Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > W innych krajach zakazane, w Polsce nadal kupisz bez problemu
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 23.09.2024 10:41

W innych krajach zakazane, w Polsce nadal kupisz bez problemu

Tłuszcze trans
Fot. Canva

Ich spożycie to prosta droga do rozwoju otyłości i miażdżycy. W innych krajach zakazano je już dawno - w Danii w 2003 roku, czyli 10 lat temu! W Polsce są nadal dostępne, chociaż w 2021 roku ograniczono dopuszczalną ich ilość. O czym mowa? O szalenie szkodliwych tłuszczach trans, które Polacy jedzą na kilogramy!

Czym są tłuszcze trans?

Tłuszcze trans znajdziemy na etykietach produktów pod nazwami: "tłuszcz uwodorniony/utwardzony" lub "tłuszcz częściowo utwardzony". Utwardzone tłuszcze powstają w wyniku uwodornienia olejów roślinnych i są na ogół dodawane do produktów o dłuższej przydatności do spożycia. Tłuszcze trans zwiększają poziom złego cholesterolu, co w konsekwencji prowadzi do rozwoju miażdżycy, a nawet - zawału serca i udaru. Są także przyczyną tycia, czyli rozwoju nadwagi i otyłości.

Bolą cię nogi? To może być coś poważnego! Objawy choroby Alzheimera zauważysz na stopach. Utrudnią normalne życie

Gdzie znajdziemy tłuszcze trans?

Tłuszcze trans występują przede wszystkim w:

  • fast foodach,
     
  • batonach, czekoladzie i kremie czekoladowym,
     
  • serkach topionych,
     
  • ciastkach, herbatnikach i ciastach (najczęściej w tych kupnych),
     
  • zupkach w proszku,
     
  • słonych przekąskach.

Uwaga - nie znajdziemy ich w margarynie dobrej jakości - aktualnie do wyrobu tego smarowidła nie używa się procesu uwodornienia, dzięki czemu kwasy tłuszczowe w niej zawarte nie ulegają zniszczeniu. Za to tłuszcze trans występują w maśle.

Polecamy: Co jest lepsze - masło czy margaryna?

Gdzie indziej zakazane

W Danii tłuszcze trans zostały zakazane już w 2003 roku i nie można ich używać do produkcji żywności. Natomiast w Polsce, w 2021 roku weszło rozporządzenie, które określiło, że maksymalna ilość tłuszczów utwardzonych w produktach spożywczych może wynosić 2 g na 100 g. Dlatego, chcąc uniknąć spożycia niezdrowych tłuszczy - trzeba czytać uważnie etykiety produktów. 

Zobacz też:

Kaszel to nie tylko objaw przeziębienia czy zapalenia płuc. Tu może chodzić o serce

Przy nadciśnieniu nie można pić kawy - fakt czy mit? Lekarz odpowiada

Dziecku leci krew z nosa? Pediatra tłumaczy, dlaczego czasem tak się dzieje