Ciasto drożdżowe. Czy cukrzycy mogą je jeść?
Chorzy na cukrzycę powinni unikać cukrów prostych, takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Nie oznacza to jednak, że przy dobrze wyregulowanej cukrzycy i prawidłowej masie ciała, powinni unikać słodkości. Są jednak takie, które nieszczególnie im służą. A co z ciastem drożdżowym? Czy cukrzycy mogą je jeść?
Cukrzyca to choroba metaboliczna polegająca na zaburzeniu wydzielania lub produkcji insuliny – jednego z najważniejszych hormonów w ludzkim ciele. Choroba dzieli się na kilka rodzajów, m.in. cukrzycę typu 1, cukrzycę typu 2 oraz ciążową. Na całym świecie na cukrzycę może cierpieć prawie 500 mln osób. Do 2040 roku liczba ta ma wzrosnąć do 650 mln.
Ciasto drożdżowe dla diabetyka – tak czy nie?
W diecie diabetyków istotne jest to, aby pilnować indeksu glikemicznego produktów. Cukrzykom zalecane są produkty o niskim i średnim IG, a więc takie, które nie powodują nagłego zwiększenia poziomu glukozy. O dziwo, można zaliczyć do nich niektóre ciasta, m.in. ciasto drożdżowe .
Ciasto drożdżowe
ma średni indeks IG
, więc może być spożywane przez cukrzyków w małych ilościach. Należy jednak pamiętać, że ogromny wpływ na IG mają użyte składniki, jeśli więc ciasto zostało posłodzone dużą ilością cukru, jego IG będzie wyższy. Z kolei ciasto drożdżowe przygotowane z pełnoziarnistej mąki bez dodatku cukru, będzie miało niższy poziom IG. Na IG ciasta drożdżowego wpływ mają też użyte owoce. Lepiej
nie dodawać do niego
owoców
niebezpiecznych dla cukrzyków
, np. bananów czy wiśni.
Chociaż
cukrzyca nie jest przeciwwskazaniem do spożywania ciasta drożdżowego
, to inne choroby, które mogą jej towarzyszyć już tak. Zaliczamy do nich m.in.
chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy
oraz niestrawność. Ciasta drożdżowego lepiej nie jeść też na ciepło, ponieważ w podwyższonej temperaturze zwiększa się aktywność enzymatyczna drożdży, co może podrażniać żołądek.
Jakich ciast lepiej nie jeść przy cukrzycy?
Osoby chore na cukrzycę powinny unikać ciast z kremami, owocami i dużą ilością cukru. Ponadto niewskazane są ciasta z dużą ilością tłuszczu, np. tych na bazie orzechów lub czekolady.
Ciasta, których cukrzycy powinni unikać:
- tort czekoladowy,
- orzechowiec,
- ciasto drożdżowe z owocami,
- ciasto kruche z owocami,
- makowiec zawijany,
- beza,
- kopiec kreta,
- tarty z dodatkiem kremów,
- brownie.
Jakie ciasta mogą jeść chorzy na cukrzycę?
Najlepszym ciastem dla cukrzyka
jest
ciasto marchwiowe
oraz tort szwarclandzki. Oba rodzaje ciast mają mało kalorii i niski IG. Chorzy na cukrzycę mogą jeść również inne ciasta na bazie warzyw, np. te z ciecierzycy. Dobrym pomysłem jest również szarlotka, choć ta na pewno bez cukru.
Ciasta, które mogą jeść cukrzycy:
- tort szwarcwaldzki,
- ciasto drożdżowe,
- ciasto marchwiowe,
- csto z ciecierzycy,
- sernik krakowski,
- szarlotka.
Zobacz też:
Zaczął się sezon na truskawki. Czy cukrzycy mogą ją jeść?
Cukrzyca zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Chodzi aż o trzy rodzaje
Te polskie gwiazdy chorują na cukrzycę. Jedna nazywa ją swoją “psiapsi”