Czy selen może spowolnić starzenie się? Ważna rola pierwiastka śladowego
Selen, choć to pierwiastek śladowy, nie należy bagatelizować jego znaczenia. Charakteryzuje bowiem się unikalnymi właściwościami, które mogą wpływać na proces starzenia się naszego organizmu i wspierać przed chorobami.
Nie bez powodu nazywa się go „pierwiastkiem długowieczności”. Selen wspiera układ odpornościowy, chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jednego tarczycy. Niedobory selenu są jednak coraz bardziej powszechne – co jest tego przyczyną?
Selen – niezbędny dla naszego zdrowia
Selen jest niezbędnym pierwiastkiem, który pełni w organizmie szereg funkcji. Jego głównym zadaniem jest działanie antyoksydacyjne, czyli neutralizujące szkodliwe dla naszego organizmu wolne rodniki. To właśnie one przyspieszają starzenie się komórek. Selen ponadto wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, dzięki czemu wspiera nas w walce z infekcjami, a także wspomaga pracę tarczycy.
Brak odpowiedniej ilości selenu w diecie może prowadzić do osłabienia układu odpornościowego, zaburzeń hormonalnych oraz większej podatności na choroby serca i układu sercowo-naczyniowego.
Fot. Canva/hidesy, Getty Images
Tak można ustrzec się przed czerniakiem. Lekarz wyjaśnia zasady profilaktyki i leczenia nowotworu Księżna Kate musi wrócić do szpitala. Powód jest bardzo ważnyGleba uboga w selen
Choć selen występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, może być też do nich dodawany. Warto wiedzieć, że nie wszystkie regiony na świecie mają glebę odpowiednio zasobną w ten pierwiastek. Obecność selenu w roślinach, np. zbożach i warzywach uprawianych na gruncie, zależy od jego poziomu w glebie. Im wyższa jego zawartość w glebie i wodzie, tym wyższa zawartość selenu w diecie.
Badania dowodzą, że uzupełnienie selenu w organizmie ułatwi świadomie skomponowana dieta. Ponieważ selen łączy się z białkiem, warto pamiętać, aby w naszej diecie znalazły się produkty o jego wysokiej zawartości.
- orzechy brazylijskie
- ryby (szczególnie tuńczyk, dorsz) i owoce morza
- mięso (wołowina, drób, podroby)
- jajka i produkty mleczne
- nasiona i pełnoziarniste produkty zbożowe
Czy selen to pierwiastek długowieczności?
Wstępne badania sugerują, że wyższe poziomy selenu w organizmie mogą wpływać na dłuższe życie poprzez ochronę przed chorobami neurodegeneracyjnymi, nowotworami oraz wspieranie układu odpornościowego. Naukowcy są zdania, że niedobór selenu sam w sobie rzadko powoduje jawną chorobę, jednak z pewnością wpływa na zmiany biochemiczne, które mogą predysponować osoby doświadczające dodatkowego stresu do rozwoju niektórych chorób.
Co więcej stężenie selenu w surowicy spada wraz z wiekiem, stąd maleje jego funkcja antyoksydacyjna i przeciwzapalna. Ponadto przewlekłe niedobory selenu wiążą się z pogorszeniem funkcji poznawczych. Z tych powodów naukowcy wysunęli hipotezę, że wyższe spożycie selenu może zmniejszyć ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych.
Ogólne zalecenia spożycia selenu, zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn powyżej 18. roku życia, wynoszą 55 mcg na dobę. W przypadku niedoborów tego pierwiastka, po konsultacji z lekarzem, rozważa się możliwość suplementacji. Choć selen jest niezbędny dla zdrowia, jego nadmiar może być równie groźny jak niedobór. Objawy przedawkowania selenu to między innymi nudności, zmęczenie, wypadanie włosów czy problemy z wątrobą. Dlatego suplementacja selenu powinna być dobrze przemyślana, zwłaszcza w przypadku osób, które spożywają produkty bogate w ten pierwiastek.
Zobacz także:
Co ile zmieniać szczoteczkę do zębów? Mnóstwo osób popełnia ten błąd
Ten miód może być pomocny w walce z rakiem piersi. Nowe badanie niesie nadzieję
140 tys. Polaków jest zakażonych wirusem, który rozwija raka. Lekarka wylicza alarmujące objawy