Dieta na stawy – co jeść, czego unikać i jak wzmocnić stawy kolanowe i biodrowe?

Zdrowe i mocne stawy to fundament sprawności. Kiedy bolą biodra, czy kolana, nie da się normalnie funkcjonować. Na ich kondycje wpływa wiele czynników, takich jak masa ciała, czy ilość mięśni, ogromne znaczenie ma również dieta.
Prawidłowe odżywianie może zmniejszyć stan zapalny, przyspieszyć regenerację chrząstki stawowej i wspomóc leczenie zalecone przez ortopedów czy fizjoterapeutów. W tym artykule wyjaśniamy, co jeść, a czego unikać, by wspierać zdrowie stawów każdego dnia.
Dieta a stawy
W diecie na stawy chodzi nie tylko o odpowiedni dobór składników, ale przede wszystkim o utrzymanie prawidłowej masy ciała. Nadwaga i otyłość to największe zagrożenia dla stawów – zwłaszcza dla bioder, kolan i kręgosłupa. Nadmiar kilogramów przyspiesza ich zużycie i może prowadzić do zmian zwyrodnieniowych, które – nie oszukujmy się – bardzo bolą, ponieważ każdy dodatkowy kilogram tłuszczu zwiększa nacisk na układ kostno-stawowy, co może nawet ograniczać ruchomość.
Dieta wspomagająca stawy powinna zawierać duże ilości wapnia, fosforu, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a także witaminy C, D, E oraz cynk. Niezwykle istotne jest również dostarczanie organizmowi kolagenu – białka wspierającego regenerację chrząstki stawowej. Wszystkie te wymagania spełnia np. dieta śródziemnomorska bogata w ryby i warzywa oraz dobrze zbilansowana dieta wegetariańska, która wspiera procesy przeciwzapalne.
Dieta dobra na stawy, czyli jaka?
Choroby stawów bardzo często mają związek z przewlekłym stanem zapalnym. To dlatego mówimy na przykład o "reumatoidalnym zapaleniu stawów" albo "łuszczycowym zapaleniu stawów". Dieta dobra na stawy to więc taka, która działa przeciwzapalnie, dostarczając antyoksydanty oraz składniki wspierające regenerację.
Warzywa i owoce to jedna z najlepszych produktów na stawów – zawierają witaminy i flawonoidy, które neutralizują wolne rodniki i wspomagają odbudowę tkanek. Na stawy bardzo dobrze działają tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela czy sardynki), które są doskonałym źródłem witaminy D3 i kwasów omega-3. Czytaj także: Omega-3: na co pomaga? Najlepsze źródła i zalecane dawki
Produkty dobre dla stawów:
- chude mięso,
- tłuste ryby morskie,
- owoce morza,
- twaróg,
- galareta,
- kefir,
- mleko,
- fasola,
- brokuły,
- kapusta,
- truskawki,
- cytrusy,
- żurawina,
- olej lniany,
- pestki dyni,
- orzechy,
- kurkuma,
- imbir,
- pełnoziarniste pieczywo i makarony,
- otręby,
- brązowy ryż.

Stawy "nie lubią" tych produktów
Osoby, które chcą zadbać o zdrowie stawów, powinny unikać produktów, które nasilają stany zapalne. Należą do nich:
- tłuste mięsa,
- smalec,
- masło,
- margaryna,
- chipsy,
- gotowe sosy,
- słodycze,
- słodzone napoje,
- olej słonecznikowy,
- biała mąka,
- biały ryż,
- pszenne pieczywo,
- mocna kawa i herbata,
Ważne:
Dieta bogata w produkty wysoko przetworzone, tłuszcze trans i cukry proste może nie tylko zwiększać masę ciała, ale także przyczyniać się do degeneracji tkanki stawowej i przewlekłego stanu zapalnego, a więc i do bólu stawów.

Dieta na stawy – przykładowy jadłospis
- Śniadanie
Owsianka z orzechami lub masłem orzechowym, nasionami chia, żurawiną i bananem na mleku migdałowym – danie bogate w błonnik, przeciwutleniacze, zdrowe tłuszcze, wapń, magnez, omega-3. - II śniadanie
Pasta z połowy awokado na pełnoziarnistym pieczywie, dodatkowo jajko, rukola, pomidorki koktajlowe – danie bogate w witaminę E, białko, witaminę D i przeciwutleniacze. - Obiad
Filet z łososia pieczony z brokułami i marchewką, podawany z kaszą gryczaną, posypany natką pietruszki – zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę D, błonnik, przeciwzapalne karotenoidy, cynk. - Podwieczorek
Smoothie przeciwzapalne z pomarańczy, marchewki, imbiru i kurkumy – korzyści: witamina C, beta-karoten, naturalne substancje przeciwzapalne. - Kolacja
Sałatka z ciecierzycą z puszki, pomidorem, ogórkiem, czerwoną cebulą, pestkami dyni, jarmużem i olejem lnianym – potrawa bogata w białko roślinne, żelazo, witaminę K, kwasy omega-3, błonnik i cynk.
Czytaj także: Ból stawów – o jakich chorobach może świadczyć? Przyczyny, diagnostyka, leczenie bólu w stawach



































