Pacjenci.pl Żywienie Ta ryba to skarbnica witamin i białka. Kupisz ją tanio w Biedronce
Fot. Shutterstock / New Africa

Ta ryba to skarbnica witamin i białka. Kupisz ją tanio w Biedronce

5 lipca 2024
Autor tekstu: Daria Siemion

Dorsz  to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb. Jedną z najszlachetniejszych odmian jest dorsz atlantycki, którego w lipcu można kupić tanio w Biedronce.


Z naszego artykułu dowiesz się ile kosztuje dorsz w Biedronce, jakie wartościowe składniki zawiera i jak wpływa na zdrowie. Poznasz także prosty i smakowity przepis na dorsza, który oczaruje Twoich gości.

Dorsz atlantycki – dlaczego jest taki zdrowy?

Dorsz atlantycki , jak prawie wszystkie ryby oceaniczne, zawiera mnóstwo białka – w 100 g mięsa znajdziemy aż 20 g tego składnika. Białko jest głównym budulcem mięśni, najadamy się nim szybko i na długo, dzięki czemu sprzyja zgrabnej sylwetce.

Właściwości prozdrowotne dorsza atlantyckiego:


100 g mięsa ma tylko 80 kcal – właśnie dlatego dorsz jest polecany osobom na diecie. Ponadto zawiera mnóstwo witaminy D oraz cennych kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania umysłu i ciała.

Pieczony dorsz
Pieczony dorsz w marynacie z cytryną i koperkiem – zdrowy i smaczny Fot. Shutterstock / Jacek Chabraszewski
To najzdrowsze warzywo świata. Wielu z nas go nie zna, choć rośnie w Polsce
To najbardziej niedoceniany zdrowy chleb. Kupisz go za grosze w Lidlu

Dorsz atlantycki w Biedronce – cena

W Biedronce filet z dorsza atlantyckiego z Grenlandii Marinero można kupić za 39,90 zł/kg . Nadal nie jest to najtańsza ryba, ale ta oferta jest bardzo dobra – dorsz kosztuje zwykle 60-80 zł/kg. Rybę można zamówić z dostawą do domu.

Filety z dorsza są dostępne również w wersji mrożonej, gdzie za 475 g zapłacimy 20,89 zł. Ponadto Biedronka oferuje polędwicę z dorsza czarnego w cenie 37,90 zł/kg – ta oferta obowiązuje od czwartku do soboty (od 4 do 6 lipca).

Przepis na zdrowego dorsza z piekarnika

Składniki:

  • dorsz atlantycki – 4 filety,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • świeży koperem – 1 łyżeczka,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • papryka mielona słodka – 1 łyżeczka,
  • papryczka świeża ostra – 1 sztuka,
  • sok z cytryny – 2 łyżki,
  • sól – według uznania.

Przyprawy zmieszaj w małej miseczce. Dodaj do nich oliwę oraz pokrojone drobno warzywa (ostrą papryczkę i chili). Całość dokładnie wymieszaj, by uzyskać gładką pastę. Posmaruj nią rybę i odłóż na godzinę do lodówki.


Rybę piecz przez 20 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza . Przed podaniem pokrop ją sokiem z cytryny i posyp koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i dodatkiem ulubionej surówki.

Zobacz też:
Jagody dobre na wszystko, a zwłaszcza na wzrok. Na te choroby mogą pomóc

Katarzyna Figura schudła kilkanaście kilogramów. Ograniczyła jeden produkt

Piję zamiast kawy. Zastrzyk energii, a kilogramy lecą w dół jak szalone

22-letnia influencerka odchudzała się Ozempiciem. Schudła 20 kg i... straciła zdrowie na zawsze
Miała 27 lat, nieziemską urodę i raka. Opowiedziała swoją historię, by przestrzec innych
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko