Co jeść i pić przy biegunce? Te produkty pomogą ci szybciej wrócić do zdrowia
Biegunka potrafi wdać się we znaki. Każdy, kto ma tę dolegliwość, marzy więc o tym, by jak najszybciej wrócić do zdrowia. Pomogą w tym nie tylko farmaceutyki, ale też odpowiednia dieta. Co jeść i pić przy biegunce? Podpowiadamy.
Biegunka, jelitówka czy rozwolnienie – ta dolegliwość występuje pod różnymi nazwami. Zaburzenia trawienia zwykle utrzymują się kilka dni i wiele osób określa je wręcz jako wykańczające. Co jednak robić, by nie dać się tak łatwo chorobie? Te produkty powinny znaleźć się w twoim jadłospisie.
Czy biegunka sama przejdzie?
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy biegunka sama przejdzie. W 90 proc. przypadków rzeczywiście się tak dzieje, jednak warto zauważyć, że z reguły ta dolegliwość potrafi doskwierać nawet kilka dni. Nie warto więc się męczyć i narażać na niebezpieczny stan odwodnienia. Lepiej działać szybko i skutecznie.
Co szybko pomaga na biegunkę?
Warto wiedzieć, że podczas biegunki niezwykle ważne jest nawodnienie organizmu. W tym celu należy pić dużo wody i elektrolity zawierające m.in. glukozę – łatwo przyswajalny cukier, który jest podstawowym składnikiem energetycznym organizmu. Do picia nadadzą się też napary herbat np. z dodatkiem soli, które uzupełnią sód w organizmie.
Warto też przyjmować leki , które mają za zadanie zahamować biegunkę oraz działają rozkurczowo. Doskonale sprawdzi się loperamid, który kupimy bez recepty w aptece. Sposobem naszych babć na biegunkę jest z kolei przyjmowanie węgla leczniczego.
Co jeść podczas rozwolnienia?
Podczas rozwolnienia ważna jest też odpowiednia dieta . Warto stawiać na lekkostrawne produkty . Przez pierwsze godziny rozwolnienia wybierajmy jogurty, niesłodzone musy, ryż na wodzie, czy bulion gotowany na chudym mięsie.
Świetnie sprawdzą się też suchary, biszkopty, chrupki kukurydziane, ale i gotowane marchew i jabłko oraz banan, które zawierają pektyny łagodzące przykre objawy biegunki. Z kolei unikać należy świeżych owoców i warzyw oraz soków, ponieważ te produkty nasilają objawy biegunki.
Zobacz też:
Znany trener zmarł na raka trzustki. To były pierwsze objawy choroby
Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytów
Ten błąd przy smażeniu sprawia, że olej uwalnia rakotwórcze związki