Najgorsza herbata, niszczy płuca i odporność. Unikaj jak ognia
Pozornie niewinny napar może przemienić się w koktajl mikroplastiku i cukru. Mowa o aromatyzowanych herbatach w plastikowych torebkach i owocowych granulkach instant. Badania wykazują, że podczas ich parzenia uwalniają się miliardy drobin tworzyw sztucznych, a dodany cukier rozregulowuje gospodarkę immunologiczną. To połączenie obciąża płuca, wątrobę i trzustkę bardziej niż większość popularnych napojów.
- Mikroplastik w filiżance – problem trafiający prosto do organizmu
- Granulki owocowe – cukrowy cios w układ odpornościowy
- Syrop glukozowy i sztuczne aromaty – tłuste skutki
Mikroplastik w filiżance – problem trafiający prosto do organizmu
Naukowcy z McGill University wykazali, że plastikowa torebka herbaty po zaparzeniu w temperaturze 95 °C uwalnia średnio 11,6 miliarda mikroplastików i 3,1 miliarda nanoplastików. Cząsteczki o wielkości poniżej 10 μm mogą przenikać przez nabłonek dróg oddechowych i gromadzić się w płucach, wywołując stany zapalne i osłabiając barierę immunologiczną.

Granulki owocowe – cukrowy cios w układ odpornościowy
Popularne herbaty granulowane składają się głównie ze skrobi, sztucznych aromatów i dosładzaczy. Porcja rozpuszczona w kubku może dostarczyć nawet 15 g sacharozy – czyli tyle, ile trzy kostki cukru. Dietetycy podkreślają, że regularne picie takich napojów zwiększa ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2.
Nadmiar szybko wchłanianych węglowodanów prowokuje gwałtowne skoki glukozy i przeciążenie trzustki, a produkt o ubogim profilu polifenoli nie dostarcza antyoksydacyjnej ochrony typowej dla herbaty liściastej – efekt to osłabiona odporność i większa podatność na infekcje.
Syrop glukozowy i sztuczne aromaty – tłuste skutki
Wielu producentów dodaje do granulek syrop glukozowy, barwniki i regulatory kwasowości, by wierniej oddać smak owoców. Takie mieszaniny mają wysoki indeks glikemiczny i praktycznie zerową zawartość flawonoidów, które odpowiadają za przeciwzapalne działanie naparów liściastych. Cząsteczki aromatu mogą osadzać się na błonach śluzowych gardła i płuc, drażniąc drogi oddechowe. W połączeniu z mikroplastikiem tworzą mieszankę potencjalnie nasilającą objawy astmy i przewlekłego zapalenia oskrzeli.
Jak pić herbatę, by nie narażać zdrowia?
Specjaliści zalecają wybierać herbaty sypane lub pakowane w papierowe torebki bez polipropylenowego kleju. Luźny susz zaparzaj w stalowym sitku lub dzbanku – w temperaturze właściwej dla gatunku, nie we wrzątku. Unikaj herbat granulowanych i słodzonych koncentratów. Jeśli lubisz owocowe nuty – dodaj do naparu kawałek suszonej skórki pomarańczy albo łyżkę liofilizowanych malin. W ten sposób zachowasz smak i pełnię przeciwutleniaczy, a płuca oraz układ odpornościowy odetchną z ulgą.