Pacjenci.pl Profilaktyka i leczenie Zaskakujące cechy mikroelementów. Niedobór chromu sprawia, że możesz mieć większą ochotę na słodkie
Fot. Canva/Arminas Raudys, Pexels

Zaskakujące cechy mikroelementów. Niedobór chromu sprawia, że możesz mieć większą ochotę na słodkie

3 grudnia 2024
Autor tekstu: Aneta Paniczko

Wiele badań potwierdza, że brak chromu w organizmie może powodować silniejsze łaknienie na słodkości, zwłaszcza jeśli dana osoba zmaga się z nadwagą. Te ciekawe obserwacje są bardzo obiecujące: uzupełnienie niedoborów tego pierwiastka może redukować apetyt nie tylko na słodycze, ale i ogólnie na spożycie kalorii.

Badania potwierdzają właściwości chromu

W jednym z badań, trwającym 8 tygodni, udowodniono, że przyjmowanie chromu redukuje apetyt i chęć sięgania po słodycze, a także potrawy oparte na tłuszczach i węglowodanach . Co więcej, w porównaniu do grupy przyjmującej placebo, uczestniczki badania, którym suplementowano ten pierwiastek, zaobserwowały utrzymującą się utratę wagi. Badacze doszli do wniosku, że efekty te mogą być wynikiem bezpośredniego wpływu chromu na mózg (wsparcie równowagi neuroprzekaźników odpowiedzialnych za apetyt) , uznając go za potencjalne wsparcie w kontroli wagi oraz poprawienie nawyków żywieniowych związanych m.in. z nadmiernym spożyciem słodyczy.

Fot. Canva/charliepix, charliepix
Po tym poznasz tętniaka aorty brzusznej. Objaw może być mylący
Zatkany nos, niedosłuch? Tak może zaczynać się rak gardła

Chrom a codzienna dieta

Pamiętajmy, że każda suplementacja powinna przede wszystkim mieć wskazania, dlatego zanim sięgniemy po takie rozwiązania, należy zbadać poziom chromu, a przy okazji sprawdzić m.in. poziom glukozy we krwi i insuliny na czczo oraz cholesterolu i trójglicerydów . Podwyższone poziomy tych parapetów mogą świadczyć o tym, że mamy niedobór chromu. Spożywanie chromu nie przywróci upragnionej wagi, jeśli nie zmienią się nawyki żywieniowe i ogólnie styl życia. Bardzo możliwe jednak, że będzie pomocne w kontrolowaniu apetytu. Warto wiedzieć, że sam pierwiastek jest obecny również w produktach żywnościowych i odpowiednio zbilansowana dieta może nam wystarczyć, aby zapewnić jego optymalną ilość w organizmie. Chrom obecny jest m.in. w produktach zbożowych, orzechach, drożdżach spożywczych, roślinach strączkowych, ostrygach, rybach, wątróbce i podrobach, grzybach, jabłkach i gruszkach a także w jajkach. Jak widzimy to pierwiastek znajdujący się w większości w produktach białkowych. A już samo zmniejszenie spożycia tłuszczów i węglowodanów na rzecz białka, może spowodować utratę masy ciała.

Optymalny poziom cukru we krwi

Chrom to mikroelement, który jest niezastąpiony w procesach metabolicznych. Jest niezbędnym składnikiem odżywczym, biorącym udział w prawidłowym metabolizmie węglowodanów i lipidów. Badacze doszli do wniosku, że zapotrzebowanie na chrom wzrasta wraz ze zwiększoną nietolerancją glukozy i występowaniem cukrzycy. Jego obecność przekłada się na pracę układu sercowo-naczyniowego, a niedobór może powodować spadek energii, pogorszenie nastroju i… większe łaknienie na słodycze. Szukamy wówczas najprostszego sposobu, aby uzupełnić spadki cukru . To najkrótsza droga do przybierania na wadze, zwłaszcza w okolicy brzucha .

Źródło: S.D. Anton i in., Effects of Chromium Picolinate on Food Intake and Satiety, Diabetes Technology&Therapeutics; R.A. Anderson i in., Elevated intakes of supplemental chromium improve glucose and insulin variables in individuals with type 2 diabetes, American Diabetes Acssociation

Zobacz także:

Tak wygląda rak u dziecka. „To, że ktoś jest bardzo malutki, nie oznacza, że nie może mieć nowotworu”

Po tym poznasz krwiaka mózgu. Objawy powinny natychmiast zaalarmować

Raka przełyku łatwo pomylić z inną chorobą. Objawy występują dość późno

Jak zapobiegać haluksom, jak je leczyć? Wyjaśnia fizjoterapeutka
Czekasz na wizytę do lekarza ponad 60 dni? Lepiej idź prywatnie. Posłowie chcą, by zapłacił za to NFZ
Obserwuj nas w
autor
Aneta Paniczko

Redaktorka i dziennikarka z kilkunastoletnim stażem. Lubi wyszukiwać ciekawostki naukowe i kulinarne oraz dzielić się nimi z innymi – uważa, że każdy powód do merytorycznej dyskusji jest dobry. Z wykształcenia socjolog o specjalizacji medialnej. Miłośniczka wysokich gór i niskich jamników. Aktualnie opiekunka jednego, który lubi pokazywać swój uparty charakter.  

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko