Czy mleko i ogórki to zawsze mieszanka wybuchowa? Lekarz obala powtarzany mit
Na pewno nie raz słyszałeś, że połączenia niektórych pokarmów mogą mieć fatalne konsekwencje. Mówi się np., żeby nie popijać owoców wodą, szczególnie gazowaną. Trzeba także uważać na mleko i mleczne przetwory, bo kiedy popijemy nimi np. ogórki, możemy w krótkim czasie spodziewać się biegunki.
A jak to jest naprawdę? Czy rzeczywiście pewne produkty "nie lubią” siebie nawzajem? Doktor Wojciech Feleszko rozwiewa te wątpliwości.
"Nie popijaj mlekiem ogórków"
Połączenie mleka i ogórków, czy innych warzyw lub owoców, “może być brzemienne w skutkach”. Babcie zawsze nas przed tym przestrzegały i nie polecały popijania ich nawet wodą, a już kategorycznie – mlekiem . W ten sposób, rzekomo, można się było nabawić problemów żołądkowych.
Czy to jednak prawda, że kiedy zjemy ogórki , a chwilę później popijemy je mlekiem, dostaniemy biegunki ? Przeczy temu chociażby mizeria, a także wszelkie koktajle i shaki. Przecież miksujemy truskawki ze śmietaną, zsiadłym albo słodkim mlekiem. Robimy sobie zielone koktajle, w których miesza się awokado, ogórek, jarmuż, kiwi, banan i jogurt naturalny. Więc o co tu chodzi?
Można łączyć owoce i warzywa z mlekiem – o ile nie mamy nietolerancji
Wiele ludowych przekonań ma w sobie cząstkę prawdy. I tu też tkwi takie ziarenko. Zwraca na to uwagę dr Wojciech Feleszko. Na swoim profilu na Instagramie opublikował film, w którym rozprawia się z popularnym mitem:
"Słyszeli państwo, by nie popijać czereśni wodą, albo ogórka mlekiem? Są to częste mity powtarzane przez naszych rodziców, czy nasze babcie. Ale nie ma wśród nas zbyt wielu osób, które po popiciu ogórka mlekiem, miałyby jakieś niestrawności.
Są między nami natomiast tacy, którzy mają pewne nietolerancje pokarmowe. Prawdopodobnie ci, którzy po zjedzeniu ogórka napiją się mleka, a następnie mają biegunkę czy wzdęcia, cierpią na nietolerancję laktozy" – mówi dr Feleszko.
"Winny” może być także błonnik pokarmowy
Tu może chodzić jednak nie tylko o nietolerancję laktozy. Doktor podkreśla, że jedzenie większej porcji warzyw lub owoców, powoduje dostarczenie dużej ilości błonnika pokarmowego. Błonnik "pęcznieje w jelitach , zwiększa obecność gazów i treści pokarmowej i może dawać uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej, a następnie luźniejszego stolca”.
"Na dzień dzisiejszy nie ma zakazu spożywania różnych składników pokarmowych razem, natomiast jeżeli zaobserwujemy u siebie takie niekorzystne objawy, warto zrobić testy na nietolerancję laktozy” – mówi Wojciech Feleszko.
Zobacz także:
Czy można łączyć pomidor z ogórkiem? Produkty, które tworzą fatalny duet
Właściwości zdrowotne małosolnych ogórków. Dlaczego warto je jeść?
Czy mleko bez laktozy jest zdrowsze? Czy warto zrezygnować z laktozy?