Zjadłeś za dużo w Wielkanoc? Oto pięć sposobów na przejedzenie
Podczas Wielkanocy nie żałowałeś sobie białej kiełbasy, żurku i jajek? A może przesadziłeś ze słodkościami? W okresie świątecznym często towarzyszy nam przejedzenie. Przy świątecznym stole potrawy kuszą, jednak niejednokrotnie uczta kończy się uczuciem pełności, zgagą czy wzdęciami. Jak sobie z nimi radzić?
Wielkanocne menu obfituje w potrawy zawierające tłuszcz: sałatka jarzynowa z majonezem czy biała kiełbasa. Niestety mogą one powodować uczucie ciężkości w żołądku, wzdęcia i złe samopoczucie. Na szczęście istnieją metody na zmniejszenie tych przykrych dolegliwości.
Poznaj 5 najlepszych sposobów na przejedzenie
.
1. Zadbaj o nawodnienie
O odpowiednie nawodnienie powinniśmy dbać nie tylko od święta, ale również na co dzień. Woda wypita w dużych ilościach oczyści organizm z nadmiaru soli i cukru , wspomoże trawienie . Na przejedzenie najbardziej pomaga woda niegazowana, ale ostatecznie można sięgnąć również po tę z bąbelkami. Doskonale sprawdzi się też zielona herbata, która dzięki wysokiej zawartości kofeiny, pomoże wstać z kanapy.
2. Jedz regularnie
Zdrowa dieta nie lubi skrajności, dlatego głodówka po dniu pełnym jedzenia nie jest dobrym pomysłem. Po świątecznej rozpuście najlepiej od razu wrócić do zdrowych nawyków – dotyczy to również osób, którym nadal towarzyszy uczucie pełności. Dlaczego to tak istotne? Niestety głodówka zaburza równowagę w organizmie, co może wzmagać przykre dolegliwości, a nawet powodować inne, np. ból głowy .
Zobacz też: Łączę buraki, fetę i pomarańcze. Ta odświeżająca sałatka to ratunek po świątecznym przejedzeniu
3. Weź probiotyk
Probiotyki , inaczej nazywane "dobrymi bakteriami", to preparaty zawierające bakterie wspierające pracę jelit. Najlepsze probiotyki to te zawierające szczepy bakterii to Lactobacillus acidophilus oraz Lactobacillus rhamnosus . Dostępne są one w formie produktów spożywczych takich jak jogurty , kefiry czy kiszonki , ale również w postaci tabletek czy proszków. Można kupić je w każdej aptece, jednak warto skonsultować to z lekarzem lub farmaceutą.
4. Uzupełnij potas
Po pokarmy bogate w potas powinniśmy sięgać codzienne. Substancja ta jest elektrolitem, wypłukuje z organizmu nadmiar soli i zmniejsza obrzęki. Znajdziemy ją m.in. w bananach, truskawkach czy szpinaku . Ważne jest to, aby nie łączyć tych produktów z kawą czy czarną herbatą, które wypłukują potas – robiąc to, wyjdziemy "na zero".
5. Nie żałuj sobie błonnika
Pokarmy zawierające duże ilości błonnika wspierają trawienie. Należą do nich produkty takie jak fasola, pieczywo pełnoziarniste, orzechy, nasiona . Do poprawienia pracy jelit wystarczy zaledwie 30 gram błonnika dziennie. Należy pamiętać, że większa ilość błonnika u osób, które do tej pory od niego stroniły, może powodować gazy. Dodatkowym atutem błonnika jest to, że zapobiega miażdżycy.
Na przejedzenie może pomóc też napar z imbirem i mięta. Pamiętaj jednak, że chociaż w święta można sobie odpuścić, to na co dzień dieta powinna być zrównoważona , a ilość dostarczanych kalorii dostosowana do poziomu aktywności, płci i wagi. Czując się dobrze na co dzień, będziemy czuli się lepiej również w święta.
Masz własne sposoby na przejedzenie? Napisz do nas na adres: redakcja@pacjenci.pl – najciekawsze wiadomości opublikujemy!
źródło: Farmacja Praktyczna
Zobacz też:
Cierpisz na refluks? Oto 10 złotych zasad, aby pozbyć się dolegliwości
Skąd się biorą wzdęcia? Najczęstsze przyczyny powstawania wzdęć
Zgaga i refluks to nie to samo. Gastroenterolog wskazuje, czym się różnią