Te warzywa i owoce mają najwięcej pestycydów. Tak prezentuje się "chemiczna dwunastka"
Temat pestycydów w owocach i warzywach wciąż jest na tapecie i wzbudza dużo kontrowersji. Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) zaprezentowała listę warzyw i owoców, które w testach wykazały największą zawartość pozostałości pestycydów. Mimo że badanie dotyczy amerykańskiego rynku, to lista ta jest uniwersalna i z łatwością można ją odnieść również do naszego kraju.
Jakie owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone pestycydami? Przedstawiamy niechlubną dwunastkę.
Amerykańska organizacja przebadała warzywa i owoce pod kątem pestycydów
Od lat, a dokładnie od 2004 r. amerykańska organizacja ekologiczna Environmental Working Group (EWG), która specjalizuje się w badaniu zawartości toksycznych substancji w żywności oraz ich wpływu na zdrowie człowieka, publikuje listę najmniej oraz najbardziej zanieczyszczonych pestycydami owoców i warzyw. Listy powstają po to, by m.in. edukować ludzi.
Badania organizacji opierają się na danych amerykańskiej Agencji Żywności i Leków, badających żywność z wielu rozmaitych próbek, ale również wielu źródeł, pochodzących z USA. Warto oczywiście podkreślić, że w tym przypadku badana jest żywność na amerykańskim rynku, jednak z łatwością można przenieść te dane na nasz rodzimy rynek, ponieważ warzywa i owoce wspomniane w badaniu, są dostępne także w polskich sklepach.
Zobacz też: Mieszam z wodą i zanurzam w niej owoce. W ten sposób pozbywam się z nich wosku i pectycydów
Truskawki najbardziej zanieczyszczonym owocem
Organizacja EWG postanowiła przeanalizować zawartość pozostałości pestycydów w 46 owocach i warzywach. Spośród szerokiej listy, wybranych zostało 12 owoców oraz warzyw, które są najbardziej zanieczyszczone ze wszystkich. Na podium po raz kolejny znalazły się truskawki. Jak się okazało, te pyszne, sezonowe owoce są bardzo mocno zanieczyszczone, gdyż aż 95 proc. pobranych próbek zawierało pestycydy.
Jak prezentują się pozostałe miejsca? Trójkę najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców zamykają szpinak, jarmuż i kapusta włoska. Na dalszych miejscach znajdują się:
- winogrona
- brzoskwinie
- gruszki
- nektarynki
- jabłka
- papryka czerwona i ostra
- wiśnie
- jagody
- fasolka szparagowa
Jak usunąć pestycydy z owoców?
Według amerykańskiej organizacji cztery z pięciu substancji najczęściej wykrywanych to fungicyty: fludioksonil, piraklostrobina, boskalid i pirymetanil. Stosowane są na owocach i warzywach w celu zapobiegania lub też zabijania chorób grzybiczych, jak mączniak prawdziwy. Stosowane są po zbiorach, by chronić produkty przed pleśnią. Dlatego prawdopodobnie stężenia fungicydów mogą być tak wysokie w niektórych próbkach. Są one wyższe, niż w przypadku innych pestycydów, które stosowane są wcześniej w sezonie wegetacyjnym.
Pestycydy obecne są w niemal każdych warzywach i owocach. Jako że ich uprawy narażone są na rozmaite zagrożenia: grzyby, szkodniki czy chwasty, sadownicy muszą stosować środki ochrony roślin. Pestycydy można łatwo usunąć z warzyw i owoców. Wiadomo, że trzeba je dokładnie myć, ale można też skorzystać z gotowych płynów do oczyszczania warzyw i owoców, które są dostępne w ekologicznych sklepach stacjonarnych. Warto też płukać je w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty, a następnie w wodzie o odczynie alkalicznym. Można też użyć mieszanki octu, sody oczyszczonej oraz pestek grejpfruta.
Źródło: Ewg.org
Czytaj też:
Pestycydy w jabłkach z Lidla i Biedronki. Te mają najwięcej „chemii”
Otyłość - przyczyny, leczenie, skutki. Ekspert tłumaczy
Gdy chorują jelita, zmienia się skóra. Po tym poznasz, że coś jest nie tak
Chcesz podzielić się swoją historią? Napisz na redakcja@pacjenci.pl . Wybrane listy opublikujemy anonimowo.