Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Przy nadciśnieniu ten produkt powinien być zakazany. Chorzy jedzą go na potęgę
Sylwia  Wamej
Sylwia Wamej 13.08.2024 15:51

Przy nadciśnieniu ten produkt powinien być zakazany. Chorzy jedzą go na potęgę

Nadciśnienie, frytki
Fot. Freepic

Przy nadciśnieniu dieta jest bardzo ważna. Wpływa na zmniejszenie wartości ciśnienia, ale pozwala też minimalizować ryzyko wielu chorób układu krążenia. Co ważne, nie wymaga żadnych drastycznych zmian, a jedynie modyfikacji, pozwalających zwiększyć prozdrowotność diety, ale również pozwolić unikać nadmiaru sodu. 

Są pewne produkty, których trzeba unikać, gdy mamy do czynienia z nadciśnieniem tętniczym. Jednym z nich są frytki, tak bardzo lubiane przez wiele osób, choć niestety szalenie niezdrowe.

Odpowiednia dieta przy nadciśnieniu jest bardzo ważna

Odpowiednia dieta przy nadciśnieniu tętniczym to jeden z najważniejszych elementów, które wspomagają leczenie. Osoby, które cierpią na to schorzenie powinny przede wszystkim zastosować zasady diety śródziemnomorskiej lub też jej zmodyfikowaną wersję. Mowa w tym przypadku o diecie DASH. Warto podkreślić, że dieta na nadciśnienie charakteryzuje się ograniczeniem artykułów spożywczych, które są źródłem sodu, a kładzie się nacisk na produkty obecne w błonnik, witaminy: A, E,C oraz z grupy B), składniki mineralne (m.in. potas, wapń czy magnez).

Warto dodać, że w przypadku osób chorujących na nadwagę czy otyłość, dieta powinna zakładać energetyczny deficyt: jadłospis o kaloryczności mniejszej, niż liczba kalorii wydatkowanej na osobę.

114722.jpg
Fot. Freepic
To najczęstsze objawy zatorowości płucnej. Lekarz tłumaczy, na co zwrócić uwagę Jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw? Ta metoda jest skuteczna

Jaka powinna być dieta przy nadciśnieniu tętniczym?

W nadciśnieniu dieta powinna być oparta przede wszystkim na naturalnych oraz świeżych produktach. Zgodnie z zaleceniami bazą powinny być warzywa i owoce. To produkty dobre na obniżenie ciśnienia, gdyż zawierają przede wszystkim bardzo cenny błonnik pokarmowy, ale też przeciwutleniacze, wiele witamin czy składników mineralnych.

Warto więc sięgać po m.in. pomidory, awokado, paprykę, bakłażana, dynię, cukinię, zielone warzywa liściaste, cytrusy, jabłka czy owoce jagodowe. Poza owocami i warzywami warto, by w diecie osób z nadciśnieniem znalazły się m.in. pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, ryby, drób, czy też naturalny chudy nabiał. To źródło wapnia, który bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia.

Frytki produktem zakazanym przy nadciśnieniu tętniczym

Niestety, wiele osób wciąż sięga po zakazane produkty przy nadciśnieniu. Jednym z nich są bardzo popularne, lecz bardzo niezdrowe frytki. Poza frytkami nie warto też sięgać po ziemniaki smażone lub odsmażane, ale też placki ziemniaczane czy też chipsy, bądź prażynki.

Frytki przygotowywane tradycyjną metodą smażenia w głębokim oleju czy też frytorze zawierają od 15 do 40 procent tłuszczu, a chłoną go więcej, gdy temperatura przygotowania nie jest odpowiednio wysoka. Z tego też powodu porcja zaledwie 100 g frytek zapewnia ok. 300 kcal, a dodatkowo 200 mg sodu. Frytki są bardziej szkodliwe niż wiele innych, tłustych czy też smażonych produktów. Winny za to jest akrylamid, który w wątrobie ulega przemianom do toksycznego glicynamidu. W organizmie te oba związki wywołują stres oksydacyjny, zaburzając funkcje takie jak przewodnictwo nerwowe, regulacja enzymatyczna i hormonalna procesów fizjologicznych, praca mięśni czy też płodność.

Czytaj też:

Jak jeść ziemniaki, by nie przytyć? Dietetycy dzielą się cenną wskazówką

Tego nie łącz z ziemniakami. Gnije i fermentuje w jelitach

Ziemniaki a odchudzanie - czy ziemniaki tuczą? Dietetyk tłumaczy