Tego nie łącz z mlekiem. Zgnije i sfermentuje w jelitach
Mleko to jeden z podstawowych produktów spożywczych, ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Często gości na naszych stołach w różnej formie – od płatków śniadaniowych po sosy i koktajle. Są jednak artykuły spożywcze, z którymi – jeśli nie chcemy mieć problemów trawiennych, mleka lepiej nie łączyć.
Właściwości odżywcze mleka
Mleko jest bogatym źródłem białka, wapnia, witamin D i B12 , co sprawia, że jest niezwykle ważne dla zachowania zdrowego układu nerwowego, mocnych zębów i kości. Białko zawarte w mleku wspiera budowę i regenerację tkanek, a wapń jest kluczowy dla silnych i zdrowych mięśni .
Oprócz tego mleko dostarcza organizmowi niezbędnych elektrolitów, które pomagają w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej . Jest także źródłem tłuszczów, które są ważne dla zdrowia i pięknego wyglądu skóry, a także układu krążenia.
Jednak mimo tych wszystkich korzyści zdrowotnych z picia mleka, łączenie go z niektórymi produktami może zakłócić proces trawienia i poważnie zaszkodzić.
Mleko i kwaśne owoce – ryzykowne połączenie
Łączenie kwaśnych owoców z mlekiem może powodować problemy natury trawiennej. Zawarte w nich kwasy mogą sprawić, że białka w mleku zaczną się zlepiać, co utrudnia trawienie. W wyniku tego procesu pokarm może zalegać w jelitach , gdzie dochodzi do fermentacji.
Fermentacja w jelitach może prowadzić do powstania gazów, uczucia ciężkości i bólów brzucha . W niektórych przypadkach może to również prowadzić do biegunki i innych dolegliwości trawiennych.
Przykłady kwaśnych owoców:
- cytryny,
- limonki,
- grejpfruty,
- pomarańcze,
- mandarynki,
- kiwi,
- truskawki,
- żurawina,
- granaty,
- porzeczki,
- maliny.
Z czym łączyć mleko?
Aby uniknąć problemów trawiennych, najlepiej spożywać mleko w połączeniu z produktami, które są łatwo przyswajalne, takimi jak pełnoziarniste płatki, orzechy czy banany . A jeśli już mamy ochotę na owoce, lepiej zjeść je oddzielnie, by nie narażać się na dolegliwości ze strony żołądka i jelit.
Zobacz też:
Nie nadaje się na patelnię, a smażymy na nim kotlety. Ten olej po rozgrzaniu jest jak trutka
Oto następca skyru. Zmniejsza apetyt, pobudza jelita do pracy. Waga poleci w dół
Dodaj do kawy. Niszczy komórki rakowe