Obniża cholesterol, odchudza, chroni przed nowotworami. To warzywo powinno znaleźć się w twojej diecie
Często widujemy go na straganach i w warzywniakach, ale, tak naprawdę, mało kto po niego sięga. Co to właściwie jest? Co z tym można zrobić? Okazuje się, że bardzo wiele, a w dodatku z ogromną korzyścią – zarówno dla podniebienia, jak i dla zdrowia naszego organizmu.
Fenkuł, bo o nim mowa, to niezwykle wartościowe warzywo. Zawiera szereg dobroczynnych substancji, pomaga na kaszel, bóle głowy, wspiera odporność i dba o nasze serce. A to nie koniec jego możliwości!
Fenkuł, czyli koper włoski
Fenkuł, inaczej koper włoski (Foeniculum vulgare) to roślina pochodząca z obszarów śródziemnomorskich, zwłaszcza z południowej Europy i Azji Zachodniej. Uprawiany był już w starożytności przez Egipcjan, Greków i Rzymian, którzy doceniali zarówno jego właściwości lecznicze, jak i kulinarne. Współcześnie jest uprawiany w wielu krajach o ciepłym klimacie, m.in. w Indiach, Chinach, Stanach Zjednoczonych, a także w Europie.
Koper włoski należy do selerowatych i ma charakterystyczny, bardzo silny aromat. Składa się z bulwy, czyli zgrubiałej części łodygi wielkości dorodnego ziemniaka, która najczęściej wykorzystywana jest w kuchni, łodygi i liści – podobnych do znanego nam kopru ogrodowego, które można dodawać do sałatek i używać jak przyprawy. Kwiaty fenkułu stanowią źródło olejków eterycznych, a jego nasiona o słodko-korzennym smaku, używane są często w piekarnictwie i herbatkach ziołowych. Jak widać – koper włoski to wszechstronna roślina o szerokim zastosowaniu.
Szczepionka na raka dla dzieci. Jest za darmo 6246 zł co miesiąc. Trzeba spełnić ważny warunekWłaściwości kopru włoskiego i wpływ na organizm
Fenkuł jest niskokaloryczny, bo 100 g dostarcza zaledwie 30 kcal, a przy tym niezwykle bogaty w cenne składniki odżywcze. Znajdziemy w nim dużo witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy, pomagając organizmowi walczyć z infekcjami, wapnia, tak istotnego dla budowy i utrzymania zdrowych kości i zębów, oraz potasu, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, zapobiegając obrzękom i odwodnieniu. Ale to nie wszystko. Koper włoski:
- wspomaga trawienie – dzięki olejkom eterycznym, które stymulują wydzielanie soków trawiennych i żółci,
- działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego – łagodzi wzdęcia i kolki,
- działa przeciwutleniająco – jest bogaty nie tylko w witaminę C, ale i flawonoidy, które neutralizują wolne rodniki,
- reguluje pracę hormonów – dzięki zawartości fitoestrogenów, które wspierają równowagę hormonalną u kobiet, łagodząc objawy menopauzy i PMS,
- poprawia funkcje oddechowe – rozrzedza śluz, jest więc pomocny przy kaszlu i przeziębieniach,
- działa moczopędnie – pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, wspierając pracę nerek.
Walczy z infekcjami i chorobami serca
Warto także zwrócić uwagę na wysoką zawartość błonnika w koprze włoskim. Ten składnik z kolei pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu (LDL), tym samym zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Oczywiście błonnik odpowiada także za prawidłową pracę jelit, zapobiega zaparciom i reguluje rytm wypróżnień. Można powiedzieć, że fenkuł stanowi naturalne remedium na zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w tym zaparcia, biegunki, wzdęcia i bóle brzucha. Ponadto pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, ponieważ spowalnia wchłanianie glukozy.
Fenkuł obfituje również w rutynę i kwercetynę, które działają przeciwzapalnie – warzywo może więc wspierać walkę z infekcjami – a nawet przeciwnowotworowo.
„Badania in vitro i niektóre modele zwierzęce wykazały, że kwercetyna, polifenol pochodzący z roślin, ma szeroki zakres działań biologicznych, w tym działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwwirusowe; a także osłabianie peroksydacji lipidów, agregacji płytek krwi i przepuszczalności naczyń włosowatyc.” - „Quercetin, Inflammation and Immunity”
Fenkuł – zastosowanie w kuchni
Koper włoski ma delikatny, anyżkowy smak, który łagodnieje po ugotowaniu. Nadaje się zarówno do dań na surowo, jak i po obróbce termicznej, a wykorzystać można dosłownie każdą jego część, np. w:
- sałatkach – surowy, cienko pokrojony, doda chrupkości i odświeżającego smaku. Dobrze skomponuje się z cytrusami, rukolą i orzechami,
- jako dodatek do mięs lub ryb – pieczony lub grillowany,
- jako składnik zupy-krem – nada subtelnego, anyżkowego posmaku,
- jako dodatek do makaronów i risotto – podsmażony wzbogaci smak wielu dań włoskich.
A w przypadku niestrawności warto napić się herbatki z kopru włoskiego – złagodzi ból brzucha i wspomoże trawienie.
Fenkuł – przepisy
Sałatka z fenkułem i pomarańczami
- Składniki:
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 2 pomarańcze
- garść rukoli
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
- Przygotowanie:
- Pokrój fenkuł w cienkie plasterki,
- obierz pomarańcze i pokrój na kawałki,
- połącz wszystkie składniki, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
Pieczony fenkuł z parmezanem
- Składniki:
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 50 g parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, opcjonalnie zioła prowansalskie
- Przygotowanie:
- Przekrój fenkuł na ćwiartki i skrop oliwą,
- posyp startym parmezanem i dopraw przyprawami,
- piecz w 200°C przez 20–25 minut, aż stanie się miękki i złocisty.
Źródła: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38747274/, mdpi.com/2072-6643/8/3/167
Zobacz także:
Dieta jako postanowienie noworoczne? Te trzy TOP produkty polecają dietetycy
Ten owoc wpływa korzystnie na mózg. Poprawia pamięć i zmniejsza ryzyko groźnych chorób