Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdaniem Lekarza > Ten sok jest najzdrowszy dla serca. Lekarka wyjaśnia dlaczego
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 05.08.2024 17:08

Ten sok jest najzdrowszy dla serca. Lekarka wyjaśnia dlaczego

Sok pomidorowy dla serca
Fot. Canva

To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, a do tego działa korzystnie na układ sercowy, obniżając ciśnienie tętnicze. O czym mowa? O soku z pomidorów! Pomidory w każdej postaci są niezwykle zdrowe, dlatego warto je jeść każdego dnia - lub pić, właśnie w postaci soku. 

Pomidory - na co pomagają?

Pomidory to popularne warzywo i warto je jeść. Dlaczego? Otóż dzięki zawartości witaminy C wzmacniają odporność - średniej wielkości pomidor (ok. 170 g) zawiera 50 proc. dziennej dawki witaminy C dla dorosłego człowieka. Ale to nie jedyna zaleta pomidorów - dzięki zawartości witamin K, A, B oraz mikroelementów takich jak miedź, magnez, żelazo, potas uzupełniają niedobory wymienionych składników we krwi, przez co poprawiają pracę całego organizmu. 

W pomidorach znajdziemy dużo potasu, który korzystnie wpływa na układ krwionośny oraz zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie. Pomidory obniżają poziom trójglicerydów we krwi, działają moczopędnie, a więc obniżają ciśnienie krwi. Zawierają też dużo błonnika pokarmowego, który ułatwia wypróżnianie, przeciwdziała zaparciom i poprawia trawienie. Pomidory poprawiają także wzrok - badania naukowe dowiodły, że pomidory hamują zniekształcenie plamki żółtej w oku, która warunkuje poprawne widzenie w okolicach 60 roku życia.

Zawarty w pomidorach likopen jest silnym antyoksydantem, który hamuje działanie wolnych rodników, może też zapobiegać rozwojowi nowotworu szyjki macicy oraz raka prostaty. Regularne spożywanie pomidorów wspomaga leczenie cukrzycy - szklanka soku pomidorowego ułatwia procesy metaboliczne glukozy, a co za tym idzie, normuje poziom cukru w organizmie.

Ta tania maść wygładzi zmarszczki i nawilży skórę. Sprawdź hit apteczny! Przypadkowo nagrał cały przebieg zawału serca. „Myślałem, że umieram”

Lekarka zachwala pomidory

Dr hab. n. med Joanna Popiołek-Kalisz, prof. UM prowadzi bloga kardiologicznie.pl oraz konto na Instagramie. Jest ona lekarką w trakcie specjalizacji kardiologicznej. W jednym ze swoich postów potwierdza prozdrowotne właściwości pomidorów. 

- Wyniki moich badań z zeszłego roku wskazują na umiarkowaną odwrotną korelację (związek) między spożyciem pomidorów a wartościami rozkurczowego ciśnienia tętniczego. To znaczy, że im wyższe spożycie pomidorów, tym niższe ciśnienie rozkurczowe - napisała.

Odniosła się także do innych badań, które wyraźnie potwierdzają prozdrowotne właściwości spożycia pomidorów na ciśnienie krwi.

Jakie pomidory jeść? A może pić sok?

Sok z pomidorów zachowuje cenne właściwości tych warzyw (a właściwie owoców z botanicznego punktu widzenia, ale mało kto o tym wie). Można go pić także po podgrzaniu - w przypadku zawartego w pomidorach likopenu zasada jest taka, że im dłużej się pomidory poddaje działaniu wysokiej temperatury, tym likopenu jest więcej. Niestety tylko likopen jest odporny na wysoką temperaturę, pozostałe minerały i witaminy już nie. 

Pomidory można jest także pod postacią passaty, suszonych pomidorów, a nawet - kiszonych. Najlepiej jednak pić z nich sok i jeść je na surowo! Wystarczy jedna szklanka soku pomidorowego dziennie, aby unormować poziom glukozy we krwi! A do tego sok z pomidorów dba o serce, śmiało więc można powiedzieć, że jest on dla niego najzdrowszym sokiem!

Zobacz też:

Popularna herbata wycofana ze sklepów. Jest zagrożeniem dla zdrowia

Warzywo najzdrowsze na świecie. Wspiera serce, obniża ciśnienie krwi

Zakazana roślina w polskich ogrodach. Zapłacisz nawet milion zł kary