Pacjenci.pl Żywienie Gotujesz na nich pomidorową? Uważaj na ten fatalny błąd. Łatwo zaszkodzisz swojej rodzinie
Fot. Shutterstock/sergeystudio16

Gotujesz na nich pomidorową? Uważaj na ten fatalny błąd. Łatwo zaszkodzisz swojej rodzinie

30 września 2024

Zupa pomidorowa jest uwielbiana przez Polaków. Każdy przygotowuje ją na swój własny sposób, by była aromatyczna i pyszna. Wiele osób używa w tym celu pomidorów z puszki. Okazuje się, że to fatalny błąd, przez który szkodzimy swojemu zdrowiu i zdrowiu rodziny.

Gotowe produkty to ogromna wygoda. Jeśli jednak zależy nam na naszym zdrowiu, powinniśmy dokładniej się im przyjrzeć. Często ich skład pozostawia wiele do życzenia. Tak samo jest w przypadku pomidorów z puszki. I to właśnie metoda ich przechowywania stanowi problem.

Czy pomidory z puszki są zdrowe?

Choć wydawać by się mogło, że pomidory z puszki nie mają prawa być niezdrowymi, to okazuje się, że nie jest to takie proste. Puszki od środka są powlekane żywicą z bisfenolu A (BPA) – organicznego związku chemicznego z grupy fenoli, używanego m.in. do produkcji tworzyw sztucznych. Niepokoi on badaczy, którzy przeprowadzili wiele badań nad tym, że powodują zaburzenia hormonalne i wywołują wiele poważnych chorób – w tym nowotwory.

W 2020 r. Komisja Europejska z tych właśnie pobudek wprowadziła zakaz stosowania bisfenolu A do produkcji butelek przeznaczonych do karmienia niemowląt.

Oto skutki jedzenia pomidorów. Na co pomagają, a na co szkodzą?
Ten sok jest najzdrowszy dla serca. Lekarka wyjaśnia dlaczego

Czy trzeba rezygnować z pomidorów z puszki?

Czy jest więc czego się bać? I tak, i nie. Podczas produkcji pomidorów w puszce, BPA nie dostaje się do produktu. Na konkretne niebezpieczeństwo narażamy się, gdy otworzymy puszkę, wykorzystamy część zawartości, a pozostałości włożymy do lodówki. Tam, pod wpływem światła i tlenu , bisfenol dostaje się do pożywienia. Czy to oznacza, że musimy wyrzucić pozostałości z puszki? Nie. Najbezpieczniejszą metodą jest przełożenie reszty pomidorów do szklanego, szczelnie zamykanego pojemnika.

Czy warto kupować pomidory w puszce?

To, co świeże, jest najlepsze. Nie zawsze jednak mamy na to czas i możliwości. Jak już wiemy, odpowiednio spożywane pomidory w puszce mogą być zdrowe. Są bogatym źródłem błonnika, który np. pracę układu trawiennego, potasu, który wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, utrzymuje prawidłowy rytm serca i poprawia nastrój oraz magnezu, cynku, witamin A, C, D i E i witamin z grupy B.

Zobacz też:

Wstajesz w nocy do toalety? To może być wczesny objaw choroby

Masz takie objawy? To zrób gastroskopię. Wiek nie ma znaczenia

To pierwsze objawy guza mózgu. Nic sobie z nich nie robimy, a to poważny błąd

Pierwsze objawy raka szyjki macicy mogą zmylić. Bywa, że kojarzone są z menopauzą
Ten objaw demencji pojawia się lata przed diagnozą. Łatwo go przeoczyć
Obserwuj nas w
autor
Izabela Nestioruk-Narojek

Absolwentka Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Na co dzień pisze o zdrowiu i kwestiach medycznych, a w wolnych chwilach pochłania niezliczone ilości książek. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko