Szparagi to bogate w witaminy warzywo. Jak je gotować, by straciły jak najmniej wartości?
Sezon na szparagi rozpoczyna się wiosną. Trwa od kwietnia do połowy czerwca. Najlepszym czasem, by kupić pyszne i świeże szparagi jest maj oraz czerwiec.
To wiosenne warzywo gości u nas krótko, więc nic dziwnego, że tak chętnie je wybieramy. Poza tym, że jest pyszne, zawiera mnóstwo zdrowotnych korzyści. Jak je ugotować w najzdrowszy sposób? Podpowiadamy.
Szparagi są bogate w m.in. żelazo, cynk, selen i miedź
Szparagi są wyrastającymi spod ziemi młodymi pędami szparaga lekarskiego (Asparagus officinalis), które są jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych warzyw. Uwielbiane w okresie letnim szparagi można przygotować na wiele rozmaitych sposobów, m.in. na patelni, w cieście francuskim, w sałatce czy jako składnik zupy krem.
Szparagi to warzywo jednocześnie lekkie, a przy tym bardzo zasobne w potas. Szparagi zawierają takie składniki mineralne jak m.in. żelazo, cynk, selen, miedź, chrom czy mangan . Są świetnym źródłem kwasu foliowego i witaminy K, dostarczają też wiele witamin z grupy B, witaminy E, miedzi, potasu, manganu, selenu. Szparagi są przy tym niskokaloryczne. Mogą chronić organizm przed stresem oksydacyjnym i zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych, m.in. chorób serca, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Szparagi wspomagają układ krwionośny i moczowy
Warto dodać, że szparagi wspomagają też zdrowie układu krwionośnego i moczowego. Z kolei za sprawą cennych przeciwutleniaczy, aminokwasów, witamin oraz składników mineralnych jedzenie szparagów w ramach zdrowej diety ma korzystne działanie przeciwzapalne, oczyszczające drogi moczowe, antywirusowe, antyrakowe oraz obniżające ciśnienie krwi.
Trzeba też wspomnieć o alkalizujących właściwościach szparagów, dzięki którym neutralizują nadmiar związków kwasowych w organizmie. Pomagają usuwać z ustroju nadmiar amoniaku, przyczyniający się do obniżenia poziomu energii. Szparagi uchodzą też za warzywo dietetyczne, które może sprzyja utracie nadwagi. Wszystko przez błonnik rozpuszczalny w wodzie, który wspiera prawidłową mikroflorę jelita grubego. To właśnie od niej zależy m.in, ile energii pozyskujemy z pożywienia.
Jak najlepiej gotować szparagi?
Z uwagi na tak wiele korzystnych właściwości zdrowotnych szparagów, warto je gotować w jak najmniejszym stopniu, by zostały ocalone ich prozdrowotne związki. Warto dodać, że same pędy można jeść bez gotowania. Chodzi głównie o główki bardzo młodych warzyw, ale też kawałki niezdrewniałe. Warzywo można też obrać i w takiej postaci zjeść w sałatce.
Oczywiście znacznie lepiej smakują szparagi po obróbce termicznej. Gotowane szparagi są pyszne, podobnie jak te gotowane na parze. Gotowanie ich w parowarze lub sicie umieszczonym na garnku nie powoduje wypłukiwania związków mineralnych, dzięki czemu pozwala zachować naturalnie słonawy smak szparagów, jego związki aromatyczne oraz delikatną strukturę. Te ugotowane al dente na parze lub też w osolonej wodzie są świetnym składnikiem sosów, sałatek, ale też tarty oraz pizzy . To też świetna przekąska na przykład na podwieczorek.
Jak jeszcze można gotować szparagi? Można je blanszować, czyli zmiękczyć, zanurzając je na moment we wrzącej wodzie, a następnie przepłukując zimną. Poza wspomnianymi szparagami z wody i na parze, dobre będą również te smażone, ale też grillowane, czy pieczone. Smacznego!
Czytaj też:
Rusza sezon na szparagi. Dlaczego warto je jeść?
Zawierają pestycydy, metale ciężkie i powodują dziwny zapach moczu. Polacy jedzą je na potęgę
Kiszone rzodkiewki - właściwości zdrowotne. Przepis na kiszone rzodkiewki