Ten papier jest toksyczny. Nigdy nie piecz na nim w ten sposób
Jest wygodny, dzięki niemu sprzątanie ograniczone jest do minimum. Papier do pieczenia zdecydowanie ma swoich fanów i fanki! Ale – istnieje pewne ryzyko związane z jego stosowaniem.
Okazuje się, że w pewnych warunkach może stać się niebezpieczny dla naszego zdrowia. Najbardziej istotna jest tu temperatura, w której pieczemy potrawy.
Papier do pieczenia wymaga określonej temperatury
Nie da się ukryć, że papier do pieczenia to wspaniały wynalazek. Dzięki niemu mycie foremki po upieczeniu ciasta trwa tylko chwilę, a pieczenie przeróżnych potraw, w tym frytek, czy mięs, na blasze, nie wymaga smarowania tłuszczem. Jest więc i praktyczniej, i zdrowiej. Kto raz spróbuje zrobić coś z wykorzystaniem papieru do pieczenia, już zawsze będzie go chciał używać!
Jednak ważne, by przestrzegać temperatury, podanej na opakowaniu. W przypadku większości produktów dostępnych na rynku nie należy przekraczać temperatury pieczenia 220, ewentualnie 230 st. C. Jeśli rozgrzejmy piecyk bardziej, istnieje ryzyko, że z papieru zaczną się uwalniać toksyczne dla naszego zdrowia związki chemiczne.
Z czego zrobiony jest papier do pieczenia?
Na rynku są różne produkty, ale większość papierów do pieczenia wykonanych jest z celulozy, czyli naturalnego włókna roślinnego pozyskiwanego z drewna. Aby zapewnić mu właściwości nieprzywierające i odporność na wysoką temperaturę, poddaje się go specjalnej obróbce. Wyróżniamy dwa główne rodzaje papieru do pieczenia:
-
papier pergaminowy
– otrzymywany w wyniku procesu utleniania celulozy (np. kwasem siarkowym) – jest on odporny na tłuszcz i temperaturę,
- papier silikonowany – powlekany cienką warstwą silikonu, który dodatkowo zwiększa jego odporność na przywieranie i temperaturę (zwykle do 220-250 st. C). Silikon stosowany do tego celu jest bezpieczny dla zdrowia i powszechnie używany w kuchennych akcesoriach.
Może być też papier wykonany z quilonu, ale jest on rzadziej spotykany w UE. Taki papier jest tańszy i najprawdopodobniej mniej trwały. A maksymalna temperatura, w jakiej można piec z jego użyciem to 200 st. C.
Co się dzieje, gdy przekraczamy dopuszczalną temperaturę do pieczenia?
Pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze może spowodować migrację toksycznych związków z papieru do pieczenia do żywności. W ten sposób, mogą uwolnić się tzw. wieczne chemikalia, czyli związki chemiczne wytworzone sztucznie dla celów przemysłowych oraz użytku codziennego, które nie ulegają biodegradacji.
W temperaturach powyżej 250 st. C papier może wydzielać lotne związki organiczne (VOC), które nie tylko wpływają na smak i zapach potraw. W przypadku papieru silikonowanego, jeśli warstwa silikonu ulegnie degradacji, mogą powstawać różne produkty rozpadu, które nie są w pełni zbadane pod kątem długotrwałego wpływu na zdrowie.
Jak piec bezpiecznie?
Tak, jak w przypadku właściwie każdego produktu, także i papieru do pieczenia, by był dla nas bezpieczny i spełniał swoją rolę, należy używać zgodnie z jego przeznaczeniem, a więc:
-
nie przekraczać maksymalnej temperatury
podanej przez producenta (zwykle do 220-250 st. C),
-
unikać kontaktu papieru z płomieniem
– papier może się zapalić,
- nie używać wielokrotnie! – zwłaszcza jeśli zaczyna się przypalać, ponieważ może uwalniać niepożądane związki.
Jeśli chcesz uniknąć nawet minimalnego ryzyka w tej kwestii, możesz sięgnąć po coraz bardziej popularną matę silikonową wielokrotnego użytku, lub, klasycznie, wysmarować blachę tłuszczem, a formę do ciasta dodatkowo wysypać bułką tartą.
Zobacz także:
Naukowcy już wiedzą. Pij kawę o tej porze, a ochronisz serce
To prawdziwa bomba witaminowa. Oczyszcza organizm z toksyn
Superniebezpieczny superfood. W połączeniu z lekami jest naprawdę groźny