Kiszone rzodkiewki - właściwości zdrowotne. Przepis na kiszone rzodkiewki
Rzodkiewki należą do nowalijek, świeżych i pysznych młodych warzyw, które w sezonie letnim smakują wyjątkowo dobrze. Rzodkiewki, podobnie jak inne warzywa, jak chociażby ogórki, można również ukisić.
W wersji kiszonej te letnie warzywa są smaczne i bardzo chrupiące, ale również bogate w witaminę C oraz minerały. Rzodkiewki są również niskokaloryczne oraz lekkostrawne. Najlepiej przygotowywać je w wiosennych miesiącach, gdy warzywa kuszą pięknym kolorem i świeżością. W wersji ukiszonej są doskonałe jako dodatek do kanapek, sałatek. Można je jeść również solo, bez niczego. Jak je przygotować?
Kiszone rzodkiewki są zdrowe i bardzo smaczne
Kiszonki są nie tylko bardzo smaczne, ale również świetne dla naszego zdrowia. Gdy myślimy o kiszonkach, wymieniamy najczęściej kiszone ogórki czy kapustę. Tymczasem z powodzeniem możemy ukisić również lenie warzywa, takie jak rzodkiewki. Rzodkiewki, obecne na bazarkach czy sklepach spożywczych zawierają mnóstwo witaminy C.
Posiadają też nieco mniejsze ilości witaminy B1 i B2 oraz takich składników mineralnych jak żelazo, wapń, siarka, magnez, fosfor, mangan oraz miedź. Zawartość żelaza, miedzi i manganu ma korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze w organizmie. Rzodkiewki w wersji kiszonej są chrupiące, ale też lekko słone, natomiast dzięki przyprawom wyraziste w smaku.
Kiszone rzodkiewki mają mnóstwo zdrowotnych korzyści
Jedzenie kiszonek korzystnie działa na odporność. Kiszone warzywa dostarczają bakterii kwasu mlekowego, korzystnie wpływających na mikroflorę jelit. Są również cennym źródłem probiotykow, niezbędnych do zachowania zdrowia.
Ukiszone rzodkiewki dobrze wpływają one na układ pokarmowy, dostarczają również cennych bakterii jelitowych, mają mnóstwo witamin: C, B, K. Dostarczają też żelazo, cynk, miedź i mangan. Zawierają też dużo błonnika, wspomagają odchudzanie, usprawniają przemianę materii, oczyszczają również organizm z toksyn oraz działają też antybakteryjnie i przeciwzapalnie.
Jak zrobić pyszne kiszone rzodkiewki?
Do ukiszenia rzodkiewek będziemy potrzebować:
- 4 pęczków rzodkiewek
- 2 litry wody
- 4 żabki czosnku
- 2 łyżki soli
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- Ok. 30 ziarenek pieprzu
Najpierw gotujemy wodę i rozprowadzamy w niej sól aż do rozpuszczenia. Następnie usuwamy liście i łodygi z rzodkiewek, a warzywa dokładnie myjemy. Układamy je w słoiku - wcześniej umytego i sparzonego. Następnie dodajemy ząbki czosnku, przyprawy i zalewamy wodą z solą. Słoik zakręcamy.
Gotowe słoiki z rzodkiewkami odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na kilka dni: 3-7 dni. Rzodkiewki każdego kolejnego dnia będą kwaśniejsze. Warto dodać, że przyprawy, które dodajmy do rzodkiewek można modyfikować w zależności od upodobań. Jeśli ktoś lubi pikantne smaki, można dołożyć m.in. kawałek papryczki chili. Na słoik rzodkiewki wystarczy ¼ małej papryczki.
Czytaj też:
Właściwości zdrowotne małosolnych ogórków. Dlaczego warto je jeść?
Rabarbarowa lemoniada na oczyszczenie jelit. Prosty przepis na pyszny rarytas do grilla
Co pić na przejedzenie? 3 napoje, które wesprą trawienie