Pacjenci.pl Profilaktyka i leczenie Tego nie łącz z mlekiem. Zgnije i sfermentuje w jelitach
Fot. Freepik / fabrikasimf

Tego nie łącz z mlekiem. Zgnije i sfermentuje w jelitach

14 sierpnia 2024
Autor tekstu: Daria Siemion

Mleko to jeden z podstawowych produktów spożywczych, ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Często gości na naszych stołach w różnej formie – od płatków śniadaniowych po sosy i koktajle. Są jednak artykuły spożywcze, z którymi – jeśli nie chcemy mieć problemów trawiennych, mleka lepiej nie łączyć.

Właściwości odżywcze mleka

Mleko jest bogatym źródłem białka, wapnia, witamin D i B12 , co sprawia, że jest niezwykle ważne dla zachowania zdrowego układu nerwowego, mocnych zębów i kości. Białko zawarte w mleku wspiera budowę i regenerację tkanek, a wapń jest kluczowy dla silnych i zdrowych mięśni .

Oprócz tego mleko dostarcza organizmowi niezbędnych elektrolitów, które pomagają w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej . Jest także źródłem tłuszczów, które są ważne dla zdrowia i pięknego wyglądu skóry, a także układu krążenia.

Jednak mimo tych wszystkich korzyści zdrowotnych z picia mleka, łączenie go z niektórymi produktami może zakłócić proces trawienia i poważnie zaszkodzić.

Mleko
Mleko zawiera mnóstwo wapnia Fot. Freepik
Przy nadciśnieniu ten produkt powinien być zakazany. Chorzy jedzą go na potęgę
Wystarczy 1 łyżka dziennie przed śniadaniem. Ten olej to płynny skarb

Mleko i kwaśne owoce – ryzykowne połączenie

Łączenie kwaśnych owoców z mlekiem może powodować problemy natury trawiennej. Zawarte w nich kwasy mogą sprawić, że białka w mleku zaczną się zlepiać, co utrudnia trawienie. W wyniku tego procesu pokarm może zalegać w jelitach , gdzie dochodzi do fermentacji.

Fermentacja w jelitach może prowadzić do powstania gazów, uczucia ciężkości i bólów brzucha . W niektórych przypadkach może to również prowadzić do biegunki i innych dolegliwości trawiennych.

Przykłady kwaśnych owoców:

  • cytryny,
  • limonki,
  • grejpfruty,
  • pomarańcze,
  • mandarynki,
  • kiwi,
  • truskawki,
  • żurawina,
  • granaty,
  • porzeczki,
  • maliny.
Mleczny koktajl z malinami
Mleczny koktajl z malinami – to nie jest dobry pomysł Fot. Freepik

Z czym łączyć mleko?

Aby uniknąć problemów trawiennych, najlepiej spożywać mleko w połączeniu z produktami, które są łatwo przyswajalne, takimi jak pełnoziarniste płatki, orzechy czy banany . A jeśli już mamy ochotę na owoce, lepiej zjeść je oddzielnie, by nie narażać się na dolegliwości ze strony żołądka i jelit.

Zobacz też:

Nie nadaje się na patelnię, a smażymy na nim kotlety. Ten olej po rozgrzaniu jest jak trutka

Oto następca skyru. Zmniejsza apetyt, pobudza jelita do pracy. Waga poleci w dół

Dodaj do kawy. Niszczy komórki rakowe

Historią trzyletniej Danusi żyła cała Polska. Teraz jest nie do poznania. „To naprawdę cud”
Ten napój jest zakazany przy przeziębieniu. Gdy chorujemy, pijemy go na potęgę
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko