Pacjenci.pl Zdaniem Lekarza Tych produktów lepiej nie kupuj. Lekarz wskazuje te, które tylko udają zdrowe
Fot. Canva/instagram.com/marekskoczylas.pl/

Tych produktów lepiej nie kupuj. Lekarz wskazuje te, które tylko udają zdrowe

29 sierpnia 2024
Autor tekstu: Marta Uler

Ten, kto chce się zdrowo odżywiać, mniej więcej wie, czego powinien w swojej diecie unikać. Takie podstawowe informacje łatwo znaleźć – chodzi o produkty wysoko przetworzone, chipsy, słodycze, słodkie napoje gazowane, zupki instant, gotowe sosy, czy wszelkie fast-foody.

Jednak jest wiele takich produktów, które sprawiają wrażenie zdrowych, a wcale nie są. Przykład? Choćby musli. Nawet jeśli na opakowaniu wyczytamy, że to same zboża i suszone owoce, to w składzie często możemy znaleźć mnóstwo cukru, a nawet soli. Na które jeszcze produkty powinniśmy uważać? Wymienia je lekarz, Marek Skoczylas.

Podstawą zdrowia jest zdrowe odżywianie

By być zdrowym, cieszyć się wysoką odpornością i dobrym samopoczuciem, mieć energię do pracy, a także do podejmowania przeróżnych innych aktywności, trzeba się zdrowo odżywiać. Zdrowo, czyli jak?

Ogólnie to wiemy – posiłki powinny być dobrze zbilansowane, tak, by dostarczały odpowiedniej ilości białek, tłuszczy i węglowodanów , czyli, że należy jeść mnóstwo warzyw i owoców, pieczywo i makarony wybierać te pełnoziarniste, nie pić sztucznych, słodzonych napojów gazowanych, pamiętać o rybach , jajach, chudym nabiale i zdrowych tłuszczach.

Sporo jest jednak na rynku takich produktów, które pozornie wydają się być zdrowe, a w gruncie rzeczy takie wcale nie są. Dlatego tak ważna jest nasza świadomość w tej kwestii. Lekarz Marek Skoczylas podaje, na które produkty szczególnie powinniśmy uważać.

Te leki od października stracą refundację. Ważny komunikat resortu zdrowia
Sprawdzono skład popularnych herbat. W środku cement, plastik, pióra

Te produkty lepiej omijać szerokim łukiem

"Wiele niezdrowych produktów spożywczych umiejętnie maskuje się pod płaszczykiem zdrowej żywności, wykorzystując chwytliwe slogany, atrakcyjne opakowania i wprowadzające w błąd hasła, które są umieszczane na etykietach" – tłumaczy lekarz Marek Skoczylas. A oto, na co powinniśmy uważać:

  • batoniki zbożowe – można pomyśleć, że to "samo zdrowie", prawda? Reklamowane jako zdrowy zamiennik słodyczy, są "takim samym, jak one, źródłem pustych kalorii w postaci cukrów, przetworzonych węglowodanów, tłuszczu palmowego i różnych dodatków z listy E, np. konserwantów czy emulgatorów. Bardzo często są one słodzone cukrem oraz syropem glukozowo-fruktozowym. W ich składzie możemy też znaleźć grys kukurydziany, mąkę pszenną czy ryżową. To wszystko sprawia, ze batony zbożowe tracą swoje potencjalne walory odżywcze, a staja się kolejną, słodką przekąską" – mówi lekarz.
  • płatki śniadaniowe – "mąka pełnoziarnista w takich płatkach stanowi zwykle nie więcej niż 40 proc. całego składu. Mamy przede wszystkim oczyszczoną mąkę pszenną, kolejno cukier, syrop glukozowo-fruktozowy , czy też syrop ze słodu jęczmiennego" – podkreśla specjalista. Dodaje, że często, faktycznie, płatki są wzbogacane w pewne witaminy , ale ten "dodatek w żaden sposób nie rekompensuje tego negatywnego wpływu nadmiaru cukru i rafinowanych węglowodanów wynikających ze spożycia tego typu płatków".
  • słone przekąski, jak krakersy wielozbożowe, chipsy z ciecierzycy czy soczewicy – "tak naprawdę, wystarczy spojrzeć na tabelę z wartościami odżywczymi, żeby zorientować się, że te produkty w gruncie rzeczy mają tylko nieznacznie niższą kaloryczność od tych standardowych, z ziemniaków. Średnia kaloryczność standardowych chipsów wynosi około 550 kcal, a pseudozdrowych krakersów wielozbożowych i chrupek z roślin strączkowych, ok. 450 kcal". A soczewica, czy ciecierzyca, to tylko wabik marketingowy, ponieważ w składzie zwykle jest jej o wiele mniej, niż... mąki pszennej, kukurydzianej, czy ryżowej.

Marek Skoczylas wymienia także wiele innych produktów, co do których powinniśmy wzmóc swoją czujność. Są to:

  • panierowane orzeszki – które zawierają mnóstwo niezdrowego tłuszczu, soli, cukru, wzmacniaczy smaku – np. glutaminianu sodu, zapachu i innych niezdrowych dodatków,
  • suszone owoce w czekoladzie – znów: to wysoka zawartość cukru i niezdrowego tłuszczu, nawet w przypadku gorzkiej czekolady, która zawiera stosunkowo niewiele kakao,
  • jogurty, maślanki i inne tego typu desery smakowe – zawierają bardzo dużo cukru i innych dodatków,
  • rozpuszczalne herbatki, kakao dla dzieci i gotowe cappuccino – jedna szklanka może mieć kilka łyżeczek cukru, a wartości odżywczych taki produkt nie ma właściwie wcale.

Jaki jest klucz do świadomych zakupów i zdrowego odżywiania?

Jeśli naprawdę chcemy zjeść zdrowe śniadanie, czy też dobrej jakości przekąskę, wybierzmy owsiankę z płatków owsianych – górskich lub zwykłych – z dodatkiem świeżych owoców i orzechów i np. łyżeczką prawdziwego masła. Co jeszcze? Stawiajmy na produkty jak najmniej przetworzone. Jeśli wędlina, to ta o prostym, krótkim składzie, bez konserwantów. Jeśli ser żółty, czy twaróg – podobnie.

W gruncie rzeczy wybór jest duży, nawet jeśli chodzi o tzw. "pochrupki" – to może być choćby marchew, którą można kroić w słupki i traktować jak słone paluszki. Zamiast batonika – ciemna czekolada, nieco suszonych owoców, a najlepiej surowe owoce, orzechy, migały, ale bez żadnych dodatków, czy nawet soli. A najważniejsze, to czytać etykiety. Jeśli mamy wątpliwość, czy jakiś produkt jest zdrowy, czy tylko na taki wygląda – tam wszystko jest napisane.

Zobacz także:

Mogą śmiało zastąpić cukier i słodycze. A mózg, kości, serce i wiele innych tylko nam za nie podziękują

Pij codziennie, a będziesz mieć zdrowe jelita i stalową odporność! Przepis na ten koktajl powinien znać każdy

Czy piwo bezalkoholowe jest bezpieczne dla młodzieży? To, co mówi lekarz, może zaskoczyć

Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytów
Pediatra: Dzieci zaczynają już chorować, a z nimi całe rodziny. Krztusiec i COVID na czele
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko