Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Jagody dobre na wszystko, a zwłaszcza na wzrok. Na te choroby mogą pomóc
Daria  Siemion
Daria Siemion 04.07.2024 17:14

Jagody dobre na wszystko, a zwłaszcza na wzrok. Na te choroby mogą pomóc

Jagody w koszyczkach
Fot. East News / Arkadiusz Ziółek

Poprawa jakości widzenia, większy kontrast i lepsze widzenie w nocy, a wszystko to, dzięki owocowi, który rośnie w lesie. Mowa o jagodach – smacznych i zdrowych darach natury, na które właśnie jest sezon. Jeśli chorujesz na jaskrę, powinieneś jeść je codziennie.

Jaskra – cichy zabójca wzroku

Wiele osób nie dostrzega pierwszych objawów jaskry lub po prostu je ignoruje. To poważny błąd. Czasami na skuteczne leczenie jest już za późno – nieleczona jaskra prowadzi do całkowitej utraty wzroku.


– Jaskrę nazywa się "cichym złodziejem wzroku”, bo długo rozwija się podstępnie, nie dając żadnych objawów. One mogą się pojawić dopiero, gdy doszło do uszkodzenia 80 – 90 proc. nerwu wzrokowego, a tak dzieje się w ok. 70 proc. przypadków. – mówi w rozmowie z Pacjentami okulista prof. Jerzy Szaflik, szef Centrum Mikrochirurgii Oka „Laser”, założyciel Centrum Jaskry w Warszawie. 


Jednym z pierwszych objawów jaskry może być zaczerwienienie oka, ból głowy, a także częste nudności i wymioty. Im choroba wcześniej zostanie wykryta, tym większe szanse na zachowanie wzroku. 

Badanie u okulisty
Pamiętajmy o tym, by regularnie badać wzrok Fot. Freepik
Polacy jedzą borówki na potęgę. Zaskakujące właściwości Czy można jeść bób ze skórką? Większość osób podaje złą odpowiedź

Jagody – owoce zmniejszające ryzyko jaskry

Badania zespołu prof. Alicji Kucharskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, dowodzą, że ekstrakt z jagód zmniejsza objawy zespołu suchego oka, jaskry i starczowzroczności. Zdaniem naukowców problemy te dotyczą nawet 1,3 mld osób.


– Wyniki są zadowalające, ale chcielibyśmy jeszcze rozszerzyć grupę badawczą na osoby w wieku około 30 lat, które pracują przed komputerem, np. informatyków oraz zawodowych kierowców samochodów ciężarowych – powiedziała badaczka w rozmowie z Polską Agencją Prasową (PAP).

Właściwości prozdrowotne jagód:

  • duża ilość garbników,
  • witamina B1,
  • witamina K,
  • mangan,
  • duża zawartość błonnika.

Inne choroby i dolegliwości, na które mogą pomóc jagody:

  • stany zapalne jamy ustnej i gardła,
  • ]zarażenie bakterią Helicobacter Pylori,
  • biegunka,
  • podwyższony cholesterol.

Zobacz też:
Widzisz w ten sposób? Kardiolog: To może być jeden z objawów udaru

To najzdrowsze warzywo świata. Wielu z nas go nie zna, choć rośnie w Polsce

Tego nigdy nie rób z tuszem do rzęs. Możesz stracić wzrok!