Męczy cię zgaga? Oto, czego lepiej nie jeść przy refluksie
Trudności w przełykaniu, przewlekły kaszel, no i ta męcząca zgaga. Refluks to schorzenie przewodu pokarmowego, w którym treść żołądkowa cofa się do przełyku. To nic przyjemnego. Objawy refluksu są męczące, ale można je w znacznym stopniu opanować.
W refluksie istotna jest dieta. Przestrzeganie zaleceń lekarza i dietetyka może znacznie poprawić komfort życia osobom zmagającym się z refluksem. Niektóre pokarmy są absolutnie zakazane.
Refluks żołądkowo-przełykowy – co to jest?
Refluks żołądkowo-przełykowy, GERD (gastroesophageal reflux disease) to stan, w którym treść żołądkowa, w tym kwasy żołądkowe, cofa się z żołądka do przełyku. Może to powodować podrażnienie i stany zapalne błony śluzowej przełyku, co z kolei prowadzi do uczucia pieczenia w gardle i klatce piersiowej, znanego jako zgaga.
Refluks jest wynikiem niewłaściwego funkcjonowania dolnego zwieracza przełyku, który normalnie powinien zapobiegać cofaniu się kwasów z żołądka. U zdrowego człowieka, jest on niczym wrota, zamykające światło tego narządu i uniemożliwiające cofanie się pokarmu po połknięciu. A gdy tak się jednak dzieje, treść żołądka zarzucana jest z powrotem do przełyku, a nawet krtani i oskrzeli (szczególnie nocą, bo kiedy śpimy, dodatkowo zmniejsza się jego napięcie), co prowadzi do stanów zapalnych.
Objawy refluksu
Refluks żołądkowo-jelitowy przede wszystkim objawia się zgagą , czyli uczuciem pieczenia w klatce piersiowej, szczególnie po jedzeniu, oraz odbijaniem się kwaśnej treści żołądkowej . Takie objawy mogą skłonić nas do szybszej konsultacji lekarskiej i uzyskaniem pomocy. Jednak nie wszystkie objawy refluksu są tak oczywiste , mogą to być także:
- ból w górnej części brzucha – który możemy przypisywać stresowi,
- trudności w przełykaniu – bywa, że podejrzewamy infekcję,
- przewlekły kaszel lub chrypka – alergia?
- uczucie guza w gardle – zaburzenia lękowe, globus histericus?
Przyczyny refluksu
Wśród czynników sprzyjającym pojawieniu się dysfunkcji zwieracza przełyku wyróżnia się:
- osłabienie mięśnia dolnego zwieracza przełyku,
- otyłość,
- palenie papierosów,
- ciążę ,
- spożywanie dużych ilości tłustych, pikantnych lub kwaśnych potraw,
- picie alkoholu.
Jak leczyć refluks?
Leczenie refluksu może obejmuje kilka czynników, takich zmiana stylu życia, w tym unikanie określonych pokarmów, utrata masy ciała, podniesienie wezgłowia łóżka, a także stosowanie leków zobojętniających kwas żołądkowy lub inhibitorów pompy protonowej. W cięższych przypadkach może być konieczne leczenie chirurgiczne.
Natomiast to, co może naprawdę bardzo poprawić jakość życia osoby cierpiącej na refluks, jest wspomniana zmiana diety. W refluksie należy unikać tłustych, ciężkostrawnych potraw takich o wysokiej kwasowości, jak np. owoce cytrusowe, czy ketchup, a także produktów wzmagających produkcje kwasu żołądkowego, jak alkohol, czy czarna herbata. A konkretnie?
Dieta przy refluksie żołądkowo-jelitowym
Dietetyczka Iza Kalinowska radzi, która na Instagramie prowadzi konto @dietby belle, radzi, by:
-
Nie jeść:
czekolady, papryki, pomidorów, mięty, cebuli, czosnku, sera żółtego, parówek, smalcu, pszenicy,
- A za to jeść: ogórki, cukinię, rozmaryn, buraki, bazylię, orkisz, płaskórkę, samopszę, owies, olej MCT, olej z rokitnika, domową wędlinę z indyka lub kurczaka, lub taką, która ma naprawdę dobry skład.
Zmiany w diecie i stylu życia mogą znacząco poprawić komfort życia osób cierpiących na refluks i pomóc w uniknięciu zaostrzenia objawów. Warto też wdrożyć w życie te wskazówki:
- jeść mniejsze posiłki, ale częściej,
- unikać jedzenia przed snem – ostatni posiłek powinien być 2-3 godziny przed położeniem się spać,
- podnieść wezgłowie łóżka – śpiąc z podniesioną głową i górną częścią tułowia, można zminimalizować ryzyko cofania się treści żołądkowej.
Zobacz także:
Kawa może być dobra dla osób z refluksem. Chodzi o regułę 3P
Rola kwasu hialuronowego w leczeniu refluksu. Suplement nie tylko na urodę
Zgaga i refluks to nie to samo. Gastroenterolog wskazuje, czym się różnią