Salmonella na powierzchni skorupek jaj. GIS ostrzega – nie należy spożywać
W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej, która systematycznie przeprowadza kontrole żywności, wykryto bakterie Salmonella Spp. na powierzchni skorupek jaj. GIS wydał ostrzeżenie publiczne w tej sprawie.
Spożycie zanieczyszczonych jaj, zwłaszcza bez obróbki termicznej, grozi poważnym zatruciem pokarmowym. O jaki konkretnie produkt chodzi?
Salmonella na powierzchni jaj
W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Salmonella Spp. na powierzchni skorupek jaj w 1 z 5 próbek badanego produktu. W komunikacie GIS czytamy:
„W dniu 28.01.2025 przeprowadzono kontrolę w Zakładzie Pakowania Jaj A.A Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa WNI 08125901. Ustalono że jaja zebrane zostały z kurników A,B, F w ilości 90697 sztuk, Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących ww. kurników do chwili otrzymania wyników badan laboratoryjnych.”
Zatrucie Salmonellą – objawy, przebieg, leczenie
Zakażenie bakterią Salmonella może prowadzić do poważnych skutków zdrowotnych, szczególnie u dzieci, osób starszych oraz osób z osłabionym układem odpornościowym. Objawy zatrucia pojawiają się zwykle w ciągu 6-72 godzin od spożycia skażonego produktu i mogą obejmować:
- silne bóle brzucha,
- biegunkę,
- nudności i wymioty,
- gorączkę,
- osłabienie i bóle mięśniowe.
W większości przypadków salmonelloza przebiega jako ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy i ustępuje samoistnie po kilku dniach. Jednak u osób bardziej podatnych na powikłania może dojść do odwodnienia, co, w ciężkich przypadkach, wymaga hospitalizacji.
Leczenie zatrucia salmonellą zazwyczaj polega na nawadnianiu organizmu i łagodzeniu objawów. Zdarza się jednak, że konieczne może być podanie antybiotyków. Bardzo ważne jest również przestrzeganie zasad higieny i unikanie kontaktu z osobami szczególnie o osłabionej odporności.
Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia Salmonellą, warto dokładnie myć ręce, odpowiednio przechowywać i przygotowywać żywność, a także unikać spożywania surowych jaj i produktów, które mogą je zawierać.
Nie należy spożywać wskazanych jaj
GIS ostrzega, by nie spożywać zanieczyszczonych jaj, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej:
„W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem”.
Salmonelloza to grupa chorób zakaźnych spowodowanych przez gram-ujemne pałeczki Salmonella , które zwykle przebiegają w postaci nieżytu żołądkowo-jelitowego.
Tych jajek nie spożywaj
Ostrzeżenie publiczne dotyczy poniższego produktu:
Nazwa produktu: 10 Świeżych jaj
Numer partii: A3PL08121309
Najlepiej spożyć przed: 15/02/2025
Kod kreskowy: 5 987463 142650
Producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa
Zobacz także:
To najgorsze jajka. Polacy kupują je nagminnie, a mogą szkodzić zdrowiu
Dlaczego warto jeść jajka i jak najlepiej je przygotować?
Ile można jeść jajek dziennie? Czy warto włączyć jaja do codziennej diety?