Pacjenci.pl Żywienie To warzywo to istny wymiatacz. Chroni wątrobę, wzmacnia trzustkę i serce
fot.ma-no/Getty Images Pro

To warzywo to istny wymiatacz. Chroni wątrobę, wzmacnia trzustkę i serce

16 kwietnia 2025

Przez wiele osób to warzywo traktowane jest wyłącznie jako kulinarna ciekawostka. Nie doceniamy jednak jego właściwości zdrowotnych. A to fatalny błąd, bo ma wyjątkową moc i znajduje się w czołówce naturalnych środków o szerokim działaniu zdrowotnym.

Badania naukowców nad czarnym czosnkiem

Jak podaje portal rynekzdrowia.pl, naukowcy z Indii i Korei Południowej zbadali właściwości antybakteryjne czarnego czosnku z wykorzystaniem techniki statycznego rozpraszania światła (SLS). Sprawdzano  jego skuteczność przeciwko szczepowi bakterii Escherichia coli w różnych temperaturach. Okazało się, że najwyższą aktywność antybakteryjną czarny czosnek osiąga w temperaturze 37°C. W 65°C i 100°C znacznie spadła.

Jak czytamy, naukowcy użyli technologii SLS, dzięki czemu mogli ocenić zmiany morfologiczne w strukturze bakterii oraz czosnku w zależności od temperatury, bez ingerencji chemicznej. Wyniki wykazały dość duże różnice w rozkładzie światła rozproszonego (Volume Scattering Function), które korelowały z poziomem aktywności antybakteryjnej. Przeczytaj: Te warzywa po ugotowaniu zapychają żyły. Nie jedz w ten sposób

Sejm podjął decyzję. Podatek zdrowotny dla każdego bez wyjątku
Dzieciom też przysługuje sanatorium na NFZ. Jak je załatwić?

Czarny czosnek – to odkryli naukowcy. Zaskakujące

Naukowcom udało się więc potwierdzić, że wysokie temperatury mogą osłabiać właściwości czarnego czosnku, dlatego jego skuteczność zależy od warunków przechowywania i przetwarzania. Ustalono, że wysokie temperatury nie sprzyjają właściwościom czarnego czosnku. Ponadto uznano, że warzywo to ma ogromny potencjał antybakteryjny oraz, że technika SLS może być skutecznym, nieinwazyjnym narzędziem do analizy biologicznej żywności i składników farmaceutycznych. Przeczytaj: Wyciągnie pryszcze w jedną noc. Dwa hity z apteki za 5 zł

Projekt bez nazwy (8).png
fot.kuppa_rock/Getty Images, Czosnek fermentowany to zaskoczenie dla wielu

Czarny czosnek – co to jest i czy warto go jeść?

Czarny czosnek to nic innego jak czosnek biały, ale poddany procesowi fermentacji. W wyniku tego procesu zmienia kolor, konsystencję i smak. Czarny czosnek jest znany również jako czosnek fermentowany . Podczas fermentacji ząbki stają się miękkie, czarne i przybierają słodkawy smak . Ich skład chemiczny również się zmienia - ilość antyoksydantów wzrasta nawet dwukrotnie, co czyni go naturalnym "wymiataczem".

Projekt bez nazwy (7).png
fot.4kodiak/Getty Images Signature, Może nie wygląda zachęcająco, ale jest skarbnicą zdrowia

Jedzenie czarnego czosnku:

  • obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, a zwiększa poziom dobrego cholesterolu,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • wzmacnia układ immunologiczny,
  • działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, przeciwalergicznie, przeciwcukrzycowo i przeciwnowotworowo,
  • wspomaga pracę większości narządów,
  • działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
  • pomaga w profilaktyce antynowotworowej,
  • wspomaga układ krwionośny, układ moczowy, nerwowy oraz oddechowy,
  • chroni zdrowie serca ,
  • wspomaga walkę z przeziębieniem i grypą.

Najpierw koronawirus, teraz groźna bakteria. Kolejna choroba wypełnia szpitale
Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytów
Obserwuj nas w
autor
Izabela Nestioruk-Narojek

Absolwentka Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Na co dzień pisze o zdrowiu i kwestiach medycznych, będąc jednocześnie recenzentem książek. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko