W PRL-u była rarytasem. „Smocza herbata” uwodzi smakiem, zbija cholesterol i wspomaga odchudzanie
Serwowana w szklaneczkach, obowiązkowo w metalowych lub plecionych koszyczkach, herbata była nieodłącznym elementem niemal każdego posiłku w Polsce Ludowej. Najlepsze herbaty trafiały pod nasze strzechy w paczkach z zagranicy i były traktowane jak prawdziwy rarytas.
Zwyczaj picia herbaty trafił do Polski w XVII wieku i do dzisiaj ma się doskonale. Rocznie na jedną osobę w kraju przypada ok. 1 kg suszu, a więc więcej niż nawet w… Chinach! Najczęściej pijemy herbatę czarną i podobnie rzecz się miała za komuny, choć wówczas nierzadko musieliśmy zadowalać się suszem gorszej jakości. Obecnie wybór dostępnych na rynku herbat jest ogromny. Wybierając susz do domowych naparów, warto zwrócić uwagę na herbatę czerwoną.
„Smocza herbata”, czyli niepowtarzalny oolong
Bohaterką tego tekstu jest czerwona herbata odmiany oolong. Jej smak zachwyca różnorodnością – w zależności od metody produkcji i regionu pochodzenia może być delikatnie kwiatowy, owocowy, miodowy, a nawet lekko orzechowy .
Oolong jest herbatą półfermentowaną, co sprawia, że jej smak wyróżnia się na tle pozostałych herbat czerwonych jak np. pu-erh. W „smoczej herbacie” nie wyczujemy nut ziemistych, dymnych ani korzennych. Jest zdecydowanie lżejsza, lekko słodkawa, niekiedy zbliżona smakiem do herbaty zielonej (zwłaszcza oolongi tajskie).
Właściwości zdrowotne herbaty oolong
Najbardziej cenioną właściwością herbaty oolong jest jej zdolność do regulowania poziomu cholesterolu we krwi . Zawarte w „smoczej herbacie” polifenole pomagają obniżyć „zły” cholesterol (LDL), jednocześnie podnosząc poziom „dobrego” cholesterolu (HDL). Regularne spożywanie oolonga może wspomagać zdrowie serca i zapobiegać chorobom układu krążenia.
„Smocza herbata” jest też często wykorzystywana jako wsparcie w procesie odchudzania . Dzięki zawartości katechin i kofeiny przyspiesza metabolizm i zwiększa spalanie kalorii, co czyni ją idealnym napojem dla osób dbających o sylwetkę. Ponadto reguluje poziom cukru we krwi, co pomaga kontrolować apetyt i unikać napadów głodu.
Oolong jest bogaty w antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki w organizmie, wspierając walkę z procesami starzenia i wzmacniając układ odpornościowy . Regularne picie tej herbaty może również pomóc w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i w ten sposób na dłużej zatrzymać młody wygląd i witalność
Kolejną korzyścią z picia czerwonej herbaty jest jej wpływ na skórę . Dzięki właściwościom przeciwzapalnym oolong może wspomagać walkę z trądzikiem i egzemą . Dodatkowo antyoksydanty wspierają regenerację skóry, nadając jej zdrowszy wygląd.
Warto też wspomnieć, że kombinacja kofeiny i teaniny w oolongu działa pobudzająco, ale jednocześnie relaksująco. Pomaga poprawić koncentrację, zmniejszyć stres i wspierać dobre samopoczucie.
Jak parzyć czerwoną herbatę oolong?
Aby wydobyć pełnię smaku i aromatu ze „smoczej herbaty”, należy parzyć ją w odpowiedni sposób. Na filiżankę wody wystarczy 1 płaska łyżeczka suszonych liści. Suszu nie wolno zalewać wrzątkiem – temp. wody powinna mieścić się w granicach 85–95°C . W zależności od preferencji smakowych, oolong parzymy od 2 do 5 minut; im dłużej, tym mocniejszy aromat. Co ciekawe, liście „smoczej herbaty” można zaparzać wielokrotnie, z każdą kolejną filiżanką ciesząc się nieco innymi nutami smakowymi.
„Smocza herbata” to prawdziwy skarb wśród napojów – łączy w sobie wyjątkowy smak i niezliczone korzyści zdrowotne. Pijąc ją regularnie, możesz nie tylko delektować się jej aromatem, ale także poprawić stan swojego zdrowia i samopoczucia.
Czytaj także:
2 proste przepisy na domowe shoty witaminowe
Ten jeden produkt to eliksir dla włosów, paznokci i skóry. Możesz go przygotować sama
Dieta jako postanowienie noworoczne? Te trzy TOP produkty polecają dietetycy