Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > To prawdziwa bomba witaminowa. Oczyszcza organizm z toksyn
Wiktoria Wihan
Wiktoria Wihan 15.01.2025 08:17

To prawdziwa bomba witaminowa. Oczyszcza organizm z toksyn

kobieta pijąca smoothie
Fot. Canva

Choć organizm potrafić sam oczyszczać się z toksyn, warto wspomóc ten proces naturalnymi sposobami. Coraz częściej słyszymy o różnego rodzaju detoksach i cudownych dietach. Często jednak przestrzeganie surowych restrykcji żywieniowych może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc. To dlatego warto sięgnąć po sprawdzone, proste sposoby na naturalne oczyszczenie. Wystarczy włączyć do swojej diety kilka produktów, które tworzą razem prawdziwą bombę witaminową. Twój organizm ci za to podziękuje!

Oczyszczanie organizmu — podstawy

Niezdrowy styl życia, korzystanie z używek, czy spożywanie wysoko przetworzonych produktów w nadmiarze może powodować, że w naszym organizmie zaczną gromadzić się toksyny. Szkodliwe związki osłabiają zdrowie, obniżają samopoczucie, a dodatkowo mogą prowadzić do rozwoju groźnych chorób. Człowiek jest jednak zaopatrzony w naturalne mechanizmy, które powodują, że ciało potrafi oczyszczać się samo. 

Jest to możliwe głównie dzięki pracy wątroby i nerek. Te narządy potrafią świetnie radzić sobie z metabolizowaniem i usuwaniem z organizmu szkodliwych substancji. Warto pamiętać, że żadne cudowne diety ani drogie preparaty dostępne na rynku nie zastąpią ich pracy. Istnieją jednak proste, sprawdzone sposoby, dzięki którym usprawnimy ich działanie.

Spośród wielu naturalnych produktów o prozdrowotnych właściwościach możemy wyróżnić te, które wspomagają pracę organizmu, a w konsekwencji pomagają mu oczyścić się z toksyn. Wystarczy włączyć je do swojego codziennego menu.

Superniebezpieczny superfood. W połączeniu z lekami jest naprawdę groźny Naukowcy potwierdzają, że ten produkt działa jak tarcza. Chroni jelita i serce

Naturalny sposób na oczyszczenie organizmu

Burak

Buraki to warzywa często niedoceniane, o wyjątkowym działaniu dla zdrowia. Są bogate w składniki odżywcze, minerały i witaminy, co czyni je świetnym produktem zasadotwórczym i oczyszczającym. Zawierają m.in. witaminy grupy B, witaminy A i C oraz minerały, takie jak sód, potas, magnez czy żelazo. Swoją intensywną barwę zawdzięczają wysokiej zawartości antocyjanów, które należą do polifenoli o silnym działaniu antyoksydacyjnym. 

Wszystko to sprawia, że buraki w naturalny sposób wspierają proces detoksykacji. Regulują pracę przewodu pokarmowego, wątroby, przewodów żółciowych oraz woreczka żółciowego. Co więcej, dzięki zawartości pektyn, przyczyniają do usuwania szkodliwych złogów jelitowych.

Seler naciowy

Innym warzywem o licznych właściwościach prozdrowotnych jest seler naciowy. Choć wygląda niepozornie, jest wprost napakowany wartościowymi makro i mikroelementami. Polecany jest przede wszystkim osobom na diecie, które chcą skutecznie oczyścić organizm z toksyn. Jest świetnym źródłem potasu, magnezu i wapnia. Dodatkowo zawiera dużą ilość witaminy A, E i C, a także kwasu foliowego. 

Seler naciowy jest również bogaty w błonnik i wodę, które usprawniają pracę jelit i całego układu pokarmowego. Warto jednak zwrócić uwagę, by spożywać go na surowo, ponieważ tej postaci nie traci składników odżywczych, jak ma to miejsce w przypadku warzyw konsumowanych po obróbce termicznej.

Oczyszcza organizm i wspomaga odporność

Shot z imbiru

Kolejnym świetnym produktem wspomagającym oczyszczanie organizmu z toksyn jest imbir. Unikalne właściwości tej rośliny są znane już od tysięcy lat, a jej działanie jest potwierdzone licznymi badaniami. Imbir jest bogaty w liczne aktywne związki, jak gingerol, borneol, kamfen, witaminy z grupy B oraz liczne składniki mineralne jak cynk, żelazo, miedzi, wapń i magnez. Imbir wykazuje również silne właściwości przeciwzapalne, które są porównywalne z działaniem aspiryny. 

By oczyścić organizm, warto zastosować tzw. shot z imbiru. Zmieszany z dodatkiem wody, cytryny i miodu stworzy prawdziwą bombę witaminową, która warto spożywać codziennie.

Kombucha

Kombucha to fermentowany napój, który powstaje z połączenia herbaty, cukru oraz tzw. "grzybka herbacianego". Jest bogata w żywe kulty bakterii, probiotyki, które mają nieoceniony wpływ na jelita. Zawiera również antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami. W jej składzie znajdziemy również szereg witamin i minerałów, a także cennych kwasów organicznych: octowy, mlekowy, jabłkowy i glukonowy.

Ten napój wykazuje szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Pomaga oczyścić organizm, korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, poprawia trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Dodatkowo może łagodzić objawy takich zaburzeń przewodu pokarmowego jak zespół jelita drażliwego. 

 

Zobacz także:

Ta herbata szkodzi jak 100 papierosów. Polacy piją ją na potęgę

Obniża cholesterol, odchudza, chroni przed nowotworami. To warzywo powinno znaleźć się w twojej diecie

Dieta jako postanowienie noworoczne? Te trzy TOP produkty polecają dietetycy

W PRL-u była rarytasem. „Smocza herbata” uwodzi smakiem, zbija cholesterol i wspomaga odchudzanie
Smocza herbata
Serwowana w szklaneczkach, obowiązkowo w metalowych lub plecionych koszyczkach, herbata była nieodłącznym elementem niemal każdego posiłku w Polsce Ludowej. Najlepsze herbaty trafiały pod nasze strzechy w paczkach z zagranicy i były traktowane jak prawdziwy rarytas. Zwyczaj picia herbaty trafił do Polski w XVII wieku i do dzisiaj ma się doskonale. Rocznie na jedną osobę w kraju przypada ok. 1 kg suszu, a więc więcej niż nawet w… Chinach! Najczęściej pijemy herbatę czarną i podobnie rzecz się miała za komuny, choć wówczas nierzadko musieliśmy zadowalać się suszem gorszej jakości. Obecnie wybór dostępnych na rynku herbat jest ogromny. Wybierając susz do domowych naparów, warto zwrócić uwagę na herbatę czerwoną.
Czytaj dalej
Te warzywa po ugotowaniu zapychają żyły. Nie jedz w ten sposób
Te warzywa zapychają żyły
Te warzywa zapychają żyły
Słyną ze swych prozdrowotnych właściwości. Dlatego szokujące mogą się wydawać najnowsze odkrycia, zgodnie z którymi warzywa takie, jak czosnek czy cebula, mogą sprzyjać chorobom układu krążenia. Zawierają one związki siarki mogące sprzyjać powstawaniu szkodliwych tłuszczy trans i tu tkwi cały problem. Tłuszcze trans to główni winowajcy jeśli chodzi o nadwagę i otyłość, podnoszą poziom „złego” cholesterolu, powodują cukrzycę i miażdżyce, oraz są przyczyną udarów mózgu i chorób nowotworowych. 
Czytaj dalej