rozproszonego (Volume Scattering Function), które korelowały z poziomem aktywności antybakteryjnej. Przeczytaj: Te warzywa po ugotowaniu zapychają żyły. Nie jedz w ten sposób
Czarny czosnek – to odkryli naukowcy. Zaskakujące
Naukowcom udało się więc potwierdzić, że wysokie temperatury mogą osłabiać właściwości czarnego czosnku, dlatego jego skuteczność zależy od warunków przechowywania i przetwarzania. Ustalono, że wysokie temperatury nie sprzyjają właściwościom czarnego czosnku. Ponadto uznano, że warzywo to ma ogromny potencjał antybakteryjny oraz, że technika SLS może być skutecznym, nieinwazyjnym narzędziem do analizy biologicznej żywności i składników farmaceutycznych. Przeczytaj: Wyciągnie pryszcze w jedną noc. Dwa hity z apteki za 5 zł

Czarny czosnek – co to jest i czy warto go jeść?
Czarny czosnek to nic innego jak czosnek biały, ale poddany procesowi fermentacji. W wyniku tego procesu zmienia kolor, konsystencję i smak. Czarny czosnek jest znany również jako czosnek fermentowany . Podczas fermentacji ząbki stają się miękkie, czarne i przybierają słodkawy smak . Ich skład chemiczny również się zmienia - ilość antyoksydantów wzrasta nawet dwukrotnie, co czyni go naturalnym "wymiataczem".

Jedzenie czarnego czosnku:
- obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, a zwiększa poziom dobrego cholesterolu,
- reguluje ciśnienie krwi,
- wzmacnia układ immunologiczny,
- działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, przeciwalergicznie, przeciwcukrzycowo i przeciwnowotworowo,
- wspomaga pracę większości narządów,
- działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
- pomaga w profilaktyce antynowotworowej,
- wspomaga układ krwionośny, układ moczowy, nerwowy oraz oddechowy,
- chroni zdrowie serca ,
- wspomaga walkę z przeziębieniem i grypą.