Pacjenci.pl Żywienie Ten papier jest toksyczny. Nigdy nie piecz na nim w ten sposób
Fot. Canva/pixelshot

Ten papier jest toksyczny. Nigdy nie piecz na nim w ten sposób

17 stycznia 2025
Autor tekstu: Marta Uler

Jest wygodny, dzięki niemu sprzątanie ograniczone jest do minimum. Papier do pieczenia zdecydowanie ma swoich fanów i fanki! Ale – istnieje pewne ryzyko związane z jego stosowaniem.

Okazuje się, że w pewnych warunkach może stać się niebezpieczny dla naszego zdrowia. Najbardziej istotna jest tu temperatura, w której pieczemy potrawy.

Papier do pieczenia wymaga określonej temperatury

Nie da się ukryć, że papier do pieczenia to wspaniały wynalazek. Dzięki niemu mycie foremki po upieczeniu ciasta trwa tylko chwilę, a pieczenie przeróżnych potraw, w tym frytek, czy mięs, na blasze, nie wymaga smarowania tłuszczem. Jest więc i praktyczniej, i zdrowiej. Kto raz spróbuje zrobić coś z wykorzystaniem papieru do pieczenia, już zawsze będzie go chciał używać!

Jednak ważne, by przestrzegać temperatury, podanej na opakowaniu. W przypadku większości produktów dostępnych na rynku nie należy przekraczać temperatury pieczenia 220, ewentualnie 230 st. C. Jeśli rozgrzejmy piecyk bardziej, istnieje ryzyko, że z papieru zaczną się uwalniać toksyczne dla naszego zdrowia związki chemiczne.

"Złoto Madagaskaru" to genialny sposób na zmarszczki. Działa jak naturalny botoks
"Chcemy jeszcze żyć. To pragnienie jest jeszcze większe, kiedy wiemy, że jest lek, dający nam na to szansę" – mówią pacjentki z zaawansowanym rakiem piersi HER2-low

Z czego zrobiony jest papier do pieczenia?

Na rynku są różne produkty, ale większość papierów do pieczenia wykonanych jest z celulozy, czyli naturalnego włókna roślinnego pozyskiwanego z drewna. Aby zapewnić mu właściwości nieprzywierające i odporność na wysoką temperaturę, poddaje się go specjalnej obróbce. Wyróżniamy dwa główne rodzaje papieru do pieczenia:

  • papier pergaminowy – otrzymywany w wyniku procesu utleniania celulozy (np. kwasem siarkowym) – jest on odporny na tłuszcz i temperaturę,
  • papier silikonowany – powlekany cienką warstwą silikonu, który dodatkowo zwiększa jego odporność na przywieranie i temperaturę (zwykle do 220-250 st. C). Silikon stosowany do tego celu jest bezpieczny dla zdrowia i powszechnie używany w kuchennych akcesoriach.

Może być też papier wykonany z quilonu, ale jest on rzadziej spotykany w UE. Taki papier jest tańszy i najprawdopodobniej mniej trwały. A maksymalna temperatura, w jakiej można piec z jego użyciem to 200 st. C.

Co się dzieje, gdy przekraczamy dopuszczalną temperaturę do pieczenia?

Pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze może spowodować migrację toksycznych związków z papieru do pieczenia do żywności. W ten sposób, mogą uwolnić się tzw. wieczne chemikalia, czyli związki chemiczne wytworzone sztucznie dla celów przemysłowych oraz użytku codziennego, które nie ulegają biodegradacji.

W temperaturach powyżej 250 st. C papier może wydzielać lotne związki organiczne (VOC), które nie tylko wpływają na smak i zapach potraw. W przypadku papieru silikonowanego, jeśli warstwa silikonu ulegnie degradacji, mogą powstawać różne produkty rozpadu, które nie są w pełni zbadane pod kątem długotrwałego wpływu na zdrowie.

Jak piec bezpiecznie?

Tak, jak w przypadku właściwie każdego produktu, także i papieru do pieczenia, by był dla nas bezpieczny i spełniał swoją rolę, należy używać zgodnie z jego przeznaczeniem, a więc:

  • nie przekraczać maksymalnej temperatury podanej przez producenta (zwykle do 220-250 st. C),
  • unikać kontaktu papieru z płomieniem – papier może się zapalić,
  • nie używać wielokrotnie! – zwłaszcza jeśli zaczyna się przypalać, ponieważ może uwalniać niepożądane związki.

Jeśli chcesz uniknąć nawet minimalnego ryzyka w tej kwestii, możesz sięgnąć po coraz bardziej popularną matę silikonową wielokrotnego użytku, lub, klasycznie, wysmarować blachę tłuszczem, a formę do ciasta dodatkowo wysypać bułką tartą.

Zobacz także:

Naukowcy już wiedzą. Pij kawę o tej porze, a ochronisz serce

To prawdziwa bomba witaminowa. Oczyszcza organizm z toksyn

Superniebezpieczny superfood. W połączeniu z lekami jest naprawdę groźny

Ta herbata szkodzi jak 100 papierosów. Polacy piją ją na potęgę
Rak złośliwy go nie cierpi, więc ty sobie nie żałuj. Ten owoc jedz przy każdej okazji
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko