Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Warzywa - Pacjenci

Warzywa - Pacjenci

Pryskanie szparagów
19.04.2024 11:53 Zawierają pestycydy, metale ciężkie i powodują dziwny zapach moczu. Polacy jedzą je na potęgę

Uważasz, że szparagi są zdrowe? Możesz się mylić. Naukowcy z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu uznali je za jedno z najbardziej toksycznych warzyw. Ogród botaniczny w Hamburgu od dwudziestu lat organizuje konkurs na najbardziej toksyczną roślinę. W 2024 roku tytuł ten przypadł glicynie, znanej również jako wisteria lub słodlin, a drugie miejsce zajęły szparagi – to dobry powód, aby przemyśleć nawyki związane z ich konsumpcją.

Warzywa, owoce, pestycydy
16.04.2024 10:35 15 warzyw i owoców, które kumulują najmniej pestycydów. Lista

“Chemiczna dwunastka” to stworzone przez amerykańską organizację EWG  najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. W tym roku na pierwszym miejscu zagościły pyszne sezonowe owoce, czyli truskawki. EWG zaprezentowało też tzw. “czystą piętnastkę”, czyli te warzywa i owoce, które zawierają najmniej pozostałości pestycydów. Niektóre z nich nie posiadają ich w ogóle. O jakich warzywach i  owocach mowa?

Mężczyzna z bolącym kolanem, w kólku fasolka szparagowa
15.04.2024 17:10 Dieta przy dnie moczonowej? Oto lista zakazanych warzyw

Dna moczanowa to dolegliwość, która dotyczy wielu osób. Objawia się silnym bólem w stawach, ich obrzękiem i zaczerwieniem. W dużej mierze odpowiada za nią dieta bogata w puryny będące składnikiem wielu warzyw.Jest mnóstwo warzyw, których nie można jeść przy dnie moczanowej. Zaliczamy do nich fasolkę, groch, ale też te w Polsce bardzo popularne, jak np. papryka czy szczaw. Oto pełna ich lista i komentarz eksperta.