To najgorsze jajka. Polacy kupują je nagminnie, a mogą szkodzić zdrowiu
Jajka to jeden z podstawowych produktów spożywczych. Są składnikiem wielu dań i, o ile nie mamy na nie alergii, używamy ich bardzo często. Jednak jajko jajku nierówne. To, co przede wszystkim je od siebie odróżnia, to numer wybity na skorupce. Co oznacza?
Jajka z numerem 0 to chów ekologiczny, a z numerem 3 – klatkowy. Wiemy, co to oznacza z punktu widzenia kur, a z naszego? Te liczby świadczą także o tym, jakie wartości odżywcze kryją się w jajach i po jakie powinniśmy sięgać, mając na uwadze swoje zdrowie.
Jajko – skarbnica wartości odżywczych
Jajko to zalążek życia. Zawiera wszystko to, co potrzebne młodemu kurzemu organizmowi do tego, by rozwinął się, urósł i był gotowy do życia poza skorupką. Dla ludzi jajka również stanowią cenne źródło składników odżywczych. To jeden z najważniejszych składników zdrowo zbilansowanej diety.
W jajkach znajdziemy wysokiej jakości, pełnowartościowe białko zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, i bogactwo korzystnych dla zdrowia serca tłuszczów jednonienasyconych. Warto podkreślić, że jeśli chodzi o cholesterol, którego rzeczywiście w jajkach jest sporo (186 mg w średnim jajku 50 g), nie jest on tak szkodliwy, jak dawniej sądzono – ma niewielki wpływ na poziom cholesterolu we krwi u większości osób.
Gwiazda Polsatu choruje na raka. Opowiedziała, jak walczy z chorobą Krup to ostre podgłośniowe zapalenie krtani. Co robić, gdy nagle dopadnie twoje dziecko?Właściwości zdrowotne jaj
Nie sposób przecenić znaczenie jaj w kontekście naszego zdrowia:
- są doskonałym źródłem białka, które pomaga budować i naprawiać tkanki mięśniowe,
- dzięki cholinie wspierają rozwój mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. Cholina w przypadku kobiet w ciąży jest szczególnie ważna, bo jest korzystna dla rozwoju układu nerwowego dziecka,
- zawierają luteinę i zeaksantynę – przeciwutleniacze, które chronią oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą,
- bogate są w witaminy A, D, E i B12 oraz selen, które wspierają funkcje układu odpornościowego,
- dzięki zawrotności witaminy K pozytywnie wpływają na krzepnięcie krwi,
- zawartość witaminy D i fosforu pomaga w budowie mocnych kości i zapobiega osteoporozie,
- jajka zawierają także korzystne tłuszcze jednonienasycone, a nowe badania wskazują, że spożywanie jaj w umiarkowanych ilościach (1 dziennie) nie zwiększa ryzyka chorób serca u zdrowych osób.
„Jaja są jednym z najbogatszych źródeł cholesterolu w diecie. Jednak szeroko zakrojone badania epidemiologiczne wykazały jedynie wątłe powiązania między spożyciem jaj a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Dobrze kontrolowane badania kliniczne pokazują, że wpływ wyzwań związanych z cholesterolem w diecie poprzez spożycie jaj na lipidy w surowicy jest wysoce zmienny, przy czym większość osób (~2/3 populacji) ma jedynie minimalne reakcje, podczas gdy osoby ze znaczną reakcją zwiększają zarówno poziom cholesterolu LDL, jak i HDL, zwykle przy zachowaniu stosunku cholesterolu LDL/HDL” - podają autorzy pracy „Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You?”
Jajko jaku nierówne
Na sklepowych półkach można znaleźć jajka z różnym oznakowaniem, od 0 do 3. Liczny te oznaczają:
0 - chów ekologiczny – kury hodowane w sposób ekologiczny mają dostęp do wybiegów i są karmione paszą organiczną, wolną od GMO i sztucznych dodatków,
1 – chów na wolnym wybiegu – kury mają swobodny dostęp do wybiegu na świeżym powietrzu i mogą poruszać się na dużej przestrzeni,
2 – chów ściółkowy – kury hodowane są w zamkniętych halach, gdzie mogą swobodnie chodzić, ale nie mają dostępu do wybiegu, podłoga pokryta jest ściółką,
3 – chów klatkowy – kury trzymane są w ciasnych klatkach, bez możliwości swobodnego ruchu i dostępu do światła dziennego.
Które jajka są najzdrowsze?
Jeśli chodzi o względy etyczne, zdecydowanie jajka z numerem 0 i 1 są najlepszym wyborem. Warto jednak wiedzieć, że to samo dotyczy także wartości odżywczych tych jaj oraz ich wpływu na nasze zdrowie. Jajka ekologiczne mają wyższą zawartość kwasów omega-3, białka, witamin i minerałów, co wynika po prostu z naturalnej diety kur. Pasza organiczna, ruch, i dostęp do naturalnego światła poprawiają skład jajek. Bardzo podobnie może być w przypadku jajek od kur z wolnego wybiegu.
Natomiast zdecydowanie najgorszym wyborem są jajka, tzw. „trójki”, ponieważ mogą mieć mniej korzystne wartości odżywcze ze względu na sposób żywienia i stres kur oraz brak dostępu do światła słonecznego. Wybór powinien więc być oczywisty. Rezygnując z jajek z numerem 3, nie tylko nie przykładasz ręki do fatalnego chowu kur, ale i dbasz o swoje zdrowie. W dodatku, jeśli chodzi o cenę, jajka np. z numerem 1 nie różnią się zasadniczo od tych z numerem 3.
Źródło: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29596318/
Zobacz także:
Ten jeden produkt to eliksir dla włosów, paznokci i skóry. Możesz go przygotować sama
Jaką rybę wybrać na święta zamiast karpia? Zdrowe ryby, które powinny zagościć na stole
Święta dla cukrzyka. Jak dostosować świąteczne menu do cukrzycy? Praktyczne porady