Pacjenci.pl Choroby Te choroby zabijają 10 tysięcy osób dziennie w Europie. Jak im zapobiegać?
Fot. Freepic

Te choroby zabijają 10 tysięcy osób dziennie w Europie. Jak im zapobiegać?

17 maja 2024
Autor tekstu: Sylwia Wamej

Światowa Organizacja Zdrowia przedstawiła najnowszy raport odnośnie chorób krążenia. Jak się okazuje, odpowiadają one za ponad 40 procent wszystkich zgonów w Europie, czyli za ok. 10 tysięcy dziennie. Głównymi powodami chorób krążenia jest m.in. nieleczone nadciśnienie tętnicze oraz nadmierne spożycie soli.

Jak mówią dane z raportu, w regionie europejskim z nadciśnieniem mierzy się co trzecia osoba w wieku 30-79 lat. To najwyższy wskaźnik na świecie.

Najnowsze dane WHO do optymistycznych nie należą

Najnowsze dane raportu Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną niesprawności oraz przedwczesnych zgonów w europejskim regionie - badanym przez Światową Organizację Zdrowia.

Region ten obejmuje 3 kraje, głównie Europy oraz częściowo Azji. Jak się okazuje, te schorzenia odpowiadają za 42,5 procent wszystkich zgonów, czyli ok 10 tys. dziennie . Zdaniem autorów publikacji m ężczyźni umierają z powodu tych chorób ponad dwa razy częściej, niż kobiety . Jak się też okazuje, prawdopodobieństwo przedwczesnego zgonu z powodu chorób układu krążenia jest prawie pięciokrotnie wyższe w krajach Europy Wschodniej oraz Azji Środkowej - porównując z Europą Zachodnią.

W regionie europejskim z nadciśnieniem mierzy się co trzecia osoba w wieku 30-79 lat, co jest najwyższym wskaźnikiem na świecie

GIF wstrzymał w obrocie lek dla chorych na cukrzycę. "Nie spełnia wymagań"
Odra nie odpuszcza. Niemal 12-krotny wzrost liczby przypadków zachorowań

Nadmierne spożywanie soli jest głównym czynnikiem rozwoju nadciśnienia tętniczego

Autorzy raportu WHO do najważniejszych przyczyn tych statystyk zaliczają m.in. nadciśnienie tętnicze, nieleczone lub źle leczone i nadmierne spożycie soli. Warto podkreślić, że w aż 52 z 53 krajów, znajdujących się w europejskim regionie WHO, średnie spożycie soli kuchennej przekracza normę rekomendowaną przez organizację - to maksymalnie 5 gramów dziennie.

Nadmierne spożywanie soli, dodawanie jej do niemal wszystkiego jest głównym czynnikiem rozwoju nadciśnienia tętniczego. To z kolei jest głównym elementem ryzyka zgonów z powodu zawałów serca, ale też u darów mózgu oraz wielu innych chorób sercowo-naczyniowych.

Jak zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego?

Specjaliści WHO radzą, jak zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz nadciśnieniu tętniczemu.

“Chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz nadciśnieniu tętniczemu można w dużym stopniu zapobiegać, jak również trzymać je pod kontrolą” - komentował dr Hans Henri P. Kluge, dyrektor WHO na region europejski.

Specjalista WHO dodał też, że co roku z powodu chorób układu krążenia umierają cztery miliony osób w europejskim regionie WHO. Jak się okazuje, najczęściej są to mężczyźni, konkretnie ze wschodniej części naszego regionu WHO.

"Takie są fakty, ale to jest coś, co możemy zmienić. Wiemy, co działa, jednak po raz kolejny nie udaje nam się wdrożyć podejścia opartego na dowodach, co skutkuje niedopuszczalnie wysokim poziomem możliwych do uniknięcia zgonów - ocenił Kluge.

Eksperci WHO chcą wprowadzić zintegrowane działania dotyczące ograniczenia spożycia soli, jak i wykrywania oraz kontrolowania nadciśnienia tętniczego. Ich zdaniem samo wdrożenie ukierunkowanej polityki mającej na celu ograniczenie spożycia soli o 25 procent mogłoby do 2030 roku uratować życie około 900 tysięcy osób. Ważne, by wprowadzić obowiązkowe limity zawartości soli w powszechnie spożywanej żywności.

Czytaj też:

Przy nadciśnieniu nie można pić kawy - fakt czy mit? Lekarz odpowiada

Nadciśnienie poznasz po oczach. Lekarz wskazuje wczesne objawy choroby

Te leki mogą być niedostępne w aptekach w kwietniu. Ważny komunikat GIF

Zajadasz stres? Spróbuj „oszukać” mózg
GIF wstrzymał w obrocie lek dla chorych na cukrzycę. "Nie spełnia wymagań"
Obserwuj nas w
autor
Sylwia Wamej

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na UMCS w Lublinie. Piszę m.in. o żywieniu, zdrowiu psychicznym i profilaktyce. Prywatnie miłośniczka podróży, muzyki na żywo i tańców swingowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko