Popularny składnik ciast wycofany ze sklepów. Wykryto w nim niebezpieczne dla zdrowia substancje
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o wycofaniu z obrotu popularnego produktu spożywczego. To ważne zwłaszcza teraz, kiedy w wielu domach trwają gorączkowe przygotowania do świąt Wielkanocy.
To ważny składnik ciast, wręcz niezbędny dla wielu osób. Wykryto w nim niebezpieczne dla zdrowia alkaloidy opium. Nie można go spożywać.
Produkt spożywczy wycofany ze sprzedaży
GIS prowadzi systematyczne kontrole żywności, która trafia do naszych koszyków sklepowych, a następnie do kuchennych szafek. Tym razem wykryto niebezpieczne dla zdrowia substancje w popularnym składniku ciast . Tuż przed świętami Wielkanocy , kiedy w wielu domach trwają gorączkowe przygotowania, to bardzo ważne. Jeśli zdążyłeś już kupić zanieczyszczony produkt – nie spożywaj go.
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego czytamy:
„W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium w maku. Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów”.
Masz w domu taki mak? GIS informuje: „Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie”.
Przeczytaj też: Bakterie kałowe w drogim maśle. Ze sklepów wycofano ponad 770 kg
Alkaloidy opium – skutki dla zdrowia
Alkaloidy opium to np. morfina lub kodeina, bardzo silne substancje. Ich obecność w żywności może prowadzić do poważnych skutków zdrowotnych, zwłaszcza przy wyższym stężeniu. Substancje te oddziałują na ośrodkowy układ nerwowy i wywołują:
- senność,
- zawroty głowy,
- spowolnienie oddechu,
- zaparcia,
- w większych dawkach nawet zatrucie.
Szczególnie niebezpieczne alkaloidy opium mogą być dla dzieci, osób starszych oraz kobiet w ciąży. Regularne spożywanie nawet niewielkich dawek może również prowadzić do uzależnienia.
W przypadku spożycia zanieczyszczonego maku mogą wystąpić także dolegliwości żołądkowo-jelitowe, jak nudności, wymioty czy bóle brzucha. Jeśli po zjedzeniu makowego wypieku wystąpią nietypowe objawy – należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Warto pamiętać, że gotowy mak do ciast powinien pochodzić ze sprawdzonego źródła i mieć atesty bezpieczeństwa, ale, jak widać, nawet mak ze sklepu może stanowić dla nas zagrożenie.
Przeczytaj też: Auchan wycofuje zainfekowany bakterią produkt. Jego spożycie zagraża zdrowiu

O jaki produkt chodzi?
Komunikat GIS dotyczy maku firmy Kresto, bardzo popularnej:
- Produkt: MAK, 500 g, marki KRESTO
- Numer partii: L250281V123
- Data minimalnej trwałości: 31/01/2026
- Zapakowano przez: VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice

GIS informuje, że firma VOG Polska Sp. z o.o. wdrożyła procedurę wycofania z obrotu handlowego wyżej wskazanego produktu.
„Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przy współpracy z firmą VOG Polska Sp. z o. o. monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu”.
Przeczytaj też: Jest najgorszy ze wszystkich. Ten preparat uzależnia i niszczy zdrowie
Źródła: drugs.com/npp/poppy.html, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24829664/